FOTO TYPOSNEW


Αθήνα, 26 Ιουλίου 2024 

Κώστας Τσιάρας: Για πρώτη φορά η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο
Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της

Ημερίδα του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Κρήτης για τις δημόσιες υποδομές και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω ΚΑΠ

Για πρώτη φορά η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων της, γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες, με θέμα: «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».

Ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης, χθες, για την αποδοχή της δωρεάς της ΤΕΡΝΑ για τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης, την οποία θα εκτελέσει η ολλανδική εταιρεία ΗVA International.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια και μιλώντας για την ιδιαιτερότητα της Κρήτης επισήμανε ότι άλλες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες από ερημοποίηση.

Το ΥΠΑΑΤ αντιμετωπίζοντας την Κρήτη ως μια ενιαία ενότητα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τοπικούς αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς, όπως τόνισε, επιχειρεί «να δώσει λύσεις πριν τα προβλήματα ενταθούν και γίνουν ανυπέρβλητα», αναγνωρίζοντας πάντα ότι «προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής είναι το νερό».

Υποδομές και αγροτική παραγωγή

«Σε μια εποχή προκλήσεων για ολόκληρο τον πλανήτη αλλά, κυρίως για τη χώρα μας που βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής κρίσης της Μεσογείου, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνδυαστικής πολιτικής στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Με λίγα λόγια τα αρδευτικά έργα που εκσυγχρονίζονται ή προγραμματίζεται να κατασκευαστούν πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα να λειτουργούν και ως μια αντιπλημμυρική ασπίδα, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό δίκτυο σε κάθε περιοχή. Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία που προέκυψε αναγκαστικά, ύστερα από όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Η ευημερία των αγροτικών μας περιοχών είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις δημόσιες επενδύσεις και τα έργα υποδομής, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση αξιοποίησης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. «Για το λόγο αυτό, οι δημόσιες παρεμβάσεις στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία, στα Δάση, αλλά και συνολικά σε βασικές υποδομές των αγροτικών μας περιοχών, συνιστούν στρατηγική προτεραιότητά μας», επισήμανε ο Υπουργός.

Στον τομέα των υδατικών πόρων μέσα από το ΠΑΑ 2014- 2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Ενώ αντίστοιχα έργα χρηματοδοτούνται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το εμβληματικό πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0», ύψους άνω των 4 δις ευρώ με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), από τις οποίες προκύπτει το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά στη μόχλευση πόρων.

Οι λοιπές δημόσιες επενδύσεις

Σχετικά με τις λοιπές δημόσιες επενδύσεις, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούμε:

  • έργα αγροτικής οδοποιίας με 160 εκατ. ευρώ,
  • ευρυζωνικά δίκτυα με 35 εκατ. ευρώ,
  • έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση με 80 εκατ. ευρώ καθώς και
  • δημόσια έργα ανάπλασης αγροτικών οικισμών με περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσω των 50 τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων LEADER.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας «μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές επιδιώκουμε να αλλάξουμε μεσοπρόθεσμα τον χάρτη των αγροτικών υποδομών της χώρας, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες προκλήσεις της βιώσιμης, πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης» και συμπλήρωσε ότι τα έργα του ΥΠΑΑΤ διέπονται από τις αρχές της αειφορίας.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Εκτίμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι οι νέες προκλήσεις, με κυρίαρχη αυτή της κλιματικής κρίσης, υπαγορεύουν αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και προτεραιοποίηση των στόχων εκείνων που θα διασφαλίσουν μέσα από τις αναγκαίες προσαρμογές:

  1. την επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας μας,
  2. την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας,
  3. τη μείωση του κόστους παραγωγής,
  4. την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του αρδευτικού νερού,
  5. τη συμμετοχή όλων των κρίκων της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της υπαίθρου, χωρίς αποκλεισμούς στο νέο γίγνεσθαι σε όρους οικονομικούς και κοινωνικούς,
  6. και βεβαίως την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη Γεωργία και τις αγροτικές μας περιοχές, οι οποίες καλούνται να καταστούν περισσότερο ελκυστικές.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής στόχευσης απαιτεί τη μέγιστη αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης και την εξασφάλιση των απαραίτητων συνεργειών που θα υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών στον πρωτογενή τομέα, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι γενικότερα η συνεργασία όλων και η συνένωση δυνάμεων είναι απαραίτητη.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «αυτή η προσέγγιση των συνεργειών, θα αποτελέσει την επιλογή όλων, καθώς μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής κανένα «εγώ», όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να επικρατήσει του «εμείς», δηλαδή του κοινού καλού και του κοινού συμφέροντος».

Νωρίτερα, πριν από την Ημερίδα ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας και ο ΓΓ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη. 

ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Κομβικός ο ρόλος των δημοσίων υποδομών στη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα»

«Ως Κυβέρνηση, ως ηγεσία του Υπουργείου ο στόχος μας είναι, να διαμορφώσουμε τις καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις με κυριότερη αυτήν της Κλιματικής Κρίσης, είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης.  

Μια από τις κατευθύνσεις που ακολουθούμε για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχους μας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι -όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμενίτης- να οργανώσουμε τις αγροτικές μας υποδομές ώστε αυτές να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της Κλιματικής Κρίσης και αντιμετώπισης του μεγάλου ζητήματος της λειψυδρίας και συνολικά της διαχείρισης των υδάτων».

Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης: «Η κυβέρνηση  ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη»

«Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη που μαστίζεται από έλλειψη νερού», τόνισε στην ομιλία του ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης. 

Με τα δυο έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 που θα ξεκινήσουν στην Σητεία και στην Ιεράπετρα, σε  βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών εξασφαλίζεται η άριστη λειτουργία των αρδευτικών έργων.

Επίσης παρουσιάσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα με απώτερα οφέλη: 

  1. Αναστροφή της πορείας υφαλμύρινσης της Ανατολικής Κρήτης.
  2. την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος με την παροχή νέων ποσοτήτων νερού, 
  3. την ορθολογικότερη χρήση του νερού με την μείωση των απωλειών και την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων 
  4. νέες πρακτικές για την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.
  5. Κατάργηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων 
  6. Ευόδωση των προσπαθειών για τα έργα, μετά από δεκαετίες από την έγκριση της Προκαταρκτικών και  Οριστικών Μελετών.

 Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής  αλλαγής».

 

 

fototypos2607241
fototypos2607242
fototypos2607243
fototypos2607245
fototypos2607241
fototypos2607242
fototypos2607243
fototypos2607245