ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 01 Νοεμβρίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή εργολαβικού συμφωνητικού για την κατασκευή του έργου
«Αρδευτικό Δίκτυο φράγματος Δ.Δ. Πανοράματος Ν. Ηρακλείου»
προϋπολογισμού 7.334.399,98 €

Υπεγράφη χθες, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, το συμφωνητικό μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης που θα αναλάβει την κατασκευή του 1ου υποέργου: «Αρδευτικό Δίκτυο φράγματος Δημοτικού Διαμερίσματος Πανοράματος Ν. Ηρακλείου» του ομώνυμου έργου του Μέτρου 125Α1 του ΠΑΑ «2007-2013» προϋπολογισμού 7.334.399,98 € (με Φ.Π.Α.), στον οποίο αντιστοιχεί μέση τεκμαρτή έκπτωση 36,00% επί των τιμών του προϋπολογισμού δημοπράτησης. Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου είναι τριάντα (30) μήνες.

Το αντικείμενο του έργου αφορά τα υδραυλικά έργα και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό των αντλιοστασίων του αρδευτικού δικτύου φράγματος Δ.Δ. Πανοράματος νομού Ηρακλείου, συνολικής ακαθάριστης έκτασης περίπου 10.650 στρεμμάτων, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και την αύξηση της παραγωγής. Η περιοχή προβλέπεται να αρδευτεί με ποσότητες νερού που θα διατεθούν από το Φράγμα Αμουργελλών. Η προς άρδευση περιοχή χωρίζεται σε τρείς ζώνες, τη χαμηλή ζώνη, τη μεσαία ζώνη και την υψηλή ζώνη. Το αρδευτικό δίκτυο είναι σύστημα κλειστών αγωγών υπό πίεση. Προβλέπεται η κατασκευή δύο αντλιοστασίων, ενώ παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για την αντιπλημμυρική προστασία με τα τεχνικά έργα συγκράτησης φερτών υλικών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή την υπογραφή του εν λόγω συμφωνητικού για το αρδευτικό έργο Πανοράματος Ηρακλείου, δήλωσε:
«Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών θα στηρίξει τους αγρότες και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάνοντας ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουμε για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Περιφέρεια, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που αφορούν στη διαχείριση του νερού, που αποτελεί τον πιο σημαντικό και πολύτιμο φυσικό πόρο για τη γεωργία μας. Οι διαφαινόμενες επιπτώσεις, τόσο στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, όσο και στην κατανομή τους στις διάφορες εποχές του έτους, ως αποτέλεσμα των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών, θα οξύνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με το νερό άρδευσης. Επομένως, η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης σταγόνας νερού καθίσταται απολύτως αναγκαία και αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».