EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη ΥφΑΑΤ Σίμου Κεδίκογλου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
και στον δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο

«Η τουριστική ταυτότητα της Βόρειας Εύβοιας αποκτά νέα δυναμική»

Στις καινοτόμες κυβερνητικές παρεμβάσεις του Σχεδίου Μπένου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και στη δυναμική που θα αποκτήσει η περιοχή την «επόμενη μέρα», αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και στον δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο.

«Στην σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό στην Ιστιαία, παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές του Σχεδίου που συγκροτήθηκε με τη σύμπραξη δημόσιων φορέων, ιδιωτικού τομέα και επιστημονικού δυναμικού», τόνισε ο ΥφΑΑΤ και σημείωσε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη χάραξη του νέου οδικού άξονα, την αναβάθμιση υποδομών, την προσέλκυση επενδυτών με τον Νέο Αναπτυξιακό νόμο που προβλέπει επιδοτήσεις έως και 100%, και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας σε Ιστιαία και Μαντούδι.

Εξήγησε ότι το Σχέδιο έχει ολιστικό χαρακτήρα και ότι «από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε σε δυο βασικούς άξονες: τον βραχυπρόθεσμο που αφορά στην άμεση ανακούφιση των  πληγέντων και στον μεσομακροπρόθεσμο, στην ολική ανοικοδόμηση της περιοχής που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση».

Ερωτηθείς για τον νέο οδικό άξονα, ο Υφυπουργός και βουλευτής Ευβοίας, παρέθεσε τα πλεονεκτήματα του εμβληματικού έργου: «Θα μειώσει και θα διευκολύνει σημαντικά τη διαδρομή από την Βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη των ορεινών όγκων της Κ.Εύβοιας θα προσφέρει ευκολία στην οδική πρόσβαση απομονωμένων περιοχών. Ήταν μια διεκδίκηση δεκαετιών και επιτέλους δρομολογείται» και είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για το σημαντικότερο έργο υποδομής που θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή. «Με λίγα λόγια, με τη χάραξη του νέου οδικού άξονα, η Εύβοια θα γίνει Χαλκιδική της Αθήνας!», τόνισε.

Αναφερόμενος στην εικόνα της γενέτειράς του την «επόμενη ημέρα» ως τουριστικού προορισμού, ο κ. Κεδίκογλου ήταν σαφής. «Η τουριστική ταυτότητα της Βόρειας Εύβοιας αποκτά νέα δυναμική, με έμφαση στον θεραπευτικό-ιαματικό πλούτο της», είπε και σημείωσε ότι η λουτρόπολη της Αιδηψού, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για την ταχύτατη ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, χάρη στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του υδροθεραπευτηρίου και τη δημιουργία νέων καταλυμάτων. «Αυτομάτως μπαίνει στο χάρτη και με την προσφορά διαφορετικών μορφών παροχής, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας. Η Αιδηψός και η ευρύτερη περιοχή, έχει όλα τα εχέγγυα να ’μαγνητίσει’ τουριστικές επενδύσεις και να αξιοποιηθεί σε διεθνές κέντρο υγείας και wellness», τόνισε αναλύοντας παράλληλα τις δράσεις συναρμόδιων υπουργείων για την ανάδειξη της περιοχής:

«Εν όψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, δρομολογείται σε σύμπραξη με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το πρόγραμμα ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού, με αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων, την ανάπτυξη υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων, αναβάθμιση και βελτίωση λιμενικών υποδομών. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη έχουμε εκκινήσει μια ιδιαίτερη προσπάθεια ανάπτυξης και προώθησης του αλιευτικού τουρισμού με πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης για τις προοπτικές του. Πρόκειται για μια αρκετά καλή πηγή εισοδήματος για τους αλιείς αλλά και για εκείνους που θα θέλουν να ιδρύσουν ανάλογες σχολές. Μάλιστα, ο αλιευτικός τουρισμός θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Εύβοιας, καθώς ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός αποτελούν ιδανικά μέρη για τη δραστηριότητα αυτή».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Σχεδίου, ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι «από την 1η Μαρτίου έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, θα διεξαχθεί μια δημόσια διαβούλευση μεταξύ τοπικής κοινωνίας, μελετητών, φορέων και επιστημόνων και την Άνοιξη θα υπάρξει το ξεκίνημα σημαντικών έργων, τους ‘Φωτοδότες της Άνοιξης’ όπως τους χαρακτηρίζει ο κ Μπένος».

«Ακολούθως», είπε «μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται έγκριση του προγράμματος. Πρόκειται για ένα εγγυημένο πρόγραμμα σε βάθος δεκαετιών που θα στηρίζεται στο κράτος, στην ΕΕ, στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες».

Υπογράμμισε επίσης, ότι το έργο της Επιτροπής Μπένου είναι μια καινοτόμα σύμπραξη δημόσιων φορέων, ιδιωτικού τομέα και επιστημονικού δυναμικού.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζει δράσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, ειδική μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές σε ότι αφορά τον Αναπτυξιακό νόμο και δράσεις για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και στήριξη των θέσεων εργασίας, με ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον πρώτο μήνα του 2022 έως το τέλος του 2023», είπε με έμφαση.

Σε ερώτηση για το πόσο έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε με σαφήνεια «Και με το παραπάνω!», υπογραμμίζοντας ότι «Στον βραχυπρόθεσμο άξονα, προτεραιότητα είχαν φυσικά τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία υλοποιούνται με ρυθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Ήδη τα αντιδιαβρωτικά έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 70% και τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά. Γίνεται μια σπουδαία δουλειά, με ταχύτατες παρεμβάσεις χάρη στη συμβολή των ανθρώπων του δάσους και των δασικών συνεταιρισμών».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βεβαίωσε ότι παρακάμφθηκαν οι χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου και τόνισε ότι «κινούμαστε ταχύτατα και στις χορηγήσεις προκαταβολών των αποζημιώσεων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων. Έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για τους πλέον ευαίσθητους πληγέντες, τους ρητονοπαραγωγούς και τους δασεργάτες. Ήδη ασχολούνται με συμβάσεις στα αντιδιαβρωτικά έργα και έχει καταρτιστεί επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να αναλάβουν την προστασία και την εποπτεία του αναγεννημένου δάσους, ενώ έχουν και τη δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος Leader με επιδότηση 100%..», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στον αγροτικό τομέα, ο ΥφΑΑΤ

«Στην επόμενη προγραμματική περίοδο για τη Β. Εύβοια, προβλέπονται υψηλές επιδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, όπως ειπώθηκε και στην σύσκεψη», σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων και αναπτυξιακών κινήτρων. «Θέλουμε έναν ισχυρό αγροτικό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι «ο ΕΛΓΟ Δήμητρα πραγματοποιεί εδαφολογικές μελέτες για να διαπιστωθεί ποιος καλλιέργειες είναι κερδοφόρες και αποτελεσματικές για τους αγρότες. Επιπλέον, σε συνεννόηση με την αμερικανική Γεωργική Σχολή και την ΜΚΟ «Νέα Γεωργία», δρομολογείται η ίδρυση Αγροτικής Σχολής στη Β. Εύβοια».

foto typos191221