ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 25 Μαΐου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης
Κοινοτικών Πόρων στη Διάσκεψη της επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
Στη διάσκεψη της επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Μαΐου στην Πύλο, συμμετείχε ως ομιλητής ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης. Η εν λόγω διάσκεψη είχε ως θέμα «Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας», και συμμετείχαν 120 αυτοδιοικητικοί από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.
Ο κ. Κασίμης, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι μια συζήτηση για τη διατροφή συμπεριλαμβάνει εξ’ ορισμού και μια συζήτηση για την γεωργία, με όρους αγροτικής πολιτικής και αγροτικής ανάπτυξης. Έκανε αναφορά στο σημαντικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως μέσο που υποστηρίζει τον αγροτικό τομέα της Ε.Ε. στην παροχή των αγαθών που παράγει η γεωργία στο κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου αφορά όχι μόνο τα 44 εκατομμύρια περίπου γεωργούς αλλά και εκατομμύρια καταναλωτές στην Ε.Ε. και τον κόσμο, καθώς εξασφαλίζει μια μεγάλη ποικιλία ασφαλών, ποιοτικών, τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων αλλά και προϊόντων με «Γεωγραφική Ένδειξη».
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων τόνισε ότι ο βασικός στρατηγικός στόχος για τον αγρο-διατροφικό τομέα της χώρας μας κατευθύνεται προς ένα μοντέλο παραγωγής προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα, προωθώντας ένα διατροφικό μοντέλο που εξασφαλίζει την καλή διατροφή και την υγεία. Με βάση το στόχο αυτό, σχεδιάζεται η σταδιακή μετατόπιση στο ποιοτικό και διαφοροποιημένο αγρο-διατροφικό πρότυπο παραγωγής και η διαδραστική σχέση της γεωργίας με άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς, όπως η υγεία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.
Ο κ. Κασίμης στην ομιλία του ανέφερε, επίσης, ότι η Μεσογειακή Διατροφή, ως αγαθό της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στην UNESCO, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά αλλά και διατροφικό μοντέλο με θετική επίδραση στην υγεία και μακροζωία των ανθρώπων. Στη βάση αυτή, η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα ακόμη πεδίο το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αξιοποιεί για την προώθηση ενός βιώσιμου και υγιεινού διατροφικού μοντέλου, που στηρίζεται κυρίως στην ισορροπημένη κατανάλωση προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, όπως τα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και πάνω απ’ όλα το ελαιόλαδο. Μεταφέροντας στις νεότερες κυρίως γενιές την «αξία» της Μεσογειακής Διατροφής και της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, στην πραγματικότητα πετυχαίνουμε να στηρίξουμε τη στροφή προς ένα διαφοροποιημένο αγρο-διατροφικό πρότυπο παραγωγής.
Στην ομιλία του, ο κ. Κασίμης έκανε Ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και σε εργαλεία τοπικής ανάπτυξης όπως το LEADER τα οποία έρχονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο μιας πολιτικής που στοχεύει να δημιουργήσει εμβληματικές παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή και γαστρονομία.
Καταλήγοντας ο κ. Κασίμης τόνισε ότι η σύμπραξη ποιοτικής γεωργίας-αγροδιατροφής, γαστρονομίας, τουρισμού μπορεί να χτίσει την απαραίτητη προστιθέμενη αξία που χρειάζεται η οικονομία και η χώρα στη νέα εποχή.