ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας την 9η Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η 9η Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας, που πραγματοποιείται στον απόηχο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, δείχνει ότι εκτός από τα υπαρκτά προβλήματα, ο αγροτικός τομέας έχει τις δυνατότητες να γίνει πραγματικά μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Αρκεί να ξεπεράσουμε διαχειριστικές λογικές του παρελθόντος και να τολμήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τις βάσεις γι’ αυτή την ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη έχει δρομολογήσει 7 μεταρρυθμιστικές τομές.
Θέλω και από αυτό το βήμα να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις δεν υπήρξαν ακραίες εκδηλώσεις που ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς, στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη.
Οι αγρότες επέδειξαν ωριμότητα και πέτυχαν να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματά τους και να διαλύσουν αστικούς μύθους που φέρουν τους αγρότες να κυκλοφορούν με Φεράρι και Πόρσε Καγιέν.
Κάποιες κραυγαλέες εξαιρέσεις αγροτών που λυμαίνονταν την επιστροφή του ΦΠΑ ή έπαιρναν επιδοτήσεις με πανωγραψίματα δεν μπορεί να στιγματίζουν τις εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης. Αλλά και γι’ αυτούς την πρώτη ευθύνη έχει η πολιτεία και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί.
Αναμφίβολα, ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και διαρθρωτικά προβλήματα. Οι αγρότες, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα καλούνται να σηκώσουν βαρύ φορτίο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσει τη ρευστότητα των αγροτών. Όπως είχαμε δεσμευτεί καταβάλουμε την πρώτη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου ύψους 81,3 εκατομμυρίων ευρώ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώθηκαν σήμερα και από αύριο τα χρήματα θα είναι στη διάθεσή τους. Ενώ πιστεύουμε πως και η δεύτερη δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι ισόποση. Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Η χώρα, όμως, δεν μπορεί να διολισθήσει σε πρακτικές του παρελθόντος που μας στοιχίζουν ακριβά σε πρόστιμα και καταλογισμούς από την ΕΕ. Πλέον, η ΕΕ δεν περιορίζεται σε πρόστιμα που άλλοτε βάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξιώνει ανάκτηση των χρημάτων, που θεωρεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις από τους αγρότες ή τους συνεταιρισμούς που τα έλαβαν.
Έχουμε μπροστά μας 3 δύσκολες μάχες για:
- το πακέτο Χατζηγάκη,
- τα 108 εκατομμύρια ευρώ στις ΕΑΣ για τη συγκέντρωση δημητριακών
- και τα 500 εκατομμύρια στους συνεταιρισμούς της δεκαετίας του ‘90.
Αναλογιστείτε τι κοινωνικές εντάσεις μπορεί να υπάρξουν αν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι αρνητικές για τη χώρα!
Γι’ αυτό λέω, λοιπόν, ότι και να είχαμε την οικονομική δυνατότητα θα ήταν δώρον άδωρο να ακολουθήσουμε την πεπατημένη.
Προχωρούμε, λοιπόν, σε 7 Μεταρρυθμίσεις:
1η μεταρρύθμιση, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων, με την οποία δίνουμε καίριο χτύπημα στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και στο άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές από το χωράφι στο ράφι.
2η μεταρρύθμιση, η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου μειωμένης φορολόγησης με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη και η καθιέρωση ειδικού νυχτερινού αγροτικού ρεύματος.
3η μεταρρύθμιση, η ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για νόσους και ασθένειες που σήμερα δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι.
4η μεταρρύθμιση, η σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών που μπαίνουν σε σχέδια βελτίωσης, στη μεταποίηση, σε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
5η μεταρρύθμιση, η υπαγωγή του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στο Γενικό Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τέλος σε νοσηρές καταστάσεις που καθιστούν τους αγρότες όμηρους των εμπόρων.
6η μεταρρύθμιση, τα έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Οφείλουμε στη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 να μην σπαταλήσουμε πόρους για αναπλάσεις και πλατείες, αλλά να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές και εγγειοβελτιωτικά έργα.
7η μεταρρύθμιση, η επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία. Με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.
Έχουμε μπροστά μας τη νέα ΚΑΠ και το πολύτιμο εργαλείο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα που λέγεται Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Καλώ τους αγρότες να έρθουν να σχεδιάσουμε μαζί τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνο της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ούτε μόνο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.
Όλοι μαζί οφείλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των βιοπαλαιστών της υπαίθρου που κρατούν ζωντανή την ελληνική περιφέρεια».