FOTO TYPOSNEW


Αθήνα, 16 Μαΐου 2024

Αυγενάκης από Αγρίνιο: Για πρώτη φορά η χώρα έχει συγκροτημένη πολιτική στη διαχείριση των υδάτων

Υπό εξέταση νέες δράσεις για μείωση του κόστους παραγωγής

Η επένδυση στην εκπαίδευση των αγροτών είναι η μεγαλύτερη επένδυση στον πρωτογενή τομέα

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας υπάρχει συγκροτημένη πολιτική στη διαχείριση των υδάτινων  πόρων, ανέδειξε σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ της Αιτωλοακαρνανίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός με τους πλουσιότερους υδάτινους πόρους και όπως είπε ο ΥπΑΑΤ γίνεται καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στα υπάρχοντα δίκτυα και προγραμματισμός παρεμβάσεων που θα καταστήσουν πιο λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πόροι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Συνείδηση» και του τηλεοπτικού δικτύου «Αχελώος», είπε ότι είναι αναγκαίος ο κεντρικός σχεδιασμός και ο συνδυασμός εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Γι’ αυτό όμως απαιτείται να υπάρχει ενιαία εικόνα και σε αυτό εκτίμηση του υπουργού είναι ότι θα συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Δυτική Ελλάδα, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου στη Θεσσαλία. Σημείωσε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μαζί με τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο  μια από τις Περιφέρειες που απαιτούνται άμεσες δράσεις». «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Είναι αδιανόητο να έχουμε νερά και να μη αξιοποιούνται», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στη χώρα. Και σημείωσε ότι η ορθή αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, του νερού, αποτελεί προτεραιότητά μας.

Χρέη ΤΟΕΒ

Σε ερώτηση του «Κosmos FM», για τη ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ της περιοχής που όπως ελέχθη ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, ο υπουργός σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στα χρέη προς τη ΔΕΗ έχει δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης μετά την απόφαση της εταιρείας για δεκαετές πάγωμα των χρεών, που για το σύνολο των περίπου 420 ΤΟΕΒ της χώρας, ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ μόνο το 9% των ΤΟΕΒ της χώρας υπολογίζεται ότι είναι υγιές οικονομικά. Σημείωσε ότι τρία υπουργεία συνεργάζονται για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο ωστόσο απαιτεί χρόνο.

Εκπαίδευση αγροτών

Σε ερώτηση των «Νέων της Αιτωλοακαρνανίας» για την εκπαίδευση των αγροτών, είπε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ και σημείωσε πως όσες επενδύσεις και να γίνουν σε υποδομές, δεν έχουν αξία αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες γνώσεις από τους αγρότες για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται. Θεωρεί καθοριστική τη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια και σημείωσε ότι μέσω των Επιμελητηρίων και του Μητρώου Αγροτών θα μπορέσει να γίνει ορθότερος προγραμματισμός και εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων για την παροχή γνώσεων προς τους αγρότες.

Σε άλλη ερώτηση του «Αχελώος tv», ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι περάσει το εξής μήνυμα: Οι ασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα να δουν τη συμμετοχή τους στα Επιμελητήρια ως επιχειρηματική ευκαιρία και όχι ως μια αναγκαία ενασχόληση που προέκυψε. Σημείωσε δε ότι τα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια είναι το πρώτο ασφαλές βήμα για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων.

Μείωση του κόστους παραγωγής

Σε ερώτηση της ΕΡΤ για το περιεχόμενο κυβερνητικής σύσκεψης σήμερα το απόγευμα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι θα γίνει με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στόχο έχει την εξέταση νέων δυνατοτήτων για περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και τη λήψη αποφάσεων ή προγραμματισμό δράσεων που θα οδηγήσουν στη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα για αγροτική χρήση. ΣΕ ερώτηση του «Αgrinio stories» για τις ενεργειακές κοινότητες, είπε ότι πρόκειται να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην απογευματινή σύσκεψη.

Ο νέος ΕΛΓΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που από χθες ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης. Κάλεσε τους αγρότες να καταθέσουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων του Οργανισμού και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της πρόληψης δουλεύουμε το αγροτικό 112, προκειμένου να λαμβάνουν οι αγρότες έγκαιρη προειδοποίηση για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας η αντιχαλαζική προστασία..

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγρινίου

Ο υπουργός νωρίτερα, το πρωί, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα της παραχώρησης τριών ακινήτων του ΥΠΑΑΤ που βρίσκονται εντός αστικού ιστού της πόλης για την αξιοποίησή τους από τον Δήμο. Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του   «Αgrinio stories», είπε ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά από τον Δήμο ωστόσο είναι ζήτημα το οποίο θα συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. Πρόθεσή του είναι, όπως είπε, να γίνεται αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου, με στόχο το κοινό καλό των τοπικών κοινωνιών.

Στην επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη στο Δημαρχείο τον συνόδευαν ο βουλευτής, Θανάσης Παπαθανάσης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Πύρρος Δήμας και Νίκος Ναούμης, καθώς ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

 

  

fototypos160524a1
fototypos160524a2
fototypos160524a3
fototypos160524a1
fototypos160524a2
fototypos160524a3