ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  29 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, διοργανώνουν Διημερίδα
για την ανάδειξη της καλλιέργειας των Αρωματικών, Αρτυματικών και
Φαρμακευτικών Φυτών
με θέμα «Η Συμβολή των Αρωματικών, Αρτυματικών και Φαρμακευτικών Φυτών
στην Αγροτική Ανάπτυξη και την Εθνική Οικονομία»

Την πολυδιάστατη σημασία της καλλιέργειας των Αρωματικών, Αρτυματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (Αρ.Α.Φ.) θα αναδείξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Διημερίδα που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, παρουσία του Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, με θέμα: «Η Συμβολή των Αρωματικών, Αρτυματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Αγροτική Ανάπτυξη και την Εθνική Οικονομία». Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιουνίου και την Τετάρτη 4 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναϊς» στο Βοτανικό (Καστοριάς 34-36).

Στη διάρκεια της Διημερίδας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το ΥπΑΑΤ για την προώθηση της καλλιέργειάς τους, θα αναπτυχθούν οι άξονες της στοχευμένης πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο, προκειμένου να υποστηρίξει την καλλιέργεια των Αρ.Α.Φ. σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας, όπως: Πολλαπλασιαστικό υλικό, Καλλιέργεια, Μεταποίηση και Εμπορία – Διακίνηση.

Τα Αρ.Α.Φ. που καλλιεργούνται, είτε για τα αιθέρια έλαια, είτε για τις ξηρές δρόγες τους, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της «στροφής» προς έναν φυσικότερο τρόπο ζωής και διατροφής, του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, την αειφορία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της εκτεταμένης χρήσης φυσικών καλλυντικών, αλλά και εξαιτίας των φαρμακευτικών τους χρήσεων (βότανα, αρωματοθεραπεία). Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιεία, τη ζαχαροπλαστική, τη βιομηχανία τροφίμων, τη βιομηχανία ζωοτροφών (ριγανέλαιο), τη φαρμακευτική κα. Αντίθετα οι ξηρές δρόγες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ροφημάτων και για την λήψη φαρμακευτικών ουσιών.

Η χώρα μας, λόγω των γεωμορφολογικών και βιοκλιματικών συνθηκών της, συνιστά ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή τους με μια μοναδική βιοποικιλότητα που ξεπερνά τα 250 είδη αυτοφυών ειδών. Το στοιχείο αυτό καθιστά την Ελλάδα προνομιούχο χώρο για την ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής των Αρ.Α.Φ., αφού τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απαντούμενων προϊόντων είναι αδιαμφισβήτητα. Το ΥπΑΑΤ με στοχευμένες δράσεις ενισχύει και προωθεί την καλλιέργεια των Αρ.Α.Φ. καθώς αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν ακόμη ξεχασμένο «θησαυρό» της ελληνικής γης που υπηρετεί το τρίπτυχο της πολιτικής που εφαρμόζει το ΥπΑΑΤ: Ποιότητα – Εξωστρέφεια – Αειφορία.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας και του ΥπΑΑΤ, αλλά και από το χώρο της μεταποίησης, εμπορίας και διακίνησης των Αρ.Α.Φ. που θα συμμετάσχουν στην Ημερίδα, αναμένεται να καλύψουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους «κρίκους» της αλυσίδας των Αρ.Α.Φ., όπως: Πολλαπλασιαστικό υλικό, βιοποικιλότητα, Καλλιέργεια, μεταποίηση, καθώς και εμπορία – διακίνηση.

* Επισυνάπτεται η πρόσκληση και το πρόγραμμα της Διημερίδας