Αθήνα, 8 Απριλίου 2024
Αυγενάκης: Στόχος μας να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο πρότυπο «μπλε οικονομίας» -
Μελετώνται αντισταθμιστικά οφέλη για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων
Επτά πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ για την προστασία των θαλασσών
Συνέντευξη στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference 2024»
Στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει «οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της «μπλε οικονομίας» σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από το τρίπτυχο: οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, βιωσιμότητα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εν όψει της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference 2024», που θα γίνει στην Αθήνα από 16- 17 Απριλίου, ανακοινώνοντας επτά δράσεις του ΥΠΑΑΤ, προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, μετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Παρούσα ήταν η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστρια του “Our Ocean Conference 2024”, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ ήταν και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος.
Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, ο θεσμός του «Our Ocean» αποτελεί βασικό μοχλό ευαισθητοποίησης και διαμόρφωσης των αναγκαίων αντιλήψεων για όλους, ώστε να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις αποτελεσματικά και να μετατραπούν σε προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε αναφορά σε πέντε εξ αυτών:
- Ιδρύθηκε πρώτο Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Στόχος του είναι η ενίσχυση της γνώσης και της καινοτομίας για να αντιμετωπισθούν βασικές προκλήσεις όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική κρίση, η θαλάσσια ρύπανση και οι μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
- Προωθεί τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τις Υδατοκαλλιέργειες αλλά και την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό. Εκτίμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αυτούς τους δυο τομείς υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας. Στις Διεπαγγελματικές μελετάται να συμπεριληφθούν οι απασχολούμενοι στην ιχθυόσκαλα, στις εξαγωγές και στη μεταποίηση καθώς και στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια.
- Προωθείται η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέσω της εγκατάστασης εξωχώριων ανεμογεννητριών.
- Ανακοίνωσε την αναστολή της αλιευτικής δραστηριότητας 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο της βιτζότρατας στο πλαίσιο της προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ για διαρκή προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.
- Σχεδιάζεται η ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες. «Από το 2026 και μετά η δραστηριότητά τους θα αναστέλλεται σταδιακά στις προστατευόμενες περιοχές αρχίζοντας από τα εθνικά θαλάσσια πάρκα - τα δύο νέα και το υφιστάμενο της Αλοννήσου - και από το 2030 και στις υπόλοιπες περιοχές Natura, παρέχοντας μέτρα αποζημίωσης και στήριξης των συγκεκριμένων αλιέων για μια μεταβατική περίοδο» είπε.
- Αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δράσεων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων.
- Ενίσχυση της αγροτικής διπλωματίας με στόχο τη λήψη κοινών δράσεων για την προστασία των θαλασσών, μιας και η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα.
Στόχος όλων αυτών των ενεργειών όπως είπε, ο ΥπΑΑΤ, είναι η «Βιώσιμη Αλιεία» να αποτελέσει κόμβο προοπτικών και πλατφόρμα ανάπτυξης, εφαλτήριο για μία συλλογική και πολύπλευρη προσπάθεια, ώστε με μεθοδικότητα, σχέδιο και οργάνωση, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, να απογειώσουμε τις ευκαιρίες για βιώσιμη προκοπή και ευημερία για τους ανθρώπους της θάλασσας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έγιναν επειδή διαφωνούσαν με δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για την γραφειοκρατία της νέας ΚΑΠ που είχε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, τόνισε, γνωρίζουν καλά ότι γεωργία και αλιεία δεν νοούνται χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος. Επισήμανε ακόμη ότι έχει αποδειχθεί ότι η περιβαλλοντική κρίση δεν έχει σύνορα καθώς και ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στο συνέδριο.
Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι η Ελλάδα επενδύει στην αγροτική διπλωματία και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προώθηση κοινών θέσεων μεταξύ των χωρών του ΕΛΚ αλλά και της ομάδας EUMED-9 όχι μόνο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ανακοίνωσε δε ότι η ομάδα των EUMED-9 προγραμματίζει τη διοργάνωση Συνεδρίου με όλες τις χώρες της Μεσογείου ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό προς την ίδια κατεύθυνση και το συνέδριο που προγραμματίζει ο FAO εντός του Δεκεμβρίου στη χώρα μας.
Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη
«Οι πυλώνες δράσης του «Our Ocean» αποτελούν ένα πεδίο σημαντικών πολιτικών στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού μας, να γίνει η Ελλάδα οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της «μπλε οικονομίας» σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από το τρίπτυχο: οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, βιωσιμότητα.
Κεφαλαιοποιώντας την κομβική μας θέση ως θαλάσσιο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και τον διαχρονικό πρωταγωνιστικό ρόλο μας με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ και την κορυφαία μας θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου, εργαζόμαστε για την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στο πλαίσιο σύγχρονων πολιτικών και δράσεων «Βιώσιμης αλιείας».
Στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε ότι η ευθύνη μας είναι διττή:
Αφενός έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, αλλά και να κάνουμε γνωστή την μακροχρόνια αλιευτική πολιτιστική κληρονομιά των προηγούμενων γενεών, αφετέρου να αναδείξουμε τους υδάτινους πόρους σε έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ελκυστικό προς τους νέους, φωτίζοντας σύγχρονες προοπτικές και ευκαιρίες».