7 Σεπτεμβρίου 2024
Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για την προώθηση
της καινοτομίας, έρευνας, διάχυση γνώσεων, τεχνολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα
Κώστας Τσιάρας: Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, μπαίνουν τα θεμέλια της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του ΙΤΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για:
- Την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με στόχο την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας.
- Την ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.
- Την ενίσχυση και προβολή της συμβολής των μερών στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ημερίδων, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για την προώθηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, πρωτοβουλιών και τεχνολογικών εφαρμογών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζει σταθερά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης ενός αειφόρου πρωτογενούς αγροδιατροφικού τομέα και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, φορέας εποπτευόμενος από το ΥΠΑΑΤ, έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Με τα 11 ερευνητικά Ινστιτούτα του, υποστηρίζει τον πρωτογενή αγροδιατροφικό τομέα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα, έχει σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας, την ανάπτυξη εφαρμογών και καινοτόμων προϊόντων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες. Καλύπτει μεγάλο εύρος ερευνητικών δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών για τον αγροδιατροφικό τομέα, την Πράσινη Βιοτεχνολογία και το Περιβάλλον.
Το μνημόνιο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην υποστήριξη και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Υπουργείου, με σημαντικό αντίκτυπο και μακροπρόθεσμο όφελος για την Κοινωνία και την Οικονομία της Χώρας.
Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας έγινε στο Περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ. Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε:
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Η συνεργασία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και λύσεις αλλά και νέα στρατηγική. Μέσα από την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την προώθηση της τεχνολογίας, στοχεύουμε στη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού μας τομέα. Οι τρεις φορείς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας.
Η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία αποτελεί στρατηγική επιλογή μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Το ΙΤΕ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τις σημαντικές ερευνητικές υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι οι ιδανικοί συνεργάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέτουμε τα θεμέλια για μια αγροτική οικονομία που θα είναι ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική συνοχή προσφέροντας προοπτική στην ελληνική οικονομία».
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε:
«Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας και κοινωνίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητά μας στο ITE. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα, το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά στις εμβληματικές δράσεις για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος αγροδιατροφής, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής και τις σύγχρονες γονιδιωματικές τεχνικές, οι οποίες αναπτύσσονται στα Ινστιτούτα του και προσφέρουν καινοτόμες λύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Συμμετέχοντας στη στρατηγική αυτή συμμαχία, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιμέρους τομέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Έχω την πεποίθηση πως μέσω της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να δοθεί νέα δυναμική στον σημαντικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του μέλλοντος και την κλιματική αλλαγή».
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, δήλωσε:
«Βιώνουμε όλοι τεκτονικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα. Η κλιματική κρίση, η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια συνθέτουν πλέον ισχυρές προκλήσεις που επιβάλλουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις. Τέτοιες που μόνο η έρευνα αιχμής και η τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να διασφαλίσουν με τρόπο πειστικό. Προσεγγίσεις δηλαδή που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αναγνωρίζουμε στη στρατηγική συμφωνία μεταξύ ΥΠΑΑΤ, ΙΤΕ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μια μεγάλη ευκαιρία. Την οργανωμένη συνένωση των δυνάμεων δύο μεγάλων ερευνητικών οργανισμών, υπό την αιγίδα της Πολιτείας, και εν προκειμένω του ΥΠΑΑΤ, με στόχο την παραγωγή και μεταφορά καινοτομίας στην εγχώρια αγροδιατροφική αλυσίδα. Τα έντεκα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα επενδύσουν στη συνεργασία αυτή, ώστε γρήγορα να προκύψουν σύγχρονες δράσεις, τεχνολογικά μέσα και νέες προτάσεις πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα».
Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η υπογραφή του μνημονίου διασυνδέει έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με την αγροτική παραγωγή. Ήδη στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζεται η δουλειά που γίνεται στις Σχολές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόφοιτοί μας δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας. Προσδοκούμε στην περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας που έχουμε με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα».