ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 21 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τους άξονες του Νέου Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας
συζήτησε χθες σε συνάντησή του με τους επιστημονικούς
φορείς ο Αν. ΥΠΑΑΤ, Γ. Τσιρώνης

Χθες 20 Απριλίου, παρουσία του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, έγινε ευρεία σύσκεψη στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των επιστημονικών φορέων της χώρας που ασχολούνται με την έρευνα στο θέμα της μελισσοκομίας, με σκοπό να συζητηθούν οι άξονες του Νέου Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαστηρίων Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και προσανατολίστηκε κατ’ αρχάς στις δράσεις του νέου Προγράμματος Μελισσοκομίας ετών 2017-2019, ενώ συζητήθηκαν θέματα όπως ο ρόλος των εποπτών των Κέντρων Μελισσοκομίας, η σύνδεση των Κέντρων Μελισσοκομίας με τα ερευνητικά κέντρα, η αναμόρφωση του ηλεκτρονικού δικτύου Μελισσοκομίας (melinet) και η χρηματοδότησή του, η παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στους μελισσοκόμους, ο τρόπος επιτήρησης των εισβολών στις κυψέλες, η έρευνα στις ασθένειες των μελισσών, ο συντονισμός των εθνικών εργαστηρίων για τη πρόληψη των ασθενειών, η χρήση σκευασμάτων για τη θεραπεία και η σημασία του βιολογικού τρόπου καταπολέμησής τους, η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τιμών των σκευασμάτων, η χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη πρόληψη των μελιτοεκκρίσεων, η ανάγκη ανάλυσης όλων των φυσικών και οργανοληπτικών στοιχείων του μελιού και η προτεραιότητα στα εθνικά διαπιστευμένα εργαστήρια.

Οι επιστημονικοί φορείς δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να δημιουργηθούν οι άξονες και το περιεχόμενο ενός στρατηγικού εθνικού προγράμματος για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα επεξεργαστούν τις επιμέρους προτάσεις των φορέων. Όπως ανέφερε, η Μελισσοκομία μπορεί να αποτελεί μικρό μέρος της εθνικής οικονομίας αλλά είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της στην ισορροπία του περιβάλλοντος με την τεράστια συμβολή της στην επικονίαση των φυτών. Η νέα πολιτική του Υπουργείου επιθυμεί να συνδυάσει τον οικονομικό και περιβαλλοντικό της ρόλο προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικότερης παραγωγής του ελληνικού μελιού.

foto typos210417b

foto typos210417b 1

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας