ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜ. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, Ε.Ε.Α.
ΣΑΛΜΟΝΕΛΩΝ / ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΙ, ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ,
ΕΝΙΑΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Το Τμήμα του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Χαλκίδας, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, με αρμοδιότητες Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς για τη Σαλμονέλωση και την Μικροβιακή Αντοχή, ως εθελοντής, στο πλαίσιο διάδοσης του δόγματος της επικοινωνίας της επιστήμης στη νέα γενιά και της Ενιαίας Υγείας, διοργάνωσε μέρα υποδοχής/workshop για τους τελειόφοιτους μαθητές «Προσανατολισμού Υγείας» του 1ου Πρότυπου Λυκείου Χαλκίδας, μετά κι από σχετικό αίτημα του Σχολείου.
Με την έγκριση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, στις 11 Οκτώβρη 2022, υποδεχθήκαμε 32 μαθητές και 2 επιβλέπουσες καθηγήτριες-βιολόγους στις εγκαταστάσεις του Τμήματος, στο Πέι Δοκού Χαλκίδας, όπου, σε συνθήκες που εξασφάλιζαν κατ’ αρχήν την υγιεινή και την ασφάλεια των παρευρισκόμενων, με τη συναίνεση των γονέων-κηδεμόνων, και σύμφωνα με την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Διαπίστευσης, το προσωπικό (Α. Σμπιράκη, Ε. Βαλκάνου, Ν. Μουττωτού, Δ. Κατσαρός) παρουσίασε στους μαθητές/τριες τις δραστηριότητες του Τμήματος σε συνάρτηση με την αποστολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διδάχθηκαν τις καλές εργαστηριακές πρακτικές, σύμφωνα με τα εφαρμοζόμενα Πρότυπα, ενημερώθηκαν για τη σημασία του δόγματος της Ενιαίας Υγείας και τους επαγγελματικούς ορίζοντες που ανοίγει, όπως και για τη σημασία των ζωοανθρωπονόσων και της κτηνιατρικής δημόσιας υγείας, και τέλος, εκπαιδεύτηκαν -με επίδειξη- σε βασικές εργαστηριακές τεχνικές (παρασκευή υποστρωμάτων, δημιουργία καλλιεργειών μικροοργανισμών, μοριακή μέθοδο PCR). Με αφορμή την επερχόμενη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όπου επιδιώκεται η παγκόσμια ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα μικροβιακής αντοχής και ορθολογικής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών, τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά, αλλά και παρακολούθησαν την διενέργεια των εργαστηριακών τεχνικών αντιβιογραμμάτων, καθώς και τον χειρισμό του εργαστηριακού εξοπλισμού, από το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου.
Στο τέλος, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τη διασύνδεση της μικροβιολογίας με τη βιοχημεία και τη χημεία, δημιουργώντας ζωγραφική σε άγαρ, υλοποιώντας το πολυσχιδές STEAM (Science, Technology, Engineering, ART, Medicine), στην πράξη. Έτσι, πειραματίστηκαν και τελικά «ζωγράφισαν» σε χρωμογόνο άγαρ τον αγαπημένο τους επιστήμονα, που ήταν ο Ευβοιώτης γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου.
Το προσωπικό του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Χαλκίδας αλλά και η αρμόδια Διεύθυνση, μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας για επαφή με την κοινωνία, εξοικείωση με τα επαγγέλματα και, κυρίως, γνωριμία με τον κόσμο της επιστήμης.
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Χαλκίδας,
Αφροδίτη Σμπιράκη, DVM, PhD
Χαλκίδα, 18-10-2022