ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Αυγούστου  2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής   Ανάπτυξης και Τροφίμων
κατά την τελετή εγκαινίων της 8ης Γιορτής Αγροτουρισμού Χίου

Την υποστήριξη σειράς δράσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την προώθηση και προβολή των τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων της χώρας επισήμανε, μεταξύ άλλων,  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων της 8ης Γιορτής Αγροτουρισμού Χίου (31 Ιουλίου – 5 Αυγούστου), που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ.

«Έχω επισημάνει αρκετές φορές ότι η γεωργία και η ανάπτυξη της Περιφέρειας πρέπει να ξαναγίνουν η «ραχοκοκαλιά» του έθνους μας. Σε αυτήν την προσπάθεια πυλώνες μας θα είναι η ποιότητα, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας,  η ονομασία προέλευσης των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων μας, η αειφορία, η ιχνηλασιμότητα,  η γαστρονομία, ο καταναλωτής, ο αγροτουρισμός κ.ο.κ.» τόνισε ο Υπουργός.  

Πρόσθεσε δε ότι το ΥΠΑΑΤ υποστηρίζει σειρά αντίστοιχων δράσεων (π.χ. αγροτουριστικών εκθέσεων) που αφορούν στην προβολή τοπικών προϊόντων σε όλη τη χώρα.
Κατά την επίσκεψή του στη Χίο, στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας της  8ης Γιορτής Αγροτουρισμού Χίου, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραγωγούς και εκπροσώπους της μεταποιητικής βιομηχανίας του νησιού, αλλά και να δει τις πολιτιστικές δημιουργίες των ανθρώπων της Περιφέρειας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «η συμβατική παραγωγική διαδικασία είναι στοιχείο του πολιτισμού και δημιουργός πολιτισμού. Κάνοντας τις εκδηλώσεις αυτές, αυτήν την περίοδο, σε ένα τουριστικό νησί όπως είναι η Χίος, δίνεται η ευκαιρία στους τουρίστες του νησιού να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσουν τη γεύση  τους  ώστε επιστρέφοντας πίσω στις πατρίδες τους να γίνουν διαφημιστές τους.
Οι στόχοι είναι πολύπλευροι και οι δυνατότητες μεγάλες για τα τοπικά παραδοσιακά μας προϊόντα, ειδικά στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Το ΥΠΑΑΤ έχει υποστηρίξει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει πολλές αντίστοιχες εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδος».