ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη συμμετείχε ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης
«Το λιτό αλλά «πλούσιο» σε πολύπλευρη αξία τραπέζι πρέπει να γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας και της Μεσογείου στον κόσμο».
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, επισκέφθηκε την περιοχή της Κορώνης Μεσσηνίας όπου συμμετείχε σε Ημερίδα με θέμα: «Πολιτισμός της ελιάς και της αμπέλου: Συμβολή και προοπτικές, δίκτυα πόλεων» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει εκδηλώσεις, ημερίδες, έκθεση τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσίες.
Από τις 22 Αυγούστου που ξεκίνησε έως και αύριο Σάββατο, εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου συναντιούνται στην Κορώνη με στόχο τη διάδοση και προώθηση των προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και την ενίσχυση και διερεύνηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
Η UNESCO έχει εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και η Κορώνη έχει επιλεγεί ως η Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας επειδή συνδυάζει το τρίπτυχο διατροφής παράδοσης-ιστορίας. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών.
Για τη μεγάλη συμβολή της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση από την UNESCO απέδειξε την ανάγκη να διασωθεί και να διαδοθεί ένα διατροφικό μοντέλο, που σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, θεωρείται το πιο υγιεινό στον κόσμο. Είναι μια αναγνώριση, που ταυτόχρονα έχει μεγάλη παραγωγική σημασία, στη σημερινή ιδιαίτερα συγκυρία.
Οι διατροφικές κρίσεις, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η αύξηση των ασθενειών που συνδέθηκαν με τα μοντέρνα διατροφικά πρότυπα, οδήγησαν στην αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων και στην συνειδητοποίηση της ανάγκης να διατηρηθούν οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες Οδήγησαν όμως και σε αλλαγές των κατευθύνσεων της αγροτικής πολιτικής».
Και πρόσθεσε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, πρέπει να «ξαναστρώσουμε» το τραπέζι, να απλώσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, να μαζέψουμε γύρω από το τραπέζι την οικογένεια αλλά και τους φίλους, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε τις σκέψεις και την καθημερινότητα….
Για μας, στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση συνολικά, είναι βαθειά πεποίθηση ότι η γεωργία και ο διατροφικός μας πλούτος μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας. Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση: ανασυγκροτούμε τις δομές μας, οργανώνουμε την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για να εξυπηρετήσουμε ακριβώς μια γεωργία βασισμένη στην ποιότητα και στον ιστορικό μας πλούτο».
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο με την τελετή ονοματοδοσίας δρόμων στην πλατεία του μόλου της Κορώνης και τον ορισμό του Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής.
Η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει εκδηλώσεις, ημερίδες, έκθεση τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσίες.
Από τις 22 Αυγούστου που ξεκίνησε έως και αύριο Σάββατο, εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου συναντιούνται στην Κορώνη με στόχο τη διάδοση και προώθηση των προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και την ενίσχυση και διερεύνηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
Η UNESCO έχει εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και η Κορώνη έχει επιλεγεί ως η Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας επειδή συνδυάζει το τρίπτυχο διατροφής παράδοσης-ιστορίας. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών.
Για τη μεγάλη συμβολή της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση από την UNESCO απέδειξε την ανάγκη να διασωθεί και να διαδοθεί ένα διατροφικό μοντέλο, που σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, θεωρείται το πιο υγιεινό στον κόσμο. Είναι μια αναγνώριση, που ταυτόχρονα έχει μεγάλη παραγωγική σημασία, στη σημερινή ιδιαίτερα συγκυρία.
Οι διατροφικές κρίσεις, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η αύξηση των ασθενειών που συνδέθηκαν με τα μοντέρνα διατροφικά πρότυπα, οδήγησαν στην αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων και στην συνειδητοποίηση της ανάγκης να διατηρηθούν οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες Οδήγησαν όμως και σε αλλαγές των κατευθύνσεων της αγροτικής πολιτικής».
Και πρόσθεσε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, πρέπει να «ξαναστρώσουμε» το τραπέζι, να απλώσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, να μαζέψουμε γύρω από το τραπέζι την οικογένεια αλλά και τους φίλους, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε τις σκέψεις και την καθημερινότητα….
Για μας, στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση συνολικά, είναι βαθειά πεποίθηση ότι η γεωργία και ο διατροφικός μας πλούτος μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας. Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση: ανασυγκροτούμε τις δομές μας, οργανώνουμε την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για να εξυπηρετήσουμε ακριβώς μια γεωργία βασισμένη στην ποιότητα και στον ιστορικό μας πλούτο».
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο με την τελετή ονοματοδοσίας δρόμων στην πλατεία του μόλου της Κορώνης και τον ορισμό του Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής.