FOTO TYPOSNEW


Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2024

Αυγενάκης: Το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό
Εξαντλητικός διάλογος με πληγέντες σε περισσότερες από 40 συναντήσεις 

Το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ.

Αιτιολογώντας τη θέση αυτή ο ΥπΑΑΤ είπε, ότι αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία μπορεί να συμβεί, λόγω της κλιματικής κρίσης,  σε οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει μηχανισμούς ή να δημιουργήσει νέους που θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τους πολίτες στα κράτη – μέλη που πλήττονται.

Σε αυτή τη λογική, όπως ανακοίνωσε, στις 24 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα γίνει σύσκεψη των εννέα χωρών του νότου της ΕΕ, το EUMED-9, όπου οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των συγκεκριμένων χωρών, θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που οι χώρες της Μεσογείου βιώνουν σε εντονότερο βαθμό.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στην τετραήμερη περιοδεία και στις περί 40 συναντήσεις, συσκέψεις, επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Θεσσαλία τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και στη διυπουργική σύσκεψη με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και τους υφυπουργούς Υποδομών Νίκο Ταχιάο, Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, αλλά και τους ΓΓ του ΥπΑΑΤ , Γιώργο Στρατάκο, Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη, και Περιβάλλοντος Θύμιο Μπακογιάννη, αλλά και τους επικεφαλής των εποπτευομένων φορέων του υπουργείου (τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριο Βιδάκη και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη).

 Σε άλλη Διυπουργική σύσκεψη που ακολούθησε για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, έγινε διαβούλευση για τη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.).

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης την πρωτοβουλία για τη Θεσσαλία, λόγω των κινδύνων πλημμυρών και ξηρασίας που υπάρχουν, θα τον ακολουθήσει η κυβέρνηση και στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, επανέλαβε ότι το ΥπΑΑΤ έχει δώσει 150 εκατ. Ευρώ, ως αποζημιώσεις, στους αγρότες, για την απώλεια της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε ενώ, τόνισε, έχουν εξασφαλισθεί στο σύνολο από τον κρατικό προϋπολογισμό 260 εκατ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων, όπως είπε ο υπουργός, είπε ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2024. Η κυβέρνηση έχει δώσει συνολικά μέχρι στιγμής μισό δισεκατομμύριο ενώ, όπως είπε, η ανασυγκρότηση της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ.

Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα προχωρήσει η δωρεάν  (κάλυψη 100%) αντικατάσταση των ζώων που έχουν χαθεί και η, επίσης, δωρεάν ανακατασκευή των στάλων που υπέστησαν ζημιές, με επιπρόσθετη δωρεάν μελέτη από το ΓΕΩΤΕΕ.

Για τις παρακάρλιες περιοχές θύμισε ότι βρίσκονται κάτω από το νερό 180.000 στρέμματα. Τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ προωθεί την εφαρμογή ειδικού μέτρου. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί το τεχνικό δελτίο του έργου που θα καθορίζει τις τιμές ενίσχυσης, το οποίο στη συνέχεια θα σταλεί στην ΕΕ προς έγκριση.

Ο Υπουργός, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια υπόθεση που επιλύεται σε λίγους μήνες, αλλά απαιτεί χρόνο. Και υπενθύμισε ότι αναμένεται η παράδοση από την HVA International θα έχει παραδώσει του master plan για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ειδικά για τους καλλιεργητές γύρω από την Κάρλα η στήριξη από την πολιτεία ίσως χρειαστεί να είναι μακρά, πιθανότατα και διετής.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι συζητώντας με τους πολίτες και με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να επιτευχθεί σύντομα η ανασυγκρότηση και ανάταξη της περιοχής και του πρωτογενούς τομέα, ενώ επισήμανε ότι η Θεσσαλία προσφέρει στην αγροτική οικονομία το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής.