Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2022
Γεωργαντάς από Λέσβο: Πολλές οι χρηματοδοτικές δυνατότητες για όποιον
ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισκέφθηκε σήμερα το νησί της Λέσβου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Το πρόγραμμα του κ. Γεωργαντά ξεκίνησε με τη συνάντηση στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο, κ. Στρατή Κύτελη όπου συζητήθηκαν κυρίως το μεταφορικό ισοδύναμο στις ζωοτροφές, τα αρδευτικά έργα και αυτά της αγροτικής οδοποιίας, όπως επίσης και τα ζητήματα μεταφοράς αγροτικών προϊόντων στην επιβαρυμένη καλοκαιρινή περίοδο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος, κ. Κ. Κούνελης και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, κ. Π. Κατσαβέλης.
Επισημάνθηκε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που ακολούθησε στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη, κ. Κ. Μουτζούρη. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι με χαρά βρίσκεται σε ένα νησί εμβληματικό για την κτηνοτροφία και τον γεωργικό τομέα και σημείωσε ιδιαίτερα την αύξηση παραγωγής γάλακτος που παρατηρείται στο νησί κατά την εφετινή περίοδο. Συζητήθηκε επίσης ο πολύ σημαντικός ρόλος της Λέσβου στον τομέα της μεταποίησης και η χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων.
Παρόντες στη σύσκεψη στην Περιφέρεια ήταν ο κ. Πανάγος Κουφέλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού, ο κ. Λαγουτάρης Γιώργος Διευθυντής της ΔΑΟΠ, Ο κ. Α. Περιμένης προϊστάμενος του ΕΤΑΛ και ο κ. Ε. Τσομπανέλης προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Συζητήθηκε επίσης διεξοδικά η εξαιρετική απορροφητικότητα τοπικά των Σχεδίων Βελτίωσης, η πολύ υψηλή απόδοση και απορροφητικότητα του ΕΤΑΛ, αλλά και το γεγονός ότι η Λέσβος ανελίχθηκε στην τρίτη θέση σε αριθμούς παραγωγικότητας σε γάλα και κρέας σε όλη την επικράτεια.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς εγκαινίασε τη μονάδα «Βιομηχανικά Σφαγεία Μυτιλήνης Ταξιάρχης ΙΚΕ» όπου και απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και εξήρε την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων επενδύσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, είναι συμβατές με τα σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα και εκμεταλλεύονται τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλονής κ. Ε. Γελαγώτη.
Συναντήθηκε, επίσης, με τυροκόμους του νησιού και συζήτησε μαζί τους θέματα όπως το Βιολογικό Γάλα, το κόστος μεταφοράς και παραγωγής και ζητήματα που αφορούν τα τοπικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης.
Ο ΥπΑΑΤ μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής επισκέφθηκαν το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγ. Παρασκευή όπου ακολούθησε εκτενής δίωρη συζήτηση σε εξαιρετικό κλίμα με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και παραγωγούς για τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ, τα θέματα αποζημιώσεων deminimis και αυτών του ΕΛΓΑ, των προβλημάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, η παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, των προγραμμάτων νέων αγροτών, των ενισχύσεων στη ζωική και φυτική παραγωγή. Ακόμη συζητήθηκαν το αυξημένο μεταφορικό κόστος στις ζωοτροφές, η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η μεταρρύθμιση που συντελείται στις πληρωμές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κλιματική κρίση, η εξωγενής ενεργειακή κρίση και η επισιτιστική επάρκεια, η βιολογική γεωργία, η στήριξη των αγροτικών συλλογικών σχημάτων, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για επιπλέον στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη διασφάλιση της παραγωγής του ελαιώνα του νησιού και της δακοκτονίας μέσα από τα επιστημονικά προγράμματα του ΕΛΓΟ και τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως η στήριξη των αγροτών λειτουργεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και συνοχής των τοπικών κοινωνιών κι επισήμανε ότι η ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στην κτηνοτροφία και στη γεωργία αλλάζουν τα δεδομένα προς το καλύτερο. Η εμβληματική για τον πρωτογενή τομέα Λέσβος, είναι η καλύτερη απόδειξη.