ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2013

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια 
είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 
κ.Αθανάσιος Τσαυτάρης

typos150513a 2Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε τη συνάντηση αυτή, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές για τη νέα ΚΑΠ στην Ευρώπη, τι αλλαγές φέρνει η νέα ΚΑΠ για τη χώρα μας, τις προτεραιότητες της Ελλάδας και το χρονοδιάγραμμα  μέχρι την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και ειδικά για τις προσπάθειες υποστήριξης της αειφορίας και του πρασινίσματος της νέας γεωργίας, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού στη γεωργία και ειδικά το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, αλλά και ειδικότερα για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, των ζωοτροφών και των βοσκοτόπων. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε τα μέτρα και τις πολιτικές υποστήριξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων που είναι και η κύρια πολιτική του ΥΠΑΑΤ δηλώνοντας πως η ποιότητα μας γίνεται πλέον βεβαιότητα επιτυχίας και διαβατήριο εξωστρέφειας. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τσαυτάρης περιέγραψε την «αρχιτεκτονική» της νέας ΚΑΠ ειδικά για την Πεδινή, την Ορεινή, την Νησιώτικη και τέλος την Περιαστική γεωργία.

typos150513a 1Τέλος με βάση το σκεπτικό ότι η γεωργία αποτελεί μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης και μάλιστα μονιμότερης, μέσω του προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Κατά την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν τον ακόλουθο διάλογο, παρουσία εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης: 

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε, Χριστός Ανέστη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αληθώς.  Τι κάνει η ελληνική γη;

Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Πάει πολύ καλά.  Και σας φέρνω ‘φρέσκα’ νέα, γιατί πριν από λίγες ώρες γύρισα από τις Βρυξέλλες, άρα χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να σας ενημερώσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα νέα των Βρυξελλών, γιατί είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Έτσι είναι κύριε Πρόεδρε.  Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στον αγροτικό κόσμο ότι θα υπάρξει και στη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή στη νέα ΚΑΠ σημαντική υποστήριξη της γεωργίας, αλλά και της αλιείας, γιατί η δεύτερη συνάντηση που είχαμε στο Συμβούλιο Υπουργών ήταν για την αλιεία, δηλαδή τη νέα ΚΑλΠ. Πρέπει να ξέρει ο γεωργικός κόσμος ότι για τα επόμενα 7 χρόνια θα έχουμε εξίσου σημαντικά κονδύλια να υποστηριχθεί η γεωργία, η αλιεία και ιχθυοπαραγωγή, όπως και η κτηνοτροφία, καθώς γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για την ορεινή Ελλάδα και για την «αχίλλειο πτέρνα» της γεωργίας μας, που είναι η ελλειμματική μας κτηνοτροφία. 
Θα σας ενημερώσω λοιπόν, για τις εξελίξεις, τις προτεραιότητες της χώρας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την οριστικοποίηση της νέας ΚΑΠ. 
Επίσης θέλω να σας ενημερώσω, επειδή ανέκαθεν η γεωργία μας ήταν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών, δηλαδή απασχολούσε πολύ κόσμο, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τώρα, καθώς είναι  ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας και ειδικά των νέων, να απασχολήσουμε κόσμο στη γεωργία κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα, ολόκληρη η Ευρώπη αναγκάζει πλέον όλα τα Κράτη-Μέλη, βλέποντας τη δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, να δαπανήσουν το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ για να εισέλθουν νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Τι σημαίνει αυτό το 2%;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Είναι πολύ μεγάλο ποσό κύριε Πρόεδρε.  Για παράδειγμα η χώρα μας θα πάρει περίπου 19 δις ευρώ (περίπου όσα πήρε και στην προηγούμενη περίοδο) το 2% από αυτά είναι περίπου 380 εκατ. ευρώ, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για να ενισχύσουμε τον ανθρώπινο πόρο στη γεωργία.  Να ξέρετε ότι στην Ευρώπη μόνο το 6% των γεωργών σήμερα ηλικιακά είναι κάτω των 35 ετών.  Αντιλαμβάνονται λοιπόν ότι αυτός γίνεται ο πλέον περιοριστικός παράγοντας στη γεωργία και πρέπει να δράσουμε τώρα.
Σε ότι αφορά στην απασχόληση, πέραν του να τον δούμε σαν χώρο απασχόλησης ανέργων, εγώ – και θα συμφωνήσετε και εσείς μ’ αυτό, γιατί ξέρω την ευαισθησία που έχετε στον επιστημονικό κόσμο και εγώ σαν επιστήμονας έχω την ίδια ανησυχία- κάνω μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή των νέων επιστημόνων και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, παρά τις δυσκολίες που έχει ο τόπος, έχει ήδη αποφασιστεί να προσλάβουμε 100 νέους επιστήμονες, Ερευνητές στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας στο ΥΠΑΑΤ. 60 τώρα και 40 του χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πώς κατανέμονται αυτοί;

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Σε διάφορα Ινστιτούτα και σταθμούς του ΥΠΑΑΤ. Επιπλέον, από το Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο πάλι της ενίσχυσης της απασχόλησης, θα απασχολήσουμε 240 κατόχους διδακτορικού διπλώματος και μεταπτυχιακού Διπλώματος. 
Θέλουμε τους εκπαιδευμένους νέους μας, κύριε Πρόεδρε, και εκεί θέλουμε και την υποστήριξή σας.  Ξέρω ότι έχουμε τη συμπαράστασή σας, γιατί σας άκουσα να εκφράζετε τις ανησυχίες σας, στο να μην χάσουμε αυτόν τον ανθό της νεολαίας μας, που είναι ένα έτοιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό.  Οι επιστήμονες, η έρευνα και η καινοτομία είναι θα έλεγα το παρόν του μέλλοντός μας, άρα πρέπει να δράσουμε τώρα στο παρόν, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στη γεωργία.