FOTO TYPOSNEW


Αθήνα, 14 Μαΐου 2024 

Αυγενάκης από Κομοτηνή: Έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε
τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν

Στο μεγάλο βαθμό στον οποίο επηρεάζει η ΕΕ την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας γενικότερα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του με θέμα «Αγροτική Πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση» που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τόνισε ότι η απόφαση που θα αποτυπωθεί στην κάλπη θα είναι εξόχως σημαντική και είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα. Αν κυριαρχήσουν πάλι μνήμες σοσιαλιστών, πρασίνων και αριστερών, είπε, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για τους αγρότες, καθώς αν εφαρμοστεί η ΚΑΠ 2023 – 2027, όπως θέλουν οι ομάδες της αριστεράς, ο αγροτικός κόσμος θα εξοστρακιστεί.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη ομιλία του στα οφέλη που έχει αποκομίσει η Ροδόπη από δράσεις και επενδύσεις που αποσκοπούν στη στήριξη των παραγωγικών της κλάδων. Ανακοίνωσε ότιμόλις χθες υπεγράφη απόφαση για την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Ροδόπης και Ξάνθης με 2,5 εκατ. ευρώ επιπλέον, για την ένταξη δικαιούχων σε επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης και υπενθύμισε ότι οι ενισχύσεις για Νέους Αγρότες στη Ροδόπη ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ. Δώσαμε βάρος στους νέους αγρότες, είπε, οι οποίοι έλαβαν από 30.000 ως 40.000 ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στις στρατηγικές ανάπτυξης (προγράμματα Leader) στα οποία έχουν ενταχθεί δικαιούχοι για ποσό ύψους 15,27 εκατ. ευρώ, καθώς και στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας με ποσό ύψους 14,48 ευρώ. Επίσης, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν γίνει πριν το Πάσχα στη Ροδόπη πληρωμές ύψους 28,86 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστής η Ελλάδα

Μας χρειάζεται μια Ευρώπη που να προσαρμόζεται γρήγορα στις καταστάσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση, τόνισε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είπε, καθώς αν εμείς δεν δημιουργήσουμε μηχανισμούς αξιοποιώντας τα κονδύλια, θα είμαστε ανοχύρωτοι. Η κυβέρνηση ξεκίνησε να ενεργεί για τα συμφέροντα των αγροτών πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στη συμμαχία που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Αθήνας, με άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες της μεσογείου- την ομάδα EUMED9- επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που προκάλεσε την πρώτη συνάντησή τους στις 24 Ιανουαρίου 2024 και έθεσε την ατζέντα. Ανάλογη συμμαχία προωθήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ελλάδα με την αγροτική της διπλωματία αναδείχθηκε πρωτεργάτης πετυχαίνοντας για πρώτη φορά αλλαγές «εν κινήσει» στην ΚΑΠ.

Είχαμε επιτυχίες στο θέμα της αγρανάπαυσης και καταφέραμε να αμειφθούν οι αγρότες, ενώ πετύχαμε τη μείωση των ελέγχων για τους αγρότες με μικρό κλήρο. Θα παλέψουμε για τρία ακόμα ζητήματα: την απορρόφηση του 2% για να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από κρίσεις, τη μείωση του αριθμού και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία και να επιτευχθεί αρμονική συνεργασία μεταξύ περιβάλλοντος και πρωτογενή τομέα και τη δυνατότητα της μεταφοράς κονδυλίων από τον πυλώνα ένα στον πυλώνα δύο και αντίστροφα, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, στο αρδεύσιμο νερό και στη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων και στην εκκίνηση της διαβούλευσης για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμενος στα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια, είπε πως έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, να ωθήσουμε τον αγροτικό κόσμο προς το επιχειρείν. 

 

 

fototypos1405241
fototypos1405242
fototypos1405243
fototypos1405241
fototypos1405242
fototypos1405243