ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2017

Βασικά σημεία Συνέντευξης

του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βαγγέλη Αποστόλου
στην εφημερίδα «Agrenda» 14/01/2017

 • Tα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοδική πορεία που υπάρχει για το αγροτικό εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η ανοδική εξαγωγική επίδοση των αγροτικών προϊόντων.
 • Όσον αφορά την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ των αγροτών ετοιμάζουμε παρέμβαση, η οποία θα έχει τουλάχιστον στην πρώτη φάση ως αποτέλεσµα την αποµείωση των ποσών που καταβάλλουν οι αγρότες, αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συγκεκριµένες δραστηριότητες.
 • Με την ανασυγκρότηση που κάναμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνον καταφέραμε να πληρώσουμε έγκαιρα τις ενισχύσεις, αλλά για δεύτερη χρονιά «βρεθήκαμε» χωρίς πρόστιμα.
 • Πρέπει να αντιληφθούν όλοι, και οι δασικές υπηρεσίες και γενικότερα η πολιτεία, ότι η σχέση του κτηνοτρόφου µε το δάσος, είναι κυρίαρχη για τη σωστή διαχείριση του δάσους, για την προστασία του δάσους.
 • Σχετικά με την «ελιά Καλαμών» θα κάνουμε έναν συνδυασμό που και το ΠΟΠ να προστατεύσουμε, αλλά και να µη στερήσουμε τη δυνατότητα αυτού του προϊόντος να βγαίνει στην αγορά.
 • Με βάση την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στα Μέτρα του ΠΑΑ που προκηρύσσουμε κρατάμε ένα ποσό στην άκρη, το οποίο θα μπορούμε να μεταφέρουμε στη συνέχεια με βάση το πώς θα πάει το πρόγραμμα.
 • Στο μέτρο για τους Νέους Αγρότες είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον συμμετοχής. Μετά τα Μέτρα για τους Νέους Αγρότες και τη Βιολογική Γεωργία έρχονται τα Μέτρα της Μεταποίησης εντός των ημερών, τα Σχέδια Βελτίωσης, η Κατάρτιση των αγροτών, ενώ ήδη περπατά το Leader. Το 37-38% των πόρων του ΠΑΑ δόθηκε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
 • Η Κάρτα του Αγρότη θα χρησιμοποιεί ως εγγύηση σε πρώτη φάση τη βασική ενίσχυση. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να συναινέσουμε για την Κάρτα του Αγρότη σε επιτόκια που ξεπερνούν το 5%. Μιλάμε για επιτόκια γύρω στο 4% και αυτό φαίνεται ότι θα επικρατήσει. Στο μέλλον μπορούμε να επεκτείνουμε την Κάρτα και στις άλλες ενισχύσεις, σε ό,τι αφορά το πρασίνισμα, σε ό,τι αφορά την εξισωτική κ.λπ.
 • Ο Βαγγέλης ο Μπούτας µε έχει χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο διαχειριστή των ευρωπαϊκών πόρων. Ευχαριστώ πάρα πολύ, όμως η διαφορά µας, η στρατηγική, είναι τεράστια. Ο Βαγγέλης ο Μπούτας όταν μιλά για ΚΑΠ, λέει, αυτή µας κατέστρεψε. Και ποιος λέει ότι κι εµείς ήμασταν υπέρ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έτσι όπως διαμορφώθηκε; Εναντίον είµαστε, όμως το εναντίον της συγκεκριμένης πολιτικής δεν σηµαίνει ότι είμαστε εναντίον γενικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Για την αξιοποίηση της συνεταιριστικής περιουσίας, υπάρχει καταρχήν το µεγάλο πρόβληµα της µμεταφοράς των οφειλών στην «κακή τράπεζα», στον εκκαθαριστή, όλα αυτά είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Υπάρχουν συνολικά κοντά στα 2,5 µε 3 δισ. ευρώ οφειλές στις τράπεζες, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, στο δημόσιο. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα µε την ακίνητη περιουσία του συνεταιριστικού χώρου. Μας «έσκασε» και το µμεγάλο πρόβληµα των καταλογισμών, της υποχρέωσης να ανακτήσουμε περίπου 550 εκατοµµύρια ευρώ από παλιές ρυθμίσεις που είχαν γίνει σε όφελος των αγροτικών συνεταιρισμών, ρυθμίσεις οι οποίες δεν είχαν πάρει την έγκριση της ΕΕ, µε αποτέλεσµα αυτή την ώρα να οδηγούμαστε σε καταλογισμούς. Τι να πάρεις από εκεί που δεν υπάρχει ούτε οικονομική δραστηριότητα βιώσιμη που να µπορεί να πληρώσει, ούτε βεβαίως και αποθέματα; Όμως το πρόβλημα υπάρχει, πρέπει να βρούμε µία λύση.

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας