FOTO TYPOSNEW


Αθήνα, 15 Μαρτίου 2024

Αυγενάκης: Για πρώτη φορά ασκείται οργανωμένη πολιτική για τη διαχείριση των υδάτων

Η κλιματική κρίση δείχνει ότι ήλθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Ήλθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις», της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, διευκρινίζοντας ότι η κλιματική κρίση, με αποκορύφωμα την καταστροφή στη Θεσσαλία, έχει αναδείξει πραγματικά προβλήματα, τα οποία πολιτεία, θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, οφείλουν να συζητήσουν χωρίς αιφνιδιασμούς.

Με αφορμή την κατάθεση του master plan της εταιρείας HVA International, μελέτη την οποία ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε εξαιρετική και πολύ χρήσιμη για όλους, τόνισε ότι έχει γίνει επιστημονική δουλειά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προτάσεις της θα υιοθετηθούν 100%, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις της χώρας μας προς την ΕΕ που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν.

Παράλληλα τόνισε ότι για πρώτη φορά ασκείται υπεύθυνη πολιτική νερού, και σημείωσε ότι το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που ασχολούνται με την άρδευση, είναι από το 1958 και έχει ξεπεραστεί.

Όπως είπε ο υπουργός πρέπει να ασκηθούν πολιτικές που κινούνται σε πολλά επίπεδα, μιας και το project Θεσσαλία, δεν είναι απλό και για την ανασυγκρότηση του Κάμπου θα απαιτηθούν περί τα 4 δις ευρώ. Εξ αυτών το 1,5 δις ευρώ θα κατευθυνθεί σε ενισχύσεις ώστε να υπάρχει ρευστότητα στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν καταβληθεί ως πρώτες αποζημιώσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα έργα που προτείνονται ο  υπουργός τόνισε ότι η βασική πρόταση είναι να κατασκευαστούν πολλά και μικρά αντιπλημμυρικά έργα που θα είναι αλληλοσυμπληρούμενα και στην ίδια αντιπλημμυρική λογική, θα λειτουργήσουν και τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Δεν απαιτούνται φαραωνικά έργα, είπε, σημειώνοντας ότι η ολλανδική εταιρεία υποδεικνύει να υπάρχουν πολλές και μικρές συγκεντρώσεις νερού σε πλαγιές, πριν αυτό καταλήξει στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Μέσα στις προτάσεις των Ολλανδών, όπως είπε ο υπουργός, είναι- ως εναλλακτική- και η πρόταση για μερική επέκταση της τεχνητής λίμνης Κάρλα, αλλά και ελεγχόμενες πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το ποια έργα θα πραγματοποιηθούν είναι θέμα που αφορά την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής με τους οποίους γίνεται διάλογος, σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι και σήμερα στις 11.30 ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς των αγροτών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις θεομηνίες.

Δίνοντας έμφαση στον διάλογο, ο ΥπΑΑΤ, υπενθύμισε ότι μέσα από συζητήσεις προέκυψε και το πρόγραμμα στήριξης των αγροτών στις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 40 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον δύο χρόνια, για το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, μετά και τα πρόσθετα στοιχεία που απεστάλησαν στις Βρυξέλλες, η ΕΕ θα προχωρήσει στην έγκρισή του.

Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανήλθε στη σημασία άσκησης, για πρώτη φορά, συντονισμένης και οργανωμένης πολιτικής νερού, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ενιαία διαχείριση για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα πλημμυρών και ερημοποίησης, πολιτική που ξεκινά με την συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στον οποίο θα ενσωματωθούν και οι 53 ΤΟΕΒ και ένας ΓΟΕΒ της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσουν η Κρήτη, για την οποία ήδη γίνεται μελέτη από την HVA International, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

 

fototypos1503241
fototypos1503242
fototypos1503241
fototypos1503242