Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα εγκαίνια της 25ης Διεθνούς Έκθεσης AGROTICA πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης
Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών από τη Χαλκιδική
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης πραγματοποίησε τα εγκαίνια της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων ΑGROTICA, χθες Πέμπτη 30 Ιανουαρίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου κ. Δημήτρης Μελάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ –HELEXPO, κ. Τάσο Τζήκα, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εποπτευόμενων οργανισμών του ΥπΑΑΤ, παραγωγικών φορέων, αγροτών και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Τσαυτάρης στην ομιλία του εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα στηριχθεί στη γεωργία και σε μια αειφόρα παραγωγική διαδικασία θα τα καταφέρει να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο Υπουργός, η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας μάλιστα τη σημασία των ιχθυοκαλλιεργειών για τις ελληνικές εξαγωγές. Επεσήμανε ότι στο ΥπΑΑΤ υπάρχει μια σειρά ‘’εργαλείων’’ ανάπτυξης για τη στήριξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και την προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «σας είχα υποσχεθεί πως η στρατηγική μας επιλογή ήταν να στρέψουμε την ελληνική γεωργία από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιότητας. Στο Υπουργείο έχουμε μια σειρά εργαλείων ανάπτυξης για τη στήριξη των εξαγωγών, όπως είναι το single window, που απλοποιεί τις διαδικασίες προώθησης των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου, που δίνει την φερεγγυότητα που απαιτείται στον επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται στις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών και το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων».
Ταυτόχρονα ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι άνθρωποι στον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας. Ανακοίνωσε δε πως δρομολογείται προκήρυξη για την πρόσληψη 100 ερευνητών στα Ινστιτούτα του ΥπΑΑΤ, αλλά και την απασχόληση άλλων 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων που θα αναλάβουν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα μεγάλο μέρος αυτού του υψηλού επιστημονικού δυναμικού θα απασχοληθεί σε ερευνητικές υποδομές της Μακεδονίας.
Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρίνισε ότι η χώρα μας διασφάλισε σημαντικά κονδύλια από τη νέα ΚΑΠ η οποία, όπως είπε, επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: την πραγματική παραγωγή, την υποστήριξη της αειφορίας και την υποστήριξη της εισόδου νέων ανθρώπων στη γεωργία, καθώς το 2% του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ θα διοχετευτεί στην υποστήριξη των νέων αγροτών.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι από τους αγρότες»
Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους αγροτών και φορέων και αναφερόμενος στις αντιδράσεις αγροτών και για τα νέα φορολογικά μέτρα, είπε ότι περίπου 100.000 άτομα που είναι πραγματικοί επιχειρηματίες αγρότες κρατούν ήδη βιβλία εσόδων - εξόδων, γεγονός που όπως τόνισε, ελάχιστοι το γνωρίζουν και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την καλύτερη εφαρμογή του φορολογικού αυτού μέτρου. «Ο καλός και συνετός αγρότης δεν πρέπει να φοβάται τα βιβλία εσόδων εξόδων, αρχή μας είναι να απλουστεύσουμε το σύστημα ειδικά τώρα στο ξεκίνημα» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «έως σήμερα οποιοσδήποτε ήθελε μπορούσε με ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης έκτασης να παράγει ένα τόνο ντομάτες, να ελληνοποιεί παράνομα άλλους 99 και ταυτόχρονα να εισπράττει και επιστροφή φόρου. Στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου «η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι από τους αγρότες» κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή για την ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών. Όπως είπε ο Υπουργός: «Η υπερυποθήκευση που είχε επιβληθεί εις βάρος των αγροτών-δανειοληπτών από την παλαιά ΑΤΕ, αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Οι υποθήκες ήταν πολλαπλάσιες του ποσού των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες, με αποτέλεσμα και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους βρισκόμενοι σε πλήρες αδιέξοδο. Αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την τροπολογία που ψηφίστηκε».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσαυτάρης συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε ότι η Agrotica είναι συνυφασμένη με τη Θεσσαλονίκη και με την αγροτιά. «Μαζί με τη Θεσσαλία, η Μακεδονία αποτελεί την καρδιά του αγροτικού τομέα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη αν στηριχθούμε στον πρωτογενή μας τομέα» είπε και κατέληξε επισημαίνοντας τη σημαντική αύξηση των μεγεθών της φετινής Agrotica, αφού φέτος είναι 10πλάσια σε σύγκριση με πέρυσι και σημειώνοντας πως η επιτυχία της είναι προδιαγεγραμμένη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την εκτίμηση ότι οι επισκέπτες της Agrotica θα ξεπεράσουν τις 100.000, παρουσιάζοντας τα διπλάσια μεγέθη της φετινής Έκθεσης τόσο σε εκθεσιακό χώρο όσο και σε εκθέτες.
Συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής
Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών από την περιοχή της Χαλκιδικής, κυρίως ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι του έθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων η ακαρπία της ελιάς, η φορολόγηση των αγροτών, η τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, το κόστος ενέργειας, οι αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κ.ά.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι «θα γίνει μια σειρά ενεργειών, προκειμένου να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι τα οικονομικά αιτήματα θα τα μεταβιβάσει στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
Σε ότι αφορά στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων τους στο οποίο το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτών έκανε αναφορά, ο Υπουργός τους ενημέρωσε για την επίλυση του ζητήματος με τη ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου χθες στη Βουλή, το οποίο περιέχει και τη σχετική τροπολογία.