ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε χθες εκτάκτως στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας, προκειμένου να συζητηθεί η κρίση στην Ε.Ε, μετά τα κρούσματα από Ε. Coli, οι επιπτώσεις της και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Κουτσούκος τόνισε καταρχήν τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στην ασφάλεια των τροφίμων και στην προστασία της δημόσιας υγείας και εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αναφέρθηκε στην κοινή διαπίστωση σχετικά με τις αδυναμίες του κοινοτικού συστήματος εντοπισμού και διαχείρισης των κινδύνων καθώς και στις αστοχίες των χειρισμών μετά την εμφάνιση της επιδημίας, που οδήγησαν στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην σοβαρή κρίση αγοράς των φρούτων και λαχανικών χωρίς μάλιστα να έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για τη διατροφική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

«Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα είναι σημαντικές και πλήττουν παραγωγούς, επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον κλάδο. Ακυρώθηκαν παραγγελίες σε κράτη-μέλη, η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές φορτίων λαχανικών και φράουλας ενώ έχουμε πτώση της ζήτησης και των τιμών στην εσωτερική αγορά. Πρέπει να εξαντλήσουμε προς την Ρωσία όλα τα διαπραγματευτικά μέσα που διαθέτουμε ώστε να άρει τις απαγορεύσεις αλλά και να μην προχωρήσει σε άλλα μέτρα, που θα αφορούν τα καλοκαιρινά φρούτα.

Οφείλει η Ε. Επιτροπή να προχωρήσει, με βάση το Άρθρο 191 του Κανονισμού 1234/2007, στην αποζημίωση των παραγωγών. Ζήτησε την πλήρη κάλυψη των απωλειών των παραγωγών, ευελιξία στα μέτρα που θα εφαρμοσθούν ώστε να καλύψουν όλους τους παραγωγούς, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι Ομάδων Παραγωγών, να συμπεριληφθούν τα φρούτα στον κατάλογο των προϊόντων που θα περιληφθούν στα κοινοτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συνεχισθούν και μετά το τέλος Ιουνίου, με αύξηση του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για τα μέτρα, δεδομένου ότι προς το παρόν οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες».

Ο κ. Κουτσούκος, επεσήμανε ότι οι προτάσεις του Επιτρόπου για το ποσοστό των αποζημιώσεων και τον κατάλογο των προϊόντων δεν καλύπτουν την Ελλάδα και τοποθετήθηκε αρνητικά στο να δοθεί επιλεκτικά η δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων, την οποία έκρινε ανέφικτη με δεδομένη την δημοσιονομική κρίση.

Τέλος, ο Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη για την εξασφάλιση ταυτότητας και  ιχνηλασιμότητας των  προϊόντων, με επισήμανση του τόπου καταγωγής, που παρέχει πλήρη ενημέρωση στον καταναλωτή. Πρότεινε ακόμη, ενόψει της νέας ΚΑΠ, να προβλεφθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης των κρίσεων.

Οι παρεμβάσεις, τόσο του Έλληνα Υφυπουργού όσο και ενός μεγάλου αριθμού άλλων κρατών-μελών, που κινήθηκαν σε ανάλογο πνεύμα, οδήγησαν τον Επίτροπο να δεσμευθεί για ουσιαστική βελτίωση της πρότασής του τόσο ως προς τα επιλέξιμα προϊόντα, όσο και ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Η τροποποιημένη πρόταση θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα για αποζημιώσεις των παραγωγών.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούκος, οι παραγωγοί βιώνουν μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται. Οφείλει η Επιτροπή να αναζητήσει τα αίτια και τις ευθύνες και να προτείνει αποτελεσματικά μέτρα, με κοινοτική χρηματοδότηση, για την αντιστάθμιση των απωλειών, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την ομαλοποίηση της αγοράς αλλά και τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των κρίσεων, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον τέτοια φαινόμενα που θίγουν την αξιοπιστία μας και βάζουν σε κίνδυνο –πέρα από τις ανθρώπινες ζωές– τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και τις οικονομίες των κρατών μελών.