ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Αν. ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη, στον ΣΚΑΙ (23/01/17)

Οξυγόνο της δημοκρατίας οι κινητοποιήσεις, αλλά και οξυγόνο της οικονομίας η αγροτική μας ανάπτυξη

«Οξυγόνο της δημοκρατίας οι κινητοποιήσεις, αλλά εξίσου σημαντικός και κομβικός σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα είναι και ο ρόλος του αγροτικού τομέα», δήλωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον Σκάι και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με αφορμή την απόφαση των αγροτών να βγουν στους δρόμους. Διευκρίνισε πάντως ότι πρέπει να γίνει σαφές και ποια είναι η στόχευση των παραγωγών. «Γιατί γίνεται η κινητοποίηση; Σε κάποια αιτήματα όπως στο φορολογικό – ασφαλιστικό, είχαμε συμφωνήσει από πέρσι και τα τηρούμε μέχρι κεραίας, σε κάποια άλλα όπως η έξοδος από το ευρώ δεν συμφωνώ» τόνισε ο Υπουργός.

«Στις συναντήσεις που έχω με τους αγρότες, υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν προβλήματα δεκαετιών που δε λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι περισσότεροι αγρότες μου λένε ότι δεν επιβαρύνονται από το φορολογικό, ενώ για το ασφαλιστικό συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αλλά έπρεπε κάποια στιγμή να μεταρρυθμιστεί». Αν κάποιοι αγρότες, με υψηλότερα εισοδήματα, έχουν μεγαλύτερες εισφορές, αυτό συμβαίνει για να μπορούν να ικανοποιηθούν ασφαλιστικά οι αγρότες με τα χαμηλά εισοδήματα, που αποτελούν και την πλειοψηφία των αγροτών. Αλλιώς ας μας υποδείξουν άλλο κουμπαρά για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό»

Για τα μπλόκα που άρχισαν να στήνονται, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε. «Ανεξάρτητα με τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων και τις αναλύσεις περί άδικων ή δίκαιων αιτημάτων, τα συμπεράσματα είναι σχετικά, όταν τα αιτήματα υπερβαίνουν της δυνατότητες της οικονομίας μας. Αν δεν βελτιωθεί η οικονομία, δε μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Το στοίχημα για εμάς που είναι κοινό με τους αγρότες, είναι οι μεταρρυθμίσεις. Το μείζον πρόβλημα για την αγροτική μας παραγωγή είναι ότι δεν μπαίνουν δυναμικά τα ελληνικά προϊόντα στη ξένη αγορά. Όταν μάλιστα όλες οι μελέτες αλλά και η διεθνής πρακτική υποστηρίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει, στην παρούσα φάση, να αποτελέσει έναν από τους βασικούς μοχλούς για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση από τη στασιμότητα στην ανάπτυξη. Η μετάβαση όμως αυτή, δε μπορεί να γίνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις περασμένων δεκαετιών. Ο σύγχρονος αγροτικός τομέας για να επιτύχει οφείλει να ακολουθήσει ένα σύνθετο πρότυπο, πάνω στο τρίπτυχο: Πρωτογενής παραγωγή, Δευτερογενής, δηλαδή μεταποίηση, καινοτομικά προϊόντα και συσκευασία και Τριτογενής, που σημαίνει σύγχρονη διαχείριση προϊόντων άρα logistics, marketing, εξαγωγές κ.ά). Το τρίπτυχο αυτό πρέπει να δουλέψει και να συνεργαστεί.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Τσιρώνης, τόνισε ότι «ανεξάρτητα με τις κινητοποιήσεις, υπάρχει ενιαία και κοινή θέση με τους αγρότες να συνεχίσουμε τη συνεργασία ώστε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε την αγροτική μας παραγωγή, σε όφελος τόσο των αγροτών όσο και της εθνικής μας οικονομίας». Τέλος σε ότι αφορά τις φήμες περί διαζυγίου Οικολόγων Πράσινων και Σύριζα, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι «δεν υπήρξε τέτοια απόφαση ενώ αναμένεται το Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας