ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Αν. ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη, στην ΕΡΤ (24/1/17)

Να εξειδικεύσουμε τους στόχους, να περιορίσουμε τις γενικεύσεις

«Είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη στο αγροτικό κίνημα και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους αγρότες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ1 την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «στους τομείς που για δεκαετίες χωλαίναμε, καταφέρνουμε και βελτιώνουμε τα πράγματα».

Στόχος μας είναι να αποζημιώσουμε το χιονιά σε λιγότερο από 6 μήνες, όταν πέρσι οι αποζημιώσεις δόθηκαν στο 7μηνο, ενώ παλαιότερα περνούσε ολόκληρος χρόνος.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι πλάι στον αγρότη» και συμπλήρωσε. «Αντίπαλος των αγροτών είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική, όχι οι αγρότες των άλλων χωρών. Είναι λάθος τακτική ο μηδενισμός και η απαξίωση. Η ΚΑΠ έχει στόχο να προετοιμάσει τον αγροτικό κόσμο για τις προκλήσεις που ούτως ή άλλως θα αντιμετωπίσουμε στις διεθνείς αγορές. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο αγροτικής παραγωγής τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Παρά τις διαφωνίες μας σε κάποια σημεία με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέλουμε να υπάρχει, διότι δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα σχεδιασμού. Χωρίς πολιτική οδηγούμαστε στον άγριο ανταγωνισμό μεταξύ αγροτών των άλλων χωρών» ενώ πρόσθεσε ότι για τα «λάθος προϊόντα» έχουν ευθύνες οι δικοί μας υπουργοί και όχι η Ευρώπη. «Δεν έχω αντίπαλο τον Γάλλο ή τον Γερμανό αγρότη, αλλά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και αυτή πρέπει να κτυπάμε. Άλλωστε, εντός της Ε.Ε. η χώρα μας πήρε φέτος 17 δις., ενώ το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε».

Για το θέμα των τεκμηρίων, ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε από πέρσι. «Το τεκμαρτό εισόδημα έχει σημασία όταν δεν έχουμε καταφέρει να απαλλάξουμε την Ελλάδα από τη φοροδιαφυγή. Για πρώτη φορά το 2016 καταφέραμε και σπάσαμε τη φοροδιαφυγή. Αν η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδώσει το ίδιο και το 2017 τότε μπορούμε να το συζητήσουμε». Αν και ο υπουργός άφησε ανοικτό το θέμα να συζητηθεί μέσα στο 2017, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να καταργήσει το τεκμαρτό». «Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Τσιρώνης, ότι «φέτος το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε, προσθέτοντας ότι «οι αγρότες πήραν 3,7 δις από την Ε.Ε, ενώ ευνοημένοι ήταν κυρίως οι μικροί αγρότες. Καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν πήρε φέτος 3,7 δις. Παράλληλα 130 εκ. έχουν πιστωθεί για το πετρέλαιο στους αγρότες και ήδη μοιράζεται η επιστροφή για το 2013 – 2014».

«Μεγάλο πρόβλημα του αγρότη» χαρακτήρισε ο υπουργός «το υψηλό κόστος εισροών» τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο κόστος είναι οι ζωοτροφές και όχι το πετρέλαιο», επισημαίνοντας πως «ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι ότι το προϊόν δεν πιάνει καλή θέση στο σούπερ μάρκετ και ο αγρότης δεν παίρνει τιμή καθαρή. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις καλούν τον Έλληνα αγρότη να εγκαταλείψει το προφίλ του παραδοσιακού αγρότη-παραγωγού και να μεταμορφωθεί στον αγρότη-επιχειρηματία. Άρα κρίνεται επιτακτική η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των ελληνικών logistics, με στόχο να υπάρχει σταθερό προϊόν κατευθείαν στην λιανική. Οι λέξεις κλειδιά είναι, αγροτική επιχειρηματικότητα, αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων, εφοδιαστική αλυσίδα αγροτικών προϊόντων».

Ο κ. Τσιρώνης ενημέρωσε τελειώνοντας, ότι για τις «σταβλικές εγκαταστάσεις τους επόμενους μήνες θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» ενώ αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι κομβικής σημασίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ελέγχους σε σφαγεία και κρεοπωλεία καθώς και τσιπάκι στα ζώα. Επιπλέον, όπως είπε, «αν στην απόδειξη αναγράφεται ότι πρόκειται για ελληνικό κρέας, τότε, μόνο αυτό το μέτρο μπορεί να φέρει πολλαπλάσια έσοδα στους αγρότες, από το πετρέλαιο και αυτό όπως υποστήριξε είναι «κάτι που μπορούμε άμεσα να κάνουμε». Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι εκτός από τους αγρότες, νοοτροπία θα πρέπει να αλλάξει και η κοινωνία απέναντί τους, αποδίδοντας τη σημασία και το σεβασμό που τους αξίζει. Η γη προσφέρει, ο αγρότης παράγει και όλοι μαζί τους οφείλουμε την επιβίωσή μας.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας