ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ "ΚΑΨΙΤΣΑ"

Το δασικό χωριό στη θέση Καψίτσα Προσήλιου του Δήμου `Αμφισσας δημιουργήθηκε από το Δασαρχείο `Αμφισσας, σε υλοποίηση σχετικού περιβαλλοντολογικού προγράμματος του Υπουργείου μας.   

Δημιουργήθηκε σ’ ένα πανέμορφο τοπίο της ΝΑ πλευράς της Γκιόνας, σε υψόμετρο 1.000μ., και ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Προσήλιου του Δήμου `Αμφισσας. Απέχει από την `Αμφισσα 20χμ. περίπου. O δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό είναι ασφαλτοστρωμένος στα πρώτα 8χμ. περίπου (εθνικός δρόμος `Αμφισσας – Λιδορικίου) και στα υπόλοιπα σκυροστρωμένος, σε πολύ καλή κατάσταση.   

Περιλαμβάνει 20 κατάλληλα εξοπλισμένα σπιτάκια, που κατασκευάστηκαν τόσο μακριά μεταξύ τους, ώστε να διασφαλίζεται η ηρεμία των ενοίκων, αλλά και τόσο κοντά, ώστε να μη χάνεται η αίσθηση του ενιαίου οικισμού. Υπάρχει επίσης όμορφο εστιατόριο, άνετο γήπεδο αθλοπαιδιών και παιδικές χαρές για τους μικρούς φυσιολάτρες. Τα έργα υποδομής και η επέμβαση στο περιβάλλον περιορίστηκαν στα απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στη φύση.

Η Γκιόνα, με υψόμετρο 2.510μ. - το πέμπτο σε ύψος βουνό της Ελλάδας - που δεσπόζει πάνω από την `Αμφισσα, έχει τεράστια οικολογική σημασία και απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

Το δασικό χωριό, αγκαλιασμένο από τα βαθύσκια δάση του κεφαλλονίτικου έλατου, μπορεί να γίνει ορμητήριο για ποικιλία κοντινών ή πιο μακρινών διαδρομών, με τα πόδια ή το αυτοκίνητο, για απόλαυση της φύσης, αλλά και για επίσκεψη πολλών αξιοθέατων της ευρύτερης περιοχής, όπως:

  • Του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, σε απόσταση 40χμ.
  • Του γραφικού Γαλαξιδιού, με το αξιόλογο ναυτικό μουσείο, σε απόσταση 45χμ.
  • Του εθνικού δρυμού Παρνασσού, σε απόσταση 65χμ.
  • Του φαραγγιού της Ρεκκάς, ενός από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας, σε απόσταση 16χμ.
  • Των γραφικών πόλεων της `Αμφισσας (20χμ.) και της Ιτέας (32χμ.), των βυζαντινών μοναστηριών της Παναγιάς Προσηλίου (13χμ.) και Προφήτη Ηλία (35χμ.), καθώς και της τεχνητής λίμνης του Μόρνου (60χμ.).

Σχετικές Αναρτήσεις