ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 31 Ιουλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαιρετισμός και βράβευση καινοτόμων προϊόντων από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «ECOTROPHELIA 2013» που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ
«Προωθούμε δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την υποστήριξη της ευρηματικότητας των νέων μυαλών»
Τη σημασία της ενσωμάτωσης της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και τη συμβολή του νέου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση βράβευσης των νικητριών ομάδων του 3ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «ECOTROPHELIA 2013», που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
«Αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα, περισσότερο από ποτέ ο κλάδος των τροφίμων, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειαζόμαστε κάθε καινούρια ιδέα, κάθε φρέσκο μυαλό. Και οι νέοι άνθρωποι έχουν αποδείξει πως, όταν βρίσκουν μια ανοικτή σε ιδέες βιομηχανία και πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΣΕΒΤ, μπορούν να τα καταφέρουν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ακριβώς και ο ΣΕΒΤ- προωθούν δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την υποστήριξη της ευρηματικότητας των νέων μυαλών. Επιδιώκουμε από κοινού να αναδείξουμε τα προϊόντα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και να τα προωθήσουμε στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης απένειμε το 2ο βραβείο στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία συμμετείχε στο Διαγωνισμό με το προϊόν «30 Bees» που αποτελεί ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση σνακ με κύρια συστατικά το Ελληνικό οργανικό μέλι Ελάτης, τη γύρη μελισσών και τα καρύδια.
Ο κ. Τσαυτάρης στο περιθώριο της εκδήλωσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι εντυπωσιασμένος και από τις 11 συμμετοχές και φυσικά και από τους τρεις πρώτους που βραβεύτηκαν. Δείτε πως όταν η βιομηχανία και ο παραγωγικός κόσμος παίζει τον καταλυτικό ρόλο κι αυτός είναι ο ρόλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αλλά συνδυάζεται αυτό με τη φρεσκάδα και τις ιδέες νέων παιδιών και μάλιστα φοιτητών ακόμα, τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Και τα 11 προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν εξαιρετικά. Έχουν πάρα πολλές καινοτομίες, κάτι που εντυπωσιάζει και δείχνει ξανά τη σημασία της ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία. Θα ήθελα λοιπόν να τους συγχαρώ όλους, γιατί στην προκειμένη περίπτωση και η συμμετοχή ακόμα είναι κέρδος».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ ο κ. Ευάγγελος Καλούσης αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι καινοτόμες ιδέες στο μέλλον του κλάδου και τόνισε την αξία της ελπίδας, που φέρνουν οι νέοι, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο ενθουσιασμός όλων των συμμετεχόντων, το πάθος τους και η εξαιρετική δουλειά τους επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία, αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες της».
Σύμφωνα με το ΣΕΒΤ, στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 11 ομάδες φοιτητών από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα, οι οποίες κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του να διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.
Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν «Eviva», ένα καινοτομικό έτοιμο προς μαγείρεμα προϊόν, που συνδυάζει έξυπνα την υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας, με το ιδιαίτερο άρωμα δύο παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων, του ούζου και του τσίπουρου.
Το 2ο βραβείο δόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε με το προϊόν «30 Bees», που αποτελεί ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση σνακ με λίγες θερμίδες, που έχει ως κύρια συστατικά το Ελληνικό οργανικό μέλι Ελάτης, τη γύρη μελισσών και τα καρύδια.
Αντίστοιχα, το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «Δια Ελιάς και Αέρος», που είναι ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς.