FOTO TYPOSNEW


Αθήνα, 21 Μαρτίου 2024

Νέους δρόμους συνεργασίας Ελλάδας και Κροατίας στον τομέα της αγροδιατροφής, ανοίγει η συνάντηση
του Λευτέρη Αυγενάκη με την ομόλογό του Marija Vučković

Κοινές δράσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από τις δύο χώρες
της ΕΕ που μετέχουν από κοινού στο ΕΛΚ και στην
EUMED-9

Αίτημα του Έλληνα ΥπΑΑΤ στην Κροατία να ενισχύσει τους ελέγχους ώστε να μη διακινείται οίνος
που προέρχεται από τη Βόρειο Μακεδονία με την ετικέτα «Μακεδονία»
 

Συνάντηση με την υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά από πρόσκλησή της πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και στη συζήτηση των δύο υπουργών αλλά και των αντιπροσωπειών κυριάρχησε η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, με δεδομένο ότι Ελλάδα και Κροατία μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και στην ομάδα των Μεσογειακών χωρών που απαρτίζουν την ομάδα των EUMED-9.

Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας για αλλαγές στην ΚΑΠ ενώ κοινή είναι η στάση των δύο χωρών στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι το αγροτικό ζήτημα, που απασχολεί το σύνολο της ΕΕ συζητείται και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και προέδρων κυβερνήσεων, όπου μετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα συζητηθεί στο τακτικό Συμβούλιο, στις 26 Μαρτίου.

Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει το αίτημα του Έλληνα υπουργού προς την ομόλογό του να ενισχύσει η Κροατία τους ελέγχους για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων  που παράγονται από την Ελλάδα και κυρίως να ενισχυθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η πρακτική των Σκοπίων να παρουσιάζουν ως προϊόν Μακεδονίας το κρασί που παράγεται στη Βόρεια Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι εντός ΕΕ, οίνος που παράγεται εκτός της περιοχής της Μακεδονίας της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται να φέρει στην ετικέτα του οποιαδήποτε αναφορά στην προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του κυρία Marija Vučković δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την αγαπητή φίλη, υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τις κοινές δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουμε, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα επί μέρους θεσμικά ή άτυπα όργανα που από κοινού συμμετέχουμε, όπως το PPE και το EUMED-9. Μέσα από τη συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας σε αυτά τα όργανα, προωθούμε κοινές δράσεις για δυο μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των χωρών της ΕΕ:

Το πρώτο αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, υπόθεση στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει και έχουν υιοθετηθεί πλήρως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θέση μας είναι ότι η ΚΑΠ πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλική στους αγρότες. Η ΚΑΠ υπάρχει για να στηριχθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και οι υπερβολές που επέβαλαν στην προηγούμενη περίοδο Σοσιαλιστές, Πράσινοι και η Αριστερά, προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Η «πράσινη μετάβαση» μπορεί να συμβαδίσει με την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να γίνει αλλά με τρόπο πιο ομαλό. Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας και αναμένουμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση επί των θεμάτων στο επόμενο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις 26 Μαρτίου.

Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη δράσεων και μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, με στόχο  τη διαχείριση κρίσεων αλλά και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ζήτημα που έχει αναδειχθεί στις συνεδριάσεις της EUMED-9, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα. Παράλληλα θέσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς είναι εμφανές ότι οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν, αλλά και την επένδυση σε προληπτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το «αγροτικό 112» που προωθεί η χώρα μας. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει και η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών στη χάραξη πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Επίσης ζήτησα από την Marija Vučković, η Κροατία να ενισχύσει τους ελέγχους για περιορισμό και απάλειψη του φαινομένου διακίνησης οίνων με το όνομα «Μακεδονία» που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.

Συζητήσαμε επίσης διμερή ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας, η τόνωση του εμπορίου και η συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η Ελλάδα και η Κροατία έχουν κοινά προβλήματα, άρα και κοινά συμφέροντα, τα οποία απαιτούν συνεργασία για την προώθησή τους. Το γεγονός ότι είμαστε οι δυο μοναδικές χώρες της ΕΕ που μετέχουν στις συναντήσεις Υπουργών κυβερνήσεων EPPκαι τις συνόδους της EUMED-9 δημιουργεί μια ιδιαίτερη συγκυρία και δίνει τη δυνατότητα για  μεγιστοποίηση της κοινής μας επιρροής πάνω στα θέματα που αφορούν τις χώρες μας».

Στις διμερείς συζητήσεις μετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Γεωργίας της Κροατίας, Tugomir Majdak και Zdravko Tušek, Anita Sever-Koren, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, ΕΕ και Διεθνούς Συνεργασίας, Željka-Gudelj Velaga, Διευθύντρια της Διεύθυνσης στήριξης γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Mladen Fruk, Διευθυντής Επαγγελματικής Υποστήριξης για την Αγροτική Ανάπτυξη, Petra Badovinac, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και Εμπορικών Σχέσεων και Irena Georgievski, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας. Μετείχαν επίσης η πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ, Αντωνία Κατζουρού, ο Μιχαήλ Χαροκόπος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ζάγκρεμπ. 

 

fototypos2103241
fototypos2103242
fototypos2103243
fototypos2103244
fototypos2103245
fototypos2103241
fototypos2103242
fototypos2103243
fototypos2103244
fototypos2103245