ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία συνέντευξης Αν. ΥΠΑΑΤ, Γ. Τσιρώνη, στον Realfm (30/3)

Η όποια καθυστέρηση δεν κάνει πάντα κακό, η σεναριολογία όμως, κάνει

«Η καθυστέρηση στην υπογραφή τροφοδοτεί σενάρια καταστροφολογίας που συνήθως κάνουν περισσότερο κακό και από τα ίδια τα μέτρα. Η αναμονή δεν συνεπάγεται αυτόματα και απώλειες», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, χθες Πέμπτη 30/3.

« Δεν υπογράφουμε ότι έρχεται…»

«Εάν κρίνω από αυτά που διαβάζουμε στα ΜΜΕ και τις ανακοινώσεις, εκτιμώ ότι είμαστε κοντά στη συμφωνία. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, δεν έχουμε κληθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα. Επιμένω όμως ότι με τρομάζει περισσότερο η σεναριολογία παρά τα ίδια τα μέτρα. Δικαιολογημένη μπορεί να είναι η αγωνία από την αναμονή, αλλά όχι ο φόβος. Το πλήγμα από τα καταστροφολογικά σενάρια είναι μεγαλύτερο αφού δημιουργεί αρνητική ψυχολογία. Εγώ δεν εκτιμώ ότι θα πληγούν πάλι οι ίδιοι. Δεν μπορώ να εξωθούμαι σε μία πρόβλεψη χωρίς να έχω δει τα μέτρα. Και πιστεύω ότι καλά κάνουν αυτήν τη στιγμή και οι δύο πλευρές και κρατούν μία εχεμύθεια στα μέτρα. Είναι βέβαιο ότι εάν αυτήν τη στιγμή για παράδειγμα είχαμε υπογράψει από την πρώτη μέρα, και πριν από το 2015, το 4,5% πλεόνασμα που προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα και θα είχαμε τινάξει την οικονομία στον αέρα, θα είχαμε πάει στη δραχμή, σας το υπογράφω… Εάν είχαμε μείνει στο υπογράφω ότι έρχεται, θα έπρεπε να έχουμε πληρώσει πέρυσι πάνω από 8 δισ. περισσότερα μέτρα. Άρα η καθυστέρηση δεν ήταν πάντα για κακό».

«Τα σενάρια προκαλούν στασιμότητα και όχι η ίδια η διαπραγμάτευση».

Σχετικά με την ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου γύρω από τα σενάρια για το κόστος των μέτρων, τη μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου κλπ., ο κ. Τσιρώνης τόνισε: « Αυτό είναι το αρνητικό κλίμα που τροφοδοτούν τα σενάρια. Αυτή τη στιγμή συζητούμε με τους κτηνοτρόφους σοβαρά και ζωτικά θέματα για την πορεία του κλάδου. Θέματα που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Επιλύουμε χρόνια προβλήματα σχετικά με το χαμηλό κόστος των ζωοτροφών, τα φθηνότερα φάρμακα, την καλύτερη τιμή στις αγορές κλπ. Αυτά δεν επηρεάζονται από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα η σεναριολογία μπορεί να επηρεάσει ως ένα βαθμό την ανοδική πορεία του κλάδου».

« Τόσα δίνω, πόσα θες…»

« Το “πουλάω τα χρυσαφικά της γιαγιάς μου”, δεν είναι στρατηγική. “Τι χρειάζομαι στο μέλλον σε μία δημόσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τι δεν χρειάζομαι, γιατί πλέον είναι έξω από τη στρατηγική μου”, αυτή είναι στρατηγική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρώνης, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για το ζήτημα της ΔΕΗ. «Έχουμε τεράστιες δυνατότητες απελευθέρωσης ενέργειας, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές. Εδώ είναι το μέλλον. Σήμερα που μιλάμε, η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη. Με ένα στρατηγικό σχέδιο απανθρακοποίησης μπορούμε να δούμε ποιες μονάδες δεν έχουμε στρατηγικά ανάγκη στο σύστημα. Ορθά αυτήν τη στιγμή το υπουργείο δεν πάει στην εκποίηση μονάδων υδροηλεκτρικών, θα ήταν λάθος μεγάλο λάθος. Μπορούμε να δούμε σε ένα οργανωμένο σχέδιο απανθρακοποίησης, από πλευράς λιγνιτικών μονάδων καθαρά, που δεν ενδιαφέρουν στρατηγικά το σύστημα, τι μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες και τι δεν μπορεί. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση: δίνω κάτι, όταν δεν με ενδιαφέρει στρατηγικά», σημειώνοντας ότι «αυτή είναι προσέγγιση ολιστική και όχι προσέγγιση “πόσο κάνει, πόσο δίνω”…».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αν. Υπουργού, εδώ

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας