ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2018

Σημεία ομιλίας Γιάννη Τσιρώνη κατά την τελετή
Παράδοσης – Παραλαβής στο ΥπΑΑΤ

Μια όμορφη και εποικοδομητική πορεία από τη θέση του υπουργού της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε. Ένας κύκλος κλείνει και πάντα ένας άλλος ανοίγει. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Να ευχαριστήσω επίσης τους συναδέλφους για τη συνεργασία τους, τους συνεργάτες για την ακούραστη προσφορά τους, εκπροσώπους φορέων και πολίτες για τα πραγματικά συγκινητικά μηνύματά τους.

Πριν καλωσορίσω τους συναδέλφους, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά μόνο εμβληματικά έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενός κομβικής σημασίας υπουργείου, γιατί ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία μας μπορούν και πρέπει να είναι η ατμομηχανής της Ελλάδας που παράγει και αναπτύσσεται.

 • Σχολάζουσες Γαίες
  Σημαντικό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης, ακόμα και δενδρωδών καλλιεργειών, εγκαταλείφθηκαν και σχολάζουν. Προχωρήσαμε σε πιλοτική διερεύνηση με το υπουργείο εργασίας και ΟΤΑ για την ολοκλήρωση πορίσματος από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί.
 • Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης
  Κινητοποιήθηκε η διαδικασία των ΔΣΒ με σκοπό την υλοποίηση τους. Αποτελεί κομβικό έργο καθώς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης (ΔΣΒ) θα αποδώσουν πολλαπλάσιες επιλέξιμες εκτάσεις, το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποτελέσουν την βάση για να πολλαπλασιασθεί η βοσκοϊκανόητα της χώρας και να έχουμε πιο φτηνή ζωοτροφή.
 • Υδατοκαλλιέργειες
  Νομοθετήσαμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις των λιμνοθαλασσών που τροποποίησε τον Αλιευτικό Κώδικα 420/1970. Οι ρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσέγγισης αντιμετώπισης των προβλημάτων και σύμφωνη με τις ανάγκες που επιτάσσει η σημερινή οικονομική κατάσταση και οι δεσμεύσεις της χώρας.
  Συγκεκριμένα με τις νέες ρυθμίσεις:
  Α) Ενισχύεται η αυτοχρηματοδότηση αναγκαίων παρεμβάσεων των δημοσίων εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών. 
  Β) Προωθείται η εξυγίανση της λειτουργίας των μισθωτών ιδιαίτερα των συνεταιρισμών και αναβάθμιση της υπευθυνότητας τους στην προστασία του περιβάλλοντος που εκμεταλλεύονται καθώς και η αναβάθμιση του ουσιαστικού ρόλου των υπηρεσιών αλιείας. 
  Γ) Ενισχύεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, οικονομική ανακούφιση των μισθωτών και αύξηση της απασχόλησης 
 • Σταβλικές Εγκαταστάσεις
  Αφορά προδιαγραφές, ώστε να απλοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο η σημερινή χρονοβόρα διαδικασία, η οποία επιβάρυνε επιπλέον τον κτηνοτρόφο σε χρόνο και χρήμα, αποκλείοντάς τον πολλές φορές ακόμη και από τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Είναι στη διαβούλευση.
 • Βιολογική Γεωργία
  Επανασχεδιάσαμε τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας με παρέμβαση μας στην ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρχει δίκαιη και ορολογική κατανομή των πόρων. Μια ακόμα καινοτομία είναι και η περιφερειακή κατανομή των πόρων ανάλογα με το ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο.
  Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις αγορές βιολογικών προϊόντων, που θα υπογραφεί από τη νέα πολιτική ηγεσία.

Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ιδιαίτερα στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων. Είναι ευτύχημα ότι αναλαμβάνουν τόσο έμπειροι και καλοί συνάδελφοι και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουν.

Αγαπητέ Σταύρο είναι τιμή μου που παραδίδω σε σένα, και από καρδιάς σου εύχομαι καλό αγώνα και καλή επιτυχία!

Προσωπικά πιστεύω, όπως πολλές φορές έχω πει, ο αγώνας για μια Ελλάδα που θα πατάει στα δικά της πόδια είναι υπόθεση όλων μας και δεν εξαρτάται από θέσεις. Και όπως είναι φυσικό, με την ίδια πίστη και μαχητικότητα θα συνεχίσω να παλεύω για τα οράματα της Οικολογίας και για τους κοινούς στόχους που μας συνέδεσαν με την κυβέρνηση της αριστεράς σε μια δύσκολη συγκυρία, για όλα αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος και που αξίζουμε ως πολίτες.

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας