ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπήλιος Λιβανός : Αν θέλουμε να κερδίσουμε το μέλλον πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα

Την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στην έρευνα αν θέλει να επενδύσει σε μια στρατηγική που βλέπει στο μέλλον, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά τις επισκέψεις του στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε από τους διευθυντές των δύο φορέων κυρία Νατάσα Τσαγκαράκου και Νίκο Μπαουράκη για το έργο που επιτελείται στα Ινστιτούτα που διευθύνουν, δίνοντας έμφαση και στην διατήρηση ποικιλιών και στην έρευνα αλλά και στην εκπαίδευση νέων στην αγροτική οικονομία και στη μεταφορά γνώσεων.

Στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών έγινε ενημέρωση στον ΥΠΑΑΤ για τις έρευνες γύρω από νέες ποικιλίες όπως Μάνγκο και Μακαντάμια, ή νέες, πιο ανθεκτικές ποικιλίες στην κλιματική αλλαγή εσπεριδοειδών και ποικιλιών ελιάς.

Στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ο κ. Λιβανός συναντήθηκε και με μια ομάδα σπουδαστών από διάφορες χώρες και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις γύρω από το ερευνητικό έργο που γίνεται στις εγκαταστάσεις του όπου κάθε χρόνο φοιτούν περίπου 200 σπουδαστές από το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, πολιτισμού αλλά και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΕΛΓΟ και ανακοίνωσε ότι στις 13 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η νέα μορφή λειτουργίας του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι πολιτική βούλησή του είναι να επενδύσει στην εκπαίδευση και έρευνα αλλά και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΑΑΤ και των φορέων που εποπτεύει.
Σημειώνεται ότι μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων, ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε και προσκύνησε στους τάφους των Βενιζέλων.

Μετά την ξενάγηση του κ. Λιβανού στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών κ. Νατάσα Τσαγκαράκου δήλωσε:

«Είμαστε στην έδρα του Ινστιτούτου στα Χανιά. Το Ινστιτούτο ασχολείται με πολύ βασικές και σημαντικές καλλιέργειες για την ελιά, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή , τα υποτροπικά και τα κηπευτικά και ταυτοχρόνως είναι εθνικός διατηρητής για την ελιά και το αμπέλι. Διατηρούμε πάνω από 1.000 ποικιλίες αυτών των ειδών . Κάνει πειράματα, αναδεικνύει τις ποικιλίες και ερευνά ποιες από αυτές μπορεί να είναι πιο προσαρμοσμένες σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις για να μπορεί να προτείνει για πιθανές αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.

Επίσης, κάνει μεγάλο έργο πάνω στο κομμάτι της φυτοπροστασίας,. Να σας αναφέρω ενδεικτικά το πρόβλημα του δάκου της ελιάς. Το Ινστιτούτο, με πολύχρονη εμπειρία στη μελέτη του δάκου, προτείνει νέες τεχνολογίες και αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας για να εκσυγχρονιστεί το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Εδώ βρισκόμαστε στο φυτώριο της μητρικής φυτείας αρχικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Είναι πιστοποιημένα φυτά όσον αφορά την ποικιλιακή ταυτότητα. Είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί τέτοια πιστοποιημένη φυτεία στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο μας είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να διαθέτει πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό στους φυτωριούχους και αυτοί με τη σειρά τους στους παραγωγούς, χωρίς να χρειάζεται εισαγωγή του αντίστοιχου υλικού.
Εκφράζουμε τη χαρά μας για τη σημερινή σας παρουσία και σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε :

«Η χαρά είναι δική μου. Σας ευχαριστούμε πολύ για το ανθρώπινο, θερμό καλωσόρισμα.
Ο συμβολισμός να ξεκινήσουμε την επίσκεψή μας από το Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ στη μοναδική Κρήτη, είναι προφανής.

Εάν θέλουμε να έχουμε μία στρατηγική που κοιτάει στο μέλλον και μία εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτές μας για να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια και τους αγρότες μας.
Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες να προχωρήσει και να ανθίσει και το Ινστιτούτο σας το αποδεικνύει.
Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διάχυσης της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα, όπου υστερούμε πάρα πολύ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, που πλήττουν άμεσα την Κρήτη εδώ και μία δεκαετία και σιγά σιγά και ολόκληρη τη χώρα. Και ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία, που θα «ταξιδέψουν» σε ολόκληρο τον κόσμο, ως «πρεσβευτές» της Ελλάδας, και μέσω αυτών, να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί μας και να γίνουν πιο δυνατοί.

Ενημερώθηκα με χαρά ότι θα συμμετάσχουν σε κάποια προγράμματα και τρόφιμοι των φυλακών που υπάρχουν στην Κρήτη. Αυτό δείχνει και την κοινωνική διάσταση συνολικά της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και την αντίληψη που έχει το Ινστιτούτο σας, ο ΕΛΓΟ, το ΥΠΑΑΤ συνολικά, για την κοινωνική ένταξη και τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Είμαστε σε μία συνεχή προσπάθεια αναμόρφωσης των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΑΤ.
Εργαζόμαστε στενά και δημιουργικά με τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ, με στόχο, στις 13 Οκτωβρίου να ανακοινώσουμε τη νέα μορφή του Οργανισμού. Συναντήσεις, όπως η σημερινή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, διότι επί του πεδίου βλέπουμε τις πραγματικές ανάγκες για να διαμορφώσουμε το τελικό μας σχέδιο. Σας επαναλαμβάνω, πάντως, ότι βούλησή μας είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, διότι πιστεύουμε σε αυτό. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία αλλά και το παραγόμενο υλικό, αντικειμενικά διαθέτουμε εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή ξενάγηση και ενημέρωση και κυρίως για το έργο που κάνετε όλοι σας, το προσωπικό, οι ερευνητές, το διοικητικό προσωπικό».