« Εγκρίθηκε από την Ε. Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 » **** « 7η Τροποποιητική Απόφαση Ένταξης Πράξεων στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 » **** « Τροποποιητικές Αποφάσεις Ένταξης Πράξεων στο πλαίσιο της 2ης και 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2022 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** «1η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 13 (ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ) ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020, ΕΤΟΥΣ 2022» **** «4η παράταση υποβολής αιτημάτων πληρωμής των δικαιούχων του Μέτρου 9» **** «ΥΑ 3148(ΦΕΚ B' 5873/18.11.2022): Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22» **** «Καθεστώς αδειοδότησης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το έτος 2023» **** «3η Τροποποίηση της 1183/143626/14-06-2019 απόφασης ένταξης πράξεων στη Δράση 4.2.2 » **** «6η Τροποποίηση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1» **** « Από Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ αλιείας ερυθρού τόνου (BFT)» **** «Οδηγίες σχετικά με παρεκκλίσεις από ΚΓΠΚ 7 και ΚΓΠΚ 8 για το 2023» **** « 4η Τροποποίηση Απόφασης για Χορήγηση αδειών αλίευσης ξιφία και μακρύπτερου τόννου για το έτος 2022 » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σπ. Λιβανός σε περιοχές της Λακωνίας που επλήγησαν από παγετό:
  Γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ-
Ξεπέρασαν τα 400 εκατ. για το 2021

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ,  κράτησε δυόμισι ώρες και συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Αναστασόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και οι δήμαρχοι του νομού.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει αντιμετωπίσει, λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλές φυσικές καταστροφές και η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παραγωγών που είναι οι πρώτοι που πλήττονται.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τόνισε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τους αγρότες να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, ενώ συμφώνησε ότι οι καταστάσεις απαιτούν αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΑ έχει επιβιώσει χάρη στην οικονομική  στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Μαζί με τις νέες πληρωμές που υπέγραψε χθες ο κ. Λυκουρέντζος, για το 2021 οι καταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι βασική μέριμνα της κυβέρνηση αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των  αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.  Όπως είπε, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί:

  • Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
  • Επιδοτήσαμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
  • Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
  • Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο,για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. 
  • Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Παράλληλα δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν οι αγρότες μας ανέφερε:

Τα 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη από τις 8 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε χρονιά, το Ταμείο Μικροπιστώσεων για δανεισμό χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις από τις τράπεζες ποσών έως 25.000 € κ.α.

Αναγνώρισε ότι λόγω του μεγέθους της κρίσης όσα μέτρα και να ληφθούν και πάλι δεν θα φτάνουν καθώς οι αγρότες σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, εργάζονται, σε δύσκολες συνθήκες, 365 μέρες το χρόνο. «Πασχίζουμε μαζί σας να βρούμε λύσεις», τόνισε ο κ. Λιβανός και ζήτησε από τους αγρότες τις δικές τους προτάσεις.

Επισήμανε ότι στόχος της πολιτικής του ΥπΑΑΤ είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, και η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της πολιτικής που ασκείται όπως η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνσης της λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, η ενθάρρυνση των νέων να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγή με προγράμματα όπως αυτό των Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ο εξορθολογισμός των επιδοτήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

Αναφερόμενος σε παρατήρηση αγρότη για το πρόβλημα με τις δασικές εκτάσεις, σημείωσε ότι η χρήση τω δασών στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία τους.

Σε άλλη παρατήρηση για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Λιβανός είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Σκρέκα ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες κάθετης χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν, καθώς και να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Απαντώντας σε άλλον αγρότη για το θέμα των μέτρων για την ενεργειακή κρίση είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αντίστοιχο με εκείνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Π. Νίκας έθεσε το ζήτημα των καταστροφών από τον παγετό, το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης και επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η ελληνική περιφέρεια. «Το Βυζάντιο διαλύθηκε όταν εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος», είπε και πρόσθεσε: «Στην αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά συρματοπλέγματα», εξαίροντας ταυτόχρονα την εμμονή του κ. Λιβανού στο διάλογο.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Τζινιέρης τόνισε ότι έχουν πληγεί όλοι οι Δήμοι του Νομού και έθεσε το ζήτημα του φράγματος Κελεφίνας, το οποίο όπως απάντησε ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Πριν από τη σύσκεψη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Δήμος για προώθηση των ελληνικών προϊόντων και του ζήτησε να βελτιωθούν οι διαδικασίες για την οικοτεχνική παραγωγή.

Ο κ. Δούκας του προσέφερε λάδι από ελιές 1.000 ετών από την περιοχή των Γορανών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο τον οποίο συνεχάρη για το φιλανθρωπικό του έργο καθώς συντηρεί 17 εκκλησιαστικές δομές για τη στήριξη αδυνάμων πολιτών.

Προβολή της ενσωματωμένης γκαλερί εικόνων online στο:
http://minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/12452-dt030222#sigProIdcfcf5d53ef


 

Ευρωπαική νομική επικαιρότητα 4

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το email |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: