ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία συνέντευξης Αν ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη, στον ρ/σ Κόκκινο, στις 18/1

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν λύνουν τα προβλήματα

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις υλοποιούνται, άρα οι αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγελθεί δεν έχουν καθαρή στόχευση, είπε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κόκκινο» και στους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.

Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι κινητοποιήσεις γίνονται με πολλούς σκοπούς, συνδικαλιστικούς, για κριτική σε ολιγωρίες της κυβέρνησης, αλλά και πολιτικούς, όπως για έξοδο από την ΕΕ ή να πέσει η κυβέρνηση, οπότε έχουν πολιτική διάσταση.

Μεταφέρουμε ένα σοβαρό διάλογο στα μπλόκα, όταν τα γραφεία μας είναι κάθε μέρα ανοιχτά στους παραγωγούς, που έχουν τη διάθεση και τη γνώση να μας εξηγούν τα προβλήματα καλύτερα από κάθε τεχνοκράτη και έχουν και τις λύσεις», είπε ο κ. Τσιρώνης, και συμπλήρωσε. «Όλοι παραδέχονται ότι πολλά προβλήματα υφίστανται εδώ και δεκαετίες και δεν προέκυψαν τα τελευταία 5-6 χρόνια. Τα αιτήματα είναι σεβαστά, αλλά ένα κίνημα θα πρέπει να είναι καθαρό στη στόχευση του και εδώ δεν το έχουμε δει αυτό ακόμη.

Για εμάς η Γεωργία είναι βασικός άξονας μεταρρύθμισης. Αντιμετωπίζουμε τα χρόνια προβλήματα του παρόντος αναπτυξιακού προτύπου της Ελληνικής οικονομίας με στοχευόμενες και συντονισμένες δράσεις και με μέσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να οργανωθούμε ορθολογιστικά. Δημιουργούμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι αγρότες στη γη τους και κυρίως οι νέοι και όλα τα νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει επιστροφή πληθυσμού στην ύπαιθρο, αλλά είναι ακόμη δειλή. Ήδη υπάρχει μια αλλαγή στη νοοτροπία σχετικά με το επάγγελμα του αγρότη, ένα επάγγελμα το οποίο φαίνεται να επανέρχεται ψηλά στις προτιμήσεις των νέων. Το επάγγελμα του αγρότη σταδιακά παύει να θεωρείται ταμπού για τους νέους. Νέοι άνθρωποι με γνώσεις και επιστημονική κουλτούρα, επιστρέφουν στη γη για να υπηρετήσουν ένα αξιοπρεπές επάγγελμα, αυτό του αγρότη, που για δεκαετίες στήριξε την ελληνική οικονομία».

Σε ότι αφορά το πάγιο αίτημα του φορολογικού, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε, «δεν το έχουν δει ακόμη στην πλήρη εφαρμογή του και επιμένω ότι αθροιστικά σε φορολογικό και ασφαλιστικό υπάρχει μείωση. Κάποιες μικρές κατηγορίες, μπορεί να αδικούνται, όπως σε περιπτώσεις που ένα φυσικό πρόσωπο, π.χ. ο πατέρας μίας αρχικής οικογένειας, να «φορτώνεται» τα έσοδα 3-4 οικογενειών και να εμφανίζεται με εισόδημα 70.000 ευρώ, επειδή δεν είναι εταιρεία ώστε να κατανέμονται σωστά. «Είναι λίγες περιπτώσεις, αλλά φυσικά πονάει. Αντίθετα, προβλήματα όπως ο φόρος στο πετρέλαιο, δεν νομίζω ότι θα λυθούν είτε βγουν είτε δεν βγουν στο δρόμο, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά θα τα ξαναδούμε μόλις τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση».

Για το θέμα της σχολάζουσας αγροτικής γης, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και θα υπάρχουν αποτελέσματα φέτος εντός του πρώτου εξαμήνου. Κάποια από τα προβλήματα είναι πιο εύκολα, όπως οι αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων, άλλα πιο δύσκολα, όπως τα μεγάλα κόστη, αλλά δεν λύνονται με μαγικό ραβδάκι, και οι αγρότες το ξέρουν και κάνουν υπομονή», καταλήγοντας ότι, «οι αγρότες γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η απογείωση της αγροτικής παραγωγής, για να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα στις ξένες αγορές, να οργανωθεί σωστά ο αγροτικός κόσμος, ώστε να εγγυηθούμε όχι μόνο καλή ποιότητα αλλά και σταθερή ποσότητα. Οι Έλληνες αγρότες έχουν το πλεονέκτημα της παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων, που προτιμώνται από τους καταναλωτές. Προαπαιτείται, όμως, καλύτερη οργάνωση σε επιχειρηματική βάση για καλύτερη ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες των διεθνών αγορών. Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός σταθερού και υγιούς περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των αγροτών, το οποίο θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του επαγγέλματος του αγρότη».

Ολόκληρη η συνέντευξη, εδώ:

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας