Αθήνα, 26 Μαΐου 2024
Συνάντηση Αυγενάκη με τον Επίτροπο Γεωργίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας
Συμφωνία ΥΠΑΑΤ και ΕΕ για παρεμβάσεις στον Οργανισμό
Ήδη έχουν υλοποιηθεί τα 6 από τα 12 σημεία που είχε υποδείξει ο έλεγχος και είχε εντοπίσει και το ΥΠΑΑΤ
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. , στις Βρυξέλλες, θα συμμετέχει αύριο, Δευτέρα 27 Μαΐου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παράλληλα θα έχει συνάντηση και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι.
Στην διάρκεια της συνάντησης του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο ο ΥπΑΑΤ θα αναφερθεί στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα υπογραμμίσει την βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη εξυγίανση του, ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί προς όφελος των παραγώγων με δικαιοσύνη και υπό πλήρη διαφάνεια.
Όπως έχει ήδη υπογραμμίσει ο κ. Αυγενάκης σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από το 2016 η Ε.Ε. είχε θέσει ζητήματα σχετικά με την λειτουργίας του. Στην διάρκεια του 2023 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αν και είχε επισημάνει εγγράφως προς την τότε διοίκηση του οργανισμού τα προβλήματα, δεν είχε γίνει καμιά διόρθωση των δυσλειτουργιών.
Με την αλλαγή της διοίκησης προχώρησε και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ήδη από τις 12 επισημάνσεις της ΕΕ (9 δομικές και 3 τεχνικές) έχουν ικανοποιηθεί οι έξι.
Στη συνάντηση του με τον κ. Βοϊτσεχόφσκι, ο υπουργός θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη και τους Αντιπροέδρους του οργανισμού Ελευθέριο Ζερβό και Ιωάννη Κουρδή.
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας
Όσον αφορά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας ο υπουργός θα εκφράσει την ικανοποίηση του για το νέο Κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ετέθη σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2024, θα υπογραμμίσει ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης του.
Συγκεκριμένα ο ΥπΑΑΤ ζητά :
- Την δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα.
- Την μείωση των οικολογικών σχημάτων από τα 33 που είναι σήμερα με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας
- Τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να μπορέσει να απορροφήσει το κάθε κράτος το μέγιστο των πόρων που δικαιούται.
Ο νέος Κανονισμό του ΚΑΠ που τέθηκε σε εφαρμογή, καλύπτει ως ένα ικανό βαθμό τις Ελληνικές θέσεις καθώς προβλέπει εξαίρεση από την αγρανάπαυση και για το τρέχον έτος και μείωση του όγκου των ελέγχων στις καλλιέργειες κάτω από 100 στρέμματα, που αφορά το 85% των ελληνικών καλλιεργειών.