FOTO TYPOSNEW


Αθήνα, 15 Απριλίου 2024 

Αυγενάκης: Το «Αμοργόραμα» πρωτοβουλία «πιλότος» της ελληνικής αγροτικής οικονομίας που στηρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η καινοτόμα αντίληψη και η συνεργατικότητα,  πρότυπο και για άλλες περιοχές

«Το “Αμοργόραμα” είναι ένα τέλειο παράδειγμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας που χτίζει μέρα με τη μέρα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στην πρώτη ημέρα των παράλληλων εκδηλώσεων του 9ου «Our Ocean Conference 2024», όπου ανέδειξε το ρόλο των αλιέων μικρής κλίμακας, σε μια νέα μορφή οικονομίας, στην οποία η ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος βαδίζουν μαζί.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα με την ονομασία «Αμοργόραμα» και τη συμφωνία των αλιέων της Αμοργού να διακόπτουν τις αλιευτικές δραστηριότητες τους κατά τους αναπαραγωγικούς μήνες των ψαριών, δηλαδή τον Απρίλη και τον Μάη, ώστε να ελαφραίνουν το φορτίο που επιφέρει η αλιεία στον βυθό και στα τοπικά οικοσυστήματα δίνοντας στους πληθυσμούς των τοπικών θαλάσσιων ειδών την ευκαιρία να ανακάμψουν από την σύγχρονη εντατική αλιεία, ενώ παράλληλα, την ίδια περίοδο, καθαρίζουν τις ακτές του νησιού τους, ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «πρωτοποριακή και καινοτόμα» που αφ’ ενός ανοίγει νέους «υδάτινους ορίζοντες» για το μέλλον των θαλασσών και της αλιείας, φωτίζοντας ένα αύριο συλλογικότητας, συνεργασίας και σύνθεσης και αφετέρου αντικατοπτρίζει τη λαμπρή εικόνα της «άλλης Ελλάδας» της προόδου και του εκσυγχρονισμού.

Το 2021, με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού, ξεκίνησε μια πολύ παραγωγική συνεργασία των τοπικών αλιέων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την διερεύνηση της υιοθέτησης αυτής της πρωτοβουλίας

στο θεσμικό πλαίσιο. Με τη στήριξη των μη κερδοσκοπικών οργανισμών ‘Blue Marine Foundation’ και ‘Cyclades Preservation Fund’οι οποίοι διέθεσαν 135.000 ευρώ, εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μια πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη η οποία αξιολόγησε τις υπάρχουσες συνθήκες στα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα είχε η περαιτέρω επέκταση του έργου Αμοργόραμα σε ολόκληρο το νησί.

Η κυβέρνηση στηρίζει

 Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ οι διαδικασίες προχωρούν εύρυθμα και τα πορίσματα της μελέτης έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες εξετάζουν τις πιθανές οδούς μέσω των οποίων θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο με την στήριξη της πολιτείας.

Ο ρόλος του ΥπΑΑΤ είναι διττός, όπως είπε ο υπουργός: «Αφενός έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, αλλά και να κάνουμε γνωστή την μακροχρόνια αλιευτική πολιτιστική κληρονομία, αφετέρου να αναδείξουμε τους υδάτινους πόρους σε έναν εκ των βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, ελκυστικό προς τους νέους,  ανθεκτικό στις σύγχρονες προκλήσεις, πεδίο σύγχρονων προοπτικών και ευκαιριών για δημιουργία και προκοπή».

Πέραν τούτων, όμως, το «Αμοργόραμα» αποδεικνύει «πόσα πολλά μπορεί αν πετύχει μια τοπική κοινωνία, αλλά και τα οφέλη της διαβούλευσης με τους άμεσα ενδιαφερόμενους», είπε ο υπουργός. Και εξήγησε:

«Μου δίνει μεγάλη προσωπική χαρά ότι το έργο της κυβέρνησής μας μπορεί να στηρίζει τέτοιες όμορφες, άλλα και σημαντικές πρωτοβουλίες με τοπικό πρόσημο. Πρωτοβουλίες που μπορεί να ξεκινούν σε μικρή κλίμακα, από μια πρωτότυπη ιδέα των τοπικών επαγγελματιών, έχουν όμως τη δυνατότητα να σηματοδοτήσουν αλλαγές σε αντιλήψεις και πρακτικές που λειτουργούν ως πρότυπο για την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Συνεργατικότητα και αλληλεγγύη

Το Αμοργόραμα είναι ένα τέλειο παράδειγμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας που χτίζει μέρα με τη μέρα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια οικονομία όπου οι επαγγελματίες διευκολύνονται να δουλεύουν πλάτη-πλάτη, μαζί, για να συνθέτουν λύσεις και προοπτικές απέναντι σε προκλήσεις που τελικά μας επηρεάζουν όλους. Μια οικονομία όπου κάνει θαρραλέα και αποφασιστικά βήματα προς ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, άλλα και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των παραγωγικών κλάδων. Μια οικονομία όπου η πολιτεία είναι δίπλα στον παραγωγό, έτοιμη να ακούσει, να συζητήσει και να τον καταλάβει καλύτερα, ώστε αξιοποιώντας με νέο, υπερβατικό τρόπο, εργαλεία, πολιτικές και γνώσεις, να χτίσει λύσεις ουσίας με ουσιαστικά, μετρήσιμα αποτελέσματα, που λειτουργούν τελικά ως  πολλαπλασιαστές του δυναμικού των ανθρώπων μας και των κοινωνιών μας θωρακίζοντας την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα του πλανήτη μας».

Όπως υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ «η υγεία των θαλασσών και των ωκεανών, συνεπάγεται τη συνολική υγεία του πλανήτη μας. Ως εκ τούτου, αποτελεί υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, κρατώντας τα υγιή και ανθεκτικά, τόσο για εμάς, όσο πρωτίστως για τις επόμενες γενιές».

Και κατέληξε: «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα ώστε να αποδείξουμε πως η «Βιώσιμη Αλιεία» στην Ελλάδα μπορεί να γίνει πράξη, πως οι ψαράδες μας με σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα μπορούν να απογειώσουν τις ευκαιρίες για ευημερία και βιωσιμότητα, πως οι γαλάζιοι ορίζοντες μέσω των συμπράξεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορούν να εξασφαλίσουν ασφάλεια, ευημερία και προκοπή».

 

fototypos1504241
fototypos1504242
fototypos1504243
fototypos1504244
fototypos1504245
fototypos1504241
fototypos1504242
fototypos1504243
fototypos1504244
fototypos1504245