« 4η Τροποποίηση Απόφασης για Χορήγηση αδειών αλίευσης ξιφία και μακρύπτερου τόννου για το έτος 2022 » **** « Αποφάσεις Ένταξης Πράξεων στο πλαίσιο της 2ης και 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 » **** « 13η Τροποποίηση της αριθμ. 593/37447/31-3-2017(B’1190) απόφασής του Υπομέτρου 4.2 » **** « Αποτελέσματα υπομέτρου 6.1, εγκατάσταση Νέων Γεωργών » **** «Αποστολή έγκρισης χορήγησης αδειών νέων φυτεύσεων έτους 2022» **** «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 13 (ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ) ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020, ΕΤΟΥΣ 2022» **** «Ρυθμιστικά μέτρα για την αλιεία ειδών φούσκας του γένους Microcosmus spp.» **** «Δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» **** « Ρυθμιστικών μέτρων για την αλιεία του είδους συμιακό γαριδάκι (Plesionika narval)» **** « ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ Μέτρου 13 έτους 2021 » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στον Τ/Σ ΝΕΡΙΤ, στην εκπομπή «Επι_μένουμε Ελλάδα» και στους δημοσιογράφους Ρένια Τσιτσιμπίκου και Πέτρο Κουμπλή, για τις εκδηλώσεις του ΥπΑΑΤ για τη Μοναστηριακή Διατροφή


Για την υποστήριξη της Μεσογειακής Διατροφής και την ανάδειξη της Μοναστηριακής Διατροφής μέσω εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΥπΑΑΤ

Ξεκινήσαμε να υποστηρίζουμε τη Μεσογειακή Διατροφή. Βρεθήκαμε 2-3 χώρες Ευρωπαϊκές της Μεσογείου και μαζί με 2-3 χώρες ακόμη από την Αφρική, δημιουργήσαμε ένα δίκτυο, πήγαμε στην Unesco και καθιερώσαμε τη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της ανθρωπότητας. Έχει τόση μεγάλη σημασία για την υγεία του ανθρώπου. Πρώτη φορά που ένα σύστημα διατροφής καθιερώνεται ως άυλο πολιτιστικό αγαθό. Δύο ακόμα χώρες ζήτησαν να μπουν σ’ αυτό το δίκτυο, η Κύπρος και η Κροατία. Η χώρα μας ανέλαβε την Προεδρία, ζητήσαμε από τους Γερμανούς να γίνεται κάθε χρόνο μια Έκθεση μόνο με τα μεσογειακά προϊόντα και τη διατροφή τους. Με το ίδιο σκεπτικό είπαμε να δούμε και άλλα συστήματα διατροφικά. Εκεί ήρθαμε στη Μοναστηριακή Διατροφή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη διατροφή στο Άγιον Όρος.

Σήμερα πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι είναι φυτοφάγοι, vegetarian, δηλαδή δεν τρώνε κρέας, αυτή τη διατροφή οι άνθρωποι στο Άγιον Όρος την ακολουθούν εδώ και περίπου 1.000 χρόνια. Έπρεπε να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει να σας εξηγήσω τι λάθη κάνουν κάποιοι φυτοφάγοι, αν δεν εφαρμόσουν σωστά τη χορτοφαγία. Λένε, «δεν τρώω κρέας». Ναι, αλλά το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος. Δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού, εκτός αν ξέρεις σε ποιες τροφές βρίσκεται. Ο μοναδικός σπόρος που έχει γιγάντιες ποσότητες φολικού οξέος είναι το σουσάμι. Γι’ αυτό σ’ αυτά τα μέρη καθιερώθηκε το ταχίνι, ο χαλβάς, που είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, για αυτό ακόμα και σήμερα όταν αρχίζουμε τις νηστείες βάζουμε μέσα οπωσδήποτε τον χαλβά. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να μην παρουσιάζονται ελλείψεις διατροφικές. Να λοιπόν πως η παράδοση και ο πολιτισμός γίνεται σύστημα υποστήριξης.

Για την ανάδειξη της αξίας της Μοναστηριακής Διατροφής, διοργανώνουμε λοιπόν ένα σημαντικό διήμερο εκδηλώσεων που ξεκινά την Κυριακή 11 Μαΐου και θα γίνει στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στην Αθήνα που βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρρή. Εκεί θα λειτουργεί μια μεγάλη Έκθεση βιβλίων για τη Μοναστηριακή Διατροφή, θα μαγειρεύουν άνθρωποι από τις μονές και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μοναστηριακές συνταγές. Επίσης, τη Δευτέρα διοργανώνουμε ένα εξαιρετικό συνέδριο όπου θα παρουσιαστεί η αξία αυτών των προϊόντων. Κάναμε συζητήσεις με τους μοναχούς για την αξία της Μοναστηριακής Διατροφής και πόσο μπορεί να βοηθήσει στο θρησκευτικό μας τουρισμό. Δείτε πόσος κόσμος πάει να επισκεφτεί τα μέρη αυτά είτε το Δεκαπενταύγουστο, στα μεγάλα νησιά, στα πανηγύρια της Παναγίας κλπ, είτε το Πάσχα που πολλοί νηστεύουν. Θα καθιερωθεί μια «Ζώνη Μοναστηριακής Διατροφής» και θα δοθούν σήματα και σε εστιατόρια που θα ήθελαν να ενημερώσουν τον επισκέπτη ότι εκεί προσφέρετε Μοναστηριακή Διατροφή. Έχουμε πάρα πολλούς Χριστιανούς τουρίστες. Αυτή την ώρα η Ελλάδα κατακλύζεται από Ρώσους, από Ρουμάνους κ.ά και είναι άλλη μια ιδιαιτερότητα του τόπου μας που θα βοηθήσει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Για την υποστήριξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και την ανάδειξη της γεωργικής ποικιλομορφίας της Ε.Ε.

Πέραν της προσπάθειας που κάνουμε για να στηρίξουμε το πρωτογενές κομμάτι της γεωργίας μας, το γεωργό, τον παραγωγό, την παλιά ή τη νέα καλλιέργεια, έχουμε κάνει στρατηγική επιλογή στο Υπουργείο να υποστηρίξουμε την ποιότητα. Εκεί, λοιπόν, είδαμε ότι η χώρα μας έχει μια ποικιλομορφία εδαφοκλιματικών συνθηκών. Δείτε πόσο διαφέρει ένα νησιώτικο αγροτικό σύστημα από αυτό στα βουνά της Πίνδου ή στον κάμπο της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και αλλού. Αυτή η ποικιλομορφία των συνθηκών μας που αντανακλάται, φυσικά και στον πολιτισμό μας και στην ιστορία μας, αντανακλάται και στα προϊόντα μας. Αυτήν την ποικιλομορφία είχαμε σα στόχο να την αναδείξουμε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Αυτό γίνεται και σ’ όλη την Ευρώπη. Αν την Ευρώπη τη συγκρίνουμε με τους μεγάλους της ανταγωνιστές, την Κίνα, την Αμερική, τον Καναδά, τη Ρωσία, θα δείτε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Φιλοξενήσαμε λοιπόν στην Αθήνα όλους τους Υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. για να συζητήσουμε μόνο αυτό το θέμα της γεωργικής ποικιλομορφίας. Πως δηλαδή η Ευρώπη, θα κάνει στρατηγικό της πλεονέκτημα τα παραγωγικά της συστήματα. Τους δείξαμε ένα παραγωγικό σύστημα στη χώρα μας. Τους πήγαμε στην εταιρεία Apivita, επισκεφθήκαμε τα μελίσσια για να δουν πως γίνεται αυτή η παραγωγή και πόσα προϊόντα παράγονται από την «ταπεινή» μέλισσα. Εκεί τους δείξαμε επίσης, πόσα προϊόντα παρασκευάζονται από 25-30 βότανα που έχει ο τόπος μας. Ένα σωρό καλλυντικά, κρέμες, είδη υγιεινής κ.ά. Φανταστείτε ότι αν από τα 25 βότανα φτιάχνονται τόσα προϊόντα και κατακλύζουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή, φανταστείτε τι θα γίνει με τα 6.500 βότανα που έχει ο τόπος μας. Είναι ένας γιγάντιος πλούτος. Είπαμε λοιπόν ότι αφού έχουμε αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα και το υποστηρίζουμε με τις πολιτικές μας, θα βγούμε να το συνδέσουμε και με τη γαστρονομία και την υγιεινή διατροφή.

 

Ευρωπαική νομική επικαιρότητα 4

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: