ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
κ. Yu Xinrong στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η ανάπτυξη των Ελληνοκινεζικών σχέσεων στον τομέα της γεωργίας και η διεύρυνση της συνεργασίας foto3 typos071212cστις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας τέθηκαν στην επίσημη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Υφυπουργό Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yu Xinrong, που πραγματοποίησε για το σκοπό αυτό επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς και στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ενώ στην κινεζική αντιπροσωπεία μετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διερευνηθεί ακόμη περισσότερο και με γρηγορότερους ρυθμούς η ήδη σημαντική διμερής συνεργασία στο γεωργικό τομέα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα θέματα για τη διεύρυνση του όγκου των εξαγωγών φρούτων, όπως ακτινιδίων αλλά τώρα πλέον και εσπεριδοειδών και κρασιών. Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη μνεία για τις εξαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων ελληνικού ελαιολάδου, καθώς και για την απλούστευση των διαδικασιών εξαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.
foto2- episkepsi Yfipourgou Georgias KinasΙδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσε και η κινέζικη αντιπροσωπεία για τη διεύρυνση των εξαγωγών μας του εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού βάμβακος, όπως και τις εξαγωγές ελληνικών σπόρων βάμβακος προς την Κίνα.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, του πολλαπλασιαστικού υλικού, των πρότυπων καλλιεργητικών τεχνικών και της φυτοπροστασίας.
Οι δύο Υπουργοί έκριναν σκόπιμη την υποστήριξη κοινών επιχειρηματικών αποστολών και προσέγγισης δημοσίων και ιδιωτικών γεωργικών φορέων των δύο χωρών. Η προώθηση , ο σεβασμός και η προστασία στην κινεζική αγορά των ελληνικών προϊόντων με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Έλληνα Υπουργό. Από την κινεζική πλευρά δόθηκε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και στη συμμετοχή εκατέρωθεν σε εκθέσεις αγροδιατροφικών προϊόντων.

Στο τέλος της συνάντησης υπογράφηκαν τα σχετικά πρακτικά, ενώ ο Κινέζος Υφυπουργός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Υπουργό, κ. Τσαυτάρη να επισκεφτεί τη χώρα του.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:
«Υποδεχθήκαμε με χαρά σήμερα τον φίλο Υπουργό Γεωργίας της Κίνας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα συνεργασίας και κυρίως να προωθήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών από το 2002. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπου συμφωνήθηκε να διευρύνουμε τόσο τον όγκο των εξαγωγών ακτινιδίων, όσο και το Φυτοϋγειονομικό Πρωτόκολλο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι εξαγωγές κερασιών και εσπεριδοειδών που είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα μας και παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συμφωνήσουμε ότι η Κίνα θα δεχθεί το Πρότυπο Εμπορίας Ελαιολάδου σύμφωνα με αυτό που έχει υιοθετηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και βάσει αυτού να απλουστευθούν οι διεργασίες εξαγωγής ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων λαδιού στη μεγάλη αυτή χώρα.
Επίσης η κινεζική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όπως τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), βιολογικής παραγωγής, που παράγονται με βάση πρότυπα της ΕΕ. Ταυτόχρονα μας διαβεβαίωσε ότι χάρη στις διμερείς συμφωνίες που γίνονται μεταξύ Ε.Ε και Κίνας, η Κίνα θα σεβαστεί όλους αυτούς τους κανόνες και θα τους καθιερώσει στην κινεζική αγορά. Τέλος, συμφωνήσαμε, χάρις στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, να απλουστευθούν οι διοικητικές και υγειονομικές διαδικασίες έτσι ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων προς την Κίνα, θέμα με ιδιαίτερη οικονομική σημασία.
Θέλω να προσθέσω ότι με χαροποίησε ιδιαίτερα, λόγω και της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, η πρόθεση της κινεζικής πλευράς να συνεργαστούμε στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα, κάτι που είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, ο Κινέζος Υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να διευρυνθεί η συνεργασία μας αυτή στο βαμβάκι, όπως επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών καλής ποιότητας ελληνικού βάμβακος προς την Κίνα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε:
«Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η παρουσία του Υφυπουργού Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεών μας σ’ όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στη συνεργασία στον αγροτικό τομέα.
Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί, τυρί φέτα και φρούτα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψη της Κινέζικης αντιπροσωπείας θα συμβάλει στην απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις εξαγωγές των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.
Η μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία της COSCO-HEWLETT PACKARD- ΤΡΑΙΝΟΣΕ που κατέστησε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για την προώθηση προϊόντων της HP στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τη συνεργασία στον αγροδιατροφικό τομέα».