ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

foto1 typos131212Τα εγκαίνια της Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων - Τουρισμού και  Πολιτισμού Πελοποννήσου «ΜΥΘΟΙ, ΓΕΥΣΕΙΣ & ΠΟΙΗΜΑΤΑ», στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησε, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.  

Η Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της Πελοποννήσου, που θα διαρκέσει έως τις 16 Δεκεμβρίου και συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, αποτελεί μία προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνενώσει τους παραγωγικούς φορείς σε συνέργειες με σκοπό την ανάπτυξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Βουλευτές Αργολίδας κ.κ. Γ. Μανιάτης και Γ. Ανδριανός και ο Βουλευτής Ηλείας κ. Γ. Κοντογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δ. Μελάς, ο Διοικητής του ΙΚΑ και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος  και άλλοι παραγωγικοί φορείς.

Μετά τα εγκαίνια ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης απηύθυνε χαιρετισμό και ξεναγήθηκε στα περίπτερα της Έκθεσης, όπου συνομίλησε με παραγωγούς τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Χαιρετισμός Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
 Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη

«Δεν επιτρέπεται σε έναν Βορειοελλαδίτη σαν κι εμένα, να καλωσορίζει τους Πελοποννήσιους στην Αθήνα. Όμως σαν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σας καλωσορίζω και σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας .
Θέλω να γνωρίζετε ότι στο δρόμο που χαράζετε κύριε Πρόεδρε, θα βρείτε το Υπουργείο συμπαραστάτη σας γιατί κινείστε στους ίδιους άξονες, στις ίδιες προτεραιότητες, όχι μόνο που θέλει το Υπουργείο, όχι μόνο που θέλει ο τόπος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ολόκληρος ο κόσμος. Γιατί η πρωτοβουλία μας και η προσπάθεια να στρέψουμε  τη γεωργική παραγωγική μας διαδικασία σε μια γεωργία ποιότητας, σε μια γεωργία με ονομασία προέλευσης, με τη γεωγραφική της ένδειξη, παραγμένη με βιολογικό τρόπο, μια γεωργία δηλαδή που σέβεται τους φυσικούς πόρους και  αγωνίζεται για την αειφορία. Μια γεωργία στην οποία έρχονται να προστεθούν ακόμη τρεις δείκτες ποιότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις πέρασε τις ρυθμίσεις για τους δείκτες της λεγόμενης παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας, όπου η χώρα μας προσπαθούσε να χαρακτηρίσει κάποια προϊόντα της Ευρώπης ως «παραδοσιακά» , λαμβάνοντας σαν χρονικό όριο τα 2.500 χρόνια, την ώρα που όλη η Ευρώπη προσπαθεί να χαρακτηρίσει κάτι σαν παραδοσιακό, εφόσον υπάρχει στην παραγωγική διαδικασία και στην κατανάλωση για 25 χρόνια.
Υιοθετήθηκαν επίσης πρόσφατα οι ρυθμίσεις για τα προϊόντα της λεγόμενης ορεινής οικονομίας. Αν δεν είχαν υπάρξει ορισμένες διπλωματικές δυσκολίες θα είχαν οριστικοποιηθεί και οι ρυθμίσεις για τα προϊόντα της νησιώτικης παραγωγικής διαδικασίας.
Να λοιπόν γιατί λέμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε. Σε αυτό το δρόμο βλέπω να είναι πρωτοπόρα η Πελοπόννησος .
Είχα την ευκαιρία, πριν λίγες μέρες, να «περπατήσουμε» όλους τους νομούς μαζί με τον Περιφερειάρχη, τους ντόπιους βουλευτές, να δούμε έργα υποδομών που κάνουμε στην περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι πολλά και σημαντικά, ιδιαίτερα στους τομείς της διαχείρισης αυτού του τόσο πολύτιμου φυσικού πόρου που είναι το νερό, με φράγματα, μεγάλα αρδευτικά δίκτυα αναδασμών και υποστήριξης των αναδασμών, έργα που έχουν να κάνουν με μεμονωμένους αγρότες ή ομάδες αγροτών. Σχεδόν το ¼ των χρημάτων που θα δοθούν στα σχέδια βελτίωσης, αφορούν στους αγρότες της Πελοποννήσου, όπως επίσης και πάνω από το 1/3 των χρημάτων που θα δοθούν στις περίπου 340 μεταποιητικές βιομηχανίες, τις οποίες θα ενισχύσουμε για να μεταποιήσουν τα εξαιρετικά προϊόντα του παραγωγικού τομέα, έχουν έδρα τους την Πελοπόννησο .
Μιλάμε για εργοστάσια καινούργια ή για επεκτάσεις εργοστασίων.
Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας, καλή επιτυχία στην Έκθεση, περιμένουμε πώς και πώς να δοκιμάσουμε τα προϊόντα σας αλλά και αυτά που ετοιμάζουν τώρα εδώ επιτόπου, οι σεφ.
Σας εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία, σας καλωσορίζω όλους στην Αθήνα, Να είστε καλά και να κάνετε ακόμη μεγαλύτερα πράγματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.»

foto2 typos131212Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό λέγοντας:
«Εδώ στη σύναξη των Πελοποννησίων, λέω πόσο άμεση ήταν η παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης όταν επιτόπου λύσαμε προβλήματα που απασχολούσαν την περιοχή μας. Να έλθετε εδώ κοντά μας για να καταλάβετε τις σκέψεις μας και τον τρόπο που δρούμε. Ευχαριστώ τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους οποίους η Περιφέρεια έχει άριστη συνεργασία».

Μάλιστα ο κ. Τατούλης «αποκάλυψε» πώς γνώρισε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν χρόνια όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Πολιτισμού λέγοντας χαρακτηριστικά:
«όταν ήμουν Υπουργός Πολιτισμού δέχτηκα ένα αίτημα από τους συνεργάτες μου να επισκεφθώ ένα υπό κατασκευή κτίριο στη Θεσσαλονίκη το οποίο επρόκειτο να στεγάσει ένα Μουσείο και να συναντηθώ με τον πρόεδρο του Ιδρύματος τον νυν Υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που είχε αναλάβει την επιμέλεια του κτιρίου. Η ώρα ήταν περασμένες 12 τα μεσάνυχτα και δεν είχα προλάβει να επισκεφθώ το κτίριο λόγω αυξημένων υποχρεώσεων. Τότε δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον κ.Τσαυτάρη που με ενημέρωνε ότι ακόμα δούλευαν εκεί και μπορούσα να τους συναντήσω ακόμα και στις 2.30 τα ξημερώματα, όπως κι έγινε. Έφτασα εκεί όντως στις 2.30, συνάντησα τον επικεφαλής κ.Τσαυτάρη, ο οποίος με ξενάγησε στα θεμέλια του υπό κατασκευή Μουσείου. Έτσι λοιπόν γνώρισα τον νυν Υπουργό».

Από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης αναφερόμενος στο περιστατικό συμπλήρωσε: «Έτσι είναι όπως τα λέει ο Περιφερειάρχης. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι το γνωστό πλέον Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, γνωστό σαν Πλανητάριο, αλλά ο επίσημος όρος του είναι το «Κέντρο Νόησις», ένα εξαιρετικό Μουσείο, το οποίο αποτελείται από 7.000 τετραγωνικά μέτρα μουσειακού χώρου. Περισσότερο από το μισό αυτού του χώρου καταλαμβάνει μόνο η Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώσαμε και εκθέτουμε, με εκπαιδευτικό τρόπο, το σύνολο της συμβολής των προγόνων μας, σε ότι αφορά στην Επιστήμη και την Τεχνολογία.
Σε  αυτήν λοιπόν την προσπάθεια που την έκανε ένας σύλλογος Φίλων του Τεχνικού Μουσείου, είχα την ευκαιρία κάποια στιγμή να ζητήσω και τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ήταν Φεβρουάριος, είχε -16 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη, οι εγκαταστάσεις ήταν στα τσιμέντα, στα σκαψίματα κι έρχεται ο Υπουργός Πολιτισμού γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα. Είπα λοιπόν εκεί μπροστά του και δε διστάζω να το επαναλάβω τώρα και μπροστά σε πληθώρα Πελοποννήσιων: «ότι αν ο τόπος έχει έναν Υπουργό Πολιτισμού που γυρίζει έστω και 2.30 ώρα τη νύχτα να υποστηρίξει αυτού του είδους τις δραστηριότητες, τότε ο Πολιτισμός της Ελλάδας δεν κινδυνεύει.», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.