Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, στις Βρυξέλλες (21-22 Ιανουαρίου 2014)
Το Πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, στους τομείς των αρμοδιοτήτων του παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, διαδοχικά, σε τρεις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (COMAGRI), Περιβάλλοντος – Δημόσιας Υγείας και Καταναλωτή (COMENVI) και Αλιείας (COMPECH). Τον Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου, κ. Δημήτρης Μελάς.
Απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε, για πέμπτη φορά από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, συμπίπτει με μια μεταβατική και κρίσιμη καμπή στην Ευρώπη, που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της ανάμεσα στην ανάπτυξη, στη δημοσιονομική ισορροπία και στην κατοχύρωση της εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή ιδέα και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών. Οι στόχοι αυτοί διαμόρφωσαν και τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που συνοψίζονται:
- στην τόνωση της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της συνοχής, το ένα προϋπόθεση του άλλου, που μπορούν να συμβαδίσουν αρμονικά με τη δημοσιονομική ισορροπία
- στη στήριξη του κοινού νομίσματος και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα
- στην απάντηση στις εξωτερικές προκλήσεις, που οφείλει να δώσει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα
- στο να δοθεί νέα πνοή στις Θαλάσσιες Πολιτικές της Ε.Ε., μια θεματική που διατρέχει οριζόντια τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.
«Η Γεωργία και η Αλιεία αποτελούν τον πρωτογενή πλούτο της Ευρώπης»
Σε ότι αφορά ειδικά στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι αποτελούν τον πρωτογενή πλούτο της Ευρώπης, πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης, τομέα που εξασφαλίζει την ποιότητα της διατροφής μας, που σέβεται τους φυσικούς πόρους και την κοινωνία. Ένα τομέα, που με τους παραγωγικούς κανόνες που ακολουθεί, εξασφαλίζει την παγκόσμια εκτίμηση των ευρωπαϊκών προϊόντων και την παγκόσμια διάκριση της Ε.Ε. στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο και σε πολλές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες συχνά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Τόνισε δε, ότι η ελληνική Προεδρία συμπίπτει με μια μεταβατική περίοδο για την Ε.Ε. και για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γεωργία και την αλιεία. Εγκρίναμε πρόσφατα τη μεταρρύθμιση, τόσο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και των πολιτικών για την αλιεία και πρέπει να φροντίσουμε η μετάβαση στη νέα κατάσταση να είναι ομαλή και να διευκολύνει τους γεωργούς και τους αλιείς στην παραγωγική δραστηριότητα και στις επενδύσεις τους.
Γεωργία-Περιβάλλον
«Βελτίωση των μέτρων της ΚΑΠ για την ενίσχυση των γεωργών»
Ειδικότερα για τη γεωργία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «πρέπει ταυτόχρονα να επανεκτιμήσουμε ορισμένα μέτρα της ΚΑΠ και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες βελτιώσεις. Να ενισχύσουμε τη θέση των γεωργών και των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων στην εμπορική διαδικασία. Να τους φέρουμε πιο κοντά στον καταναλωτή. Να κάνουμε τη γεωργία πιο αποδοτική για τους γεωργούς, πιο φιλική για το περιβάλλον και την κοινωνία και πιο αξιόπιστη για τους καταναλωτές. Να αξιοποιήσουμε την ποικιλομορφία, που αποτελεί γνώρισμα και συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης. Να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στα ποιοτικά, αναγνωρίσιμα και ασφαλή προϊόντα, που έχουν παραχθεί με τα αυστηρά Ευρωπαϊκά πρότυπα και με την φροντίδα της οικογενειακής εκμετάλλευσης».
Επεσήμανε επίσης, ότι αποτελεί πρώτο μέλημα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, δίνοντας, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, την συγκατάθεσή τους για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αφού διασφαλιστεί ότι οι πράξεις αυτές είναι πιστές στη μεταρρύθμιση που έχει συμφωνηθεί, παρέχοντας έτσι στους γεωργούς της Ε.Ε. ένα σταθερό περιβάλλον.
Η βελτίωση των μέτρων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά, είναι προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία και τα τρία θεσμικά όργανα πρέπει να καταλήξουν στις καλύτερες δυνατές λύσεις για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές της Ε.Ε.
Στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, που είναι σημαντικός, όχι μόνο για την οικονομία της Ε.Ε. αλλά και για την υγιεινή διατροφή, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, χρειάζεται να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε μέτρα, όπως η λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών. Το Συμβούλιο θα εξετάσει προσεκτικά την έκθεση της Επιτροπής, με στόχο να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του τομέα.
Ο γαλακτοκομικός τομέας, που είναι επίσης σημαντικός για την οικονομία και την απασχόληση θα απασχολήσει την Ελληνική Προεδρία, που θα συζητήσει στο Συμβούλιο τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ και τις προοπτικές, μετά την προβλεπόμενη λήξη των ποσοστώσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στις περιοχές, όπου οι συνθήκες για την παραγωγή είναι δυσχερέστερες.
Το Συμβούλιο θα εργασθεί πάνω στην πρόταση της Επιτροπής για τα σχολικά προγράμματα διανομής γεωργικών προϊόντων στους μαθητές, ένα μέτρο που, πέρα από τις κοινωνικές του διαστάσεις, καλλιεργεί καλές διατροφικές συνήθειες και φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία. Η Ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να ασχοληθεί με την πρόταση που θα παρουσιάσει το Μάρτιο η Επιτροπή για τη βιολογική γεωργία, συνυφασμένη με το ενδιαφέρον της κοινωνίας για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, που οδηγεί σε προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς.
Η Έκθεση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου προαιρετικού σήματος “προϊόν νησιωτικής γεωργίας” και “προϊόν τοπικής παραγωγής” οι τοπικές πωλήσεις, που μειώνουν το μήκος της εμπορικής αλυσίδας προς όφελος των γεωργών και της οικονομίας της υπαίθρου, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Προεδρίας.
Το πακέτο προτάσεων για “Ασφαλέστερα Ζώα και φυτά και ασφαλέστερη αγροδιατροφική αλυσίδα”, που περιλαμβάνει την υγεία φυτών και ζώων, τους αξιόπιστους ελέγχους, το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και το δημοσιονομικό πλαίσιο αυτών των δράσεων, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αποτελεσματική, απλή και σύγχρονη νομοθεσία έχει καθοριστική σημασία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, την αξιοπιστία μεταξύ των εμπορικών εταίρων και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Οι κρίσεις που εμφανίζονται στη διατροφική αλυσίδα, είτε πρόκειται για περιπτώσεις ανακριβούς επισήμανσης, είτε απάτης, είτε εμφάνισης ασθενειών των ζώων, μας επιβάλλουν να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας. Το πακέτο εξετάζεται ήδη στα όργανα του Συμβουλίου. Η Ελληνική Προεδρία θα προχωρήσει τις εργασίες αυτές ανοίγοντας το δρόμο για τις απαιτούμενες συγκλίσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου σχετικά με τις σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνονται στις προτάσεις και ιδιαίτερα εκείνης για το πολλαπλασιαστικό υλικό.
Η εξέταση της έκθεσης της Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής ή του τόπου προέλευσης του κρέατος που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε τρόφιμα, που συμβαδίζει απόλυτα και με τις εθνικές μας επιδιώξεις, περιλαμβάνεται με προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Προεδρίας.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Προεδρία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να δώσει την κατάλληλη συνέχεια σε προτάσεις που εκκρεμούν ή που αναμένεται η υποβολή τους, όπως για παράδειγμα τα θέματα εναρμόνισης με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, σε ότι αφορά τα αλκοολούχα ποτά, η αναθεώρηση του καθεστώτος για τις υπερ-απομακρυσμένες περιοχές (POSEI), οι προτάσεις στους τομείς των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και των φαρμακούχων ζωοτροφών, της δέσμης για την υγιεινή και της νομοθεσίας για τα ζωοτεχνικά ζητήματα.
Αλιεία
«Η πολιτική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας»
Στον τομέα της Αλιείας, όπου έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κοινή αλιευτική πολιτική και την κοινή οργάνωση των αγορών των αλιευτικών προϊόντων, στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, επιτυγχάνοντας το ταχύτερο δυνατόν πολιτική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, πριν τη διακοπή των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των μέτρων του τομέα.
Τα πολυετή σχέδια διαχείρισης υπήρξαν αιτία διαφωνίας και τριβής μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Η διοργανική ομάδα εργασίας (Task Force), που συστάθηκε για να εντοπίσει ρεαλιστικές λύσεις, έχει σημειώσει πρόοδο και η ελληνική Προεδρία θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των εργασιών της, με στόχο να υπάρξουν σύντομα περαιτέρω αποτελέσματα.
Μια ακόμα προτεραιότητα αποτελούν οι εργασίες για την εφαρμογή της απαγόρευσης των απορρίψεων, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αναζητώντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους.
Οι αλιευτικές δυνατότητες για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, οι αλιευτικές ευκαιρίες στα εσωτερικά και διεθνή ύδατα, και ο κανονισμός για την αλιευτική προσπάθεια στα βαθέα ύδατα, είναι θέματα που θα απασχολήσουν την Ελληνική Προεδρία. Όπως επίσης θέματα εναρμόνισης με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και σοβαρές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής αλιείας, όπως οι διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία και τις παράκτιες χώρες για το σκουμπρί Βορειοανατολικού Ατλαντικού και εκείνες για το νέο πρωτόκολλο με τη Μαυριτανία, καθώς και για μία νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη Σενεγάλη.
Ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης δέχθηκε και απάντησε σε πολυάριθμες ερωτήσεις από τους Ευρωβουλευτές, που ζήτησαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά και για την εθνική στρατηγική στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας, τονίζοντας ότι γνωρίζουν πως η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά ένα παραγωγικό μοντέλο που ταιριάζει στις περιφέρειες της Ε.Ε., βασισμένο στην ποιότητα και στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων, μια ισχυρή κοινή γεωργική και αλιευτική πολιτική, που δείχνει τη φροντίδα της στις περιφέρειες, όπου ασκείται δύσκολα η παραγωγική διαδικασία, στους νέους αγρότες και αλιείς και στις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης για το εξάμηνο που διανύουμε, επεσήμανε ότι «στη συγκυρία των Ευρωεκλογών, μια διαδικασία ιερή, που υποδηλώνει και σηματοδοτεί τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί για μας πρόκληση να εργασθούμε με ρεαλισμό και με την πεποίθηση για ένα καλό αποτέλεσμα. Βασιζόμαστε για το σκοπό αυτό στην ενεργό και αποτελεσματική συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον συν-νομοθέτη του Συμβουλίου, που είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους στόχους μας και να βρούμε λύσεις στα σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».