ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μάξιμος Χαρακόπουλος στην 1η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών:
«Η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, προϋπόθεση
για την υποβολή στην ΕΕ φακέλου ΠΣΕΑ για ακαρπία»
• Οι Έλληνες έχουμε γερές ρίζες όπως οι ελιές
«Η ελιά και το ελαιόλαδο, είναι άρρηκτα συνδεμένα με τον ελληνικό πολιτισμό και τη μεσογειακή διατροφή, είναι προϊόντα ποιοτικά και με υψηλή διατροφική αξία και μπορούν να διακριθούν αν τα προωθήσουμε σωστά και με ισχυρή ταυτότητα» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό στην 1η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική ενότητα Γόννων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός συμπλήρωσε πως «το ελαιόλαδο είναι ταυτισμένο με τη μακροζωία και την ευζωία», ενώ το χαρακτήρισε ως «ένα από τα εμβληματικά αγροτικά μας προϊόντα, μαζί με το σίτο και τον οίνο, που μνημονεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην αξία της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και τη συμβολή των Ομάδων Παραγωγών και είπε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια των παραγωγών να αναγνωρισθεί η ελιά και το ελαιόλαδο της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης». Τόνισε δε πως «η ποιότητα ξεκλειδώνει τις διεθνείς αγορές» και ενημέρωσε για τα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης ελαιολάδου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες, τα οποία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός μιλώντας για την παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου σημείωσε πως πέρυσι ήταν πολύ καλή, φέτος όμως, υπήρξαν προβλήματα λόγω της ακαρπίας και της παρενιαυτοφορίας. Ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι έχει συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή για την ακαρπία και εξήγησε ότι για να καταβληθεί φάκελος για ΠΣΕΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκρισή του από το Υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η διασπορά αρμοδιοτήτων επέφερε καθυστερήσεις και προβλήματα». Συνέχισε δε ενημερώνοντας ότι, σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τις Περιφέρειες, εξετάζεται η καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του προγράμματος δακοκτονίας τη νέα χρονιά. Ενώ ανέφερε πως στη νέα ΚΑΠ θα λειτουργήσει Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα στηρίζει τους παραγωγούς σε περιπτώσεις σημαντικής απώλειας εισοδήματος, που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός θύμισε στους παρευρισκομένους τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη πως «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», υπογραμμίζοντας πως «αυτά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και σε αυτά πρέπει να στηριχθούμε». Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θα ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση καθώς «οι Έλληνες έχουμε γερές ρίζες όπως οι ελιές και έχουμε αποδείξει πως αντεπεξερχόμαστε με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών».
Παρόντες στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, πολλοί παραγωγοί και πλήθος κόσμου.