Αθήνα, 4 Μαρτίου 2024
ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Επενδύουμε στο διάλογο με τους παραγωγούς
για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ»
Με ιδιαίτερη επιτυχία και με πολύ μεγάλη συμμετοχή των παραγωγών και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, έπειτα από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον Δήμο Πέλλας και τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Πέλλας.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο δήμαρχος Πέλλας κ. Στάθης Φουντουκίδης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, κ.κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη και Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΣΣ ΚΑΠ, καθώς και για την καθοριστική τους συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Ο Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη Νέα ΚΑΠ. Aναφέρθηκε στις προκλήσεις, τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ανοίγοντας ένα ειλικρινή και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς του πρωτογενή τομέα, για τη βελτίωση του κανονιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου της ΚΑΠ από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής της.
Στην ίδια κατεύθυνση, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι σημαντικοί της πόροι, που εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο που επιδιώκουμε.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη της άμεσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με όλους τους εμπλεκόμενους στην υλοποίηση της ΚΑΠ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ανταποκρισιμότητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες και ανάγκες που δημιουργούν οι πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, με κυρίαρχη αυτή της κλιματικής αλλαγής, στην άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας. Ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει λειτουργήσει, χωρίς αμφιβολία, θετικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι: «.... σε επίπεδο παραγωγών μάλιστα, ιδιαίτερα των μικρό-καλλιεργητών, είναι αυτή που τους στηρίζει σε ένα, ομολογουμένως, απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον. Δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο για μια από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέα, και είναι παράλληλα, το μέσο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα και θα διασφαλίσει το πέρασμα μας σε μια νέα εποχή».