« Εγκρίθηκε από την Ε. Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 » **** « 7η Τροποποιητική Απόφαση Ένταξης Πράξεων στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 » **** « Τροποποιητικές Αποφάσεις Ένταξης Πράξεων στο πλαίσιο της 2ης και 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2022 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** «1η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 13 (ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ) ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020, ΕΤΟΥΣ 2022» **** «4η παράταση υποβολής αιτημάτων πληρωμής των δικαιούχων του Μέτρου 9» **** «ΥΑ 3148(ΦΕΚ B' 5873/18.11.2022): Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22» **** «Καθεστώς αδειοδότησης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το έτος 2023» **** «3η Τροποποίηση της 1183/143626/14-06-2019 απόφασης ένταξης πράξεων στη Δράση 4.2.2 » **** «6η Τροποποίηση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1» **** « Από Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ αλιείας ερυθρού τόνου (BFT)» **** «Οδηγίες σχετικά με παρεκκλίσεις από ΚΓΠΚ 7 και ΚΓΠΚ 8 για το 2023» **** « 4η Τροποποίηση Απόφασης για Χορήγηση αδειών αλίευσης ξιφία και μακρύπτερου τόννου για το έτος 2022 » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γεωργαντάς: Οι νέες τεχνολογίες είναι το χέρι βοηθείας της επιστήμης στον
πρωτογενή τομέα για να γίνει πιο ανταγωνιστικός

«Η χρήση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει το χέρι βοηθείας της επιστήμης, ώστε οι αγρότες μας από τη μια  να αυξήσουν την παραγωγή τους και από την άλλη να μειώσουν τα έξοδά τους ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στο 10ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας.

Το Συνέδριο οργάνωσε το Ελληνο- Αμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Γεωργαντάς απευθύνοντας χαιρετισμό επισήμανε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αντίθεση με αποσπασματικές λογικές του παρελθόντος, έρχεται με συνέπεια να δώσει όλα εκείνα τα εφόδια που πρέπει στους αγρότες μας ώστε να ξεκινήσει με σταθερά βήματα η είσοδός τους σε ένα κόσμο, που ως στόχο έχει τη χρησιμοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής».

Το νέο πρότυπο βιωσιμότητας στην αγροτική οικονομία το οποίο περιέγραψε ο ΥπΑΑΤ περιλαμβάνει:

 • Περιβαλλοντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της κλιματικής κρίσης.
 • Παραγωγή γεωργικών προϊόντων με τρόπους που μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων
 • Την υγεία και καλή διαβίωση των ζώων.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στη νέα εποχή, πρέπει να ενισχύσουμε την ποιότητα των ήδη εξαιρετικών προϊόντων της ελληνικής γης. Και σε αυτό, όπως τόνισε, η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο κ. Γεωργαντάς θεωρεί επιβεβλημένες τρεις κινήσεις:

 1. Την πλήρη αξιοποίηση των 19,3 δις ευρώ της νέας ΚΑΠ.
 2. Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο των 2 δις που προορίζονται άμεσα για τον πρωτογενή τομέα.
 3. Την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και προσαρμογή της στη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση τη δύσκολη χρονιά που πέρασε στήριξε τους αγρότες μας με ενισχύσεις άνω του 1 δις ευρώ. Μόνο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς. Και αυτό δεν αποτελεί μια πρόσκαιρη πολιτική. Αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, καθώς ως κόμμα και ως κυβέρνηση γνωρίζουμε καλά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας θα στηριχθεί στην ελληνική ύπαιθρο. Αλλά και ότι χωρίς την ελληνική ύπαιθρο δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη και οικονομικά ισχυρή Ελλάδα».


 

Ευρωπαική νομική επικαιρότητα 4

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το email |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: