ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα,  04  Ιουνίου  2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας αποτελούν εργαλεία για το στρατηγικό σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για μια βιώσιμη γεωργία»

Προσλήψεις 100 ερευνητών και προκήρυξη θέσεων για 150 κατόχους διδακτορικού στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

foto1 040614 elgoΠερισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσα από τα τρέχοντα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Η αύξηση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και η σταθερή αύξηση των εξαγωγών την περίοδο 2010-2013 είναι ενδεικτικά της δυναμικής της ελληνικής γεωργίας και αλιείας. Είναι από τους λίγους τομείς, όπως και ο τουρισμός, που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν τώρα και στην πράξη με μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας.
Ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί κομβικό σημείο στο στρατηγικό σχεδιασμό για μια βιώσιμη γεωργία. Η γεωργία σήμερα πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που τίθενται, όπως η επισιτιστική επάρκεια, η οικονομική βιωσιμότητα, η ορθή διαχείριση των πόρων, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, οι διατροφικές ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών. Ο μοναδικός τρόπος, προκειμένου να ανταποκριθεί η γεωργία μας στις παραπάνω προκλήσεις είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία από όλες τις επιστήμες και τα γνωστικά πεδία».

Για την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της γνώσης, της εκπαίδευσης, της πιστοποίησης κτλ., του γάλακτος και του κρέατος όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης, σύντομα αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την ομπρέλα του οποίου έχει τεθεί η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Προς εξυπηρέτηση των ερευνητικών αναγκών για την ικανοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη γεωργία, όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίστηκε η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού του Οργανισμού, που από 400 άτομα έφτασε σήμερα στα 93. «Δε μπορούμε να πάμε στην έρευνα και στην καινοτομία χωρίς νέους ανθρώπους, χωρίς ερευνητές, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό κ.τ.λ.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης και συνέχισε «αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς να δώσουμε λύσεις στο πιο οξυμμένο, αυτή την ώρα, κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της ανεργίας. Με τις δράσεις μας στοχεύουμε:

  1. στην «αναχαίτιση» της «διαρροής» αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό,
  2. στην επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς,
  3. στην αναζωογόνηση του ερευνητικού προσωπικού στην εφαρμοσμένη γεωργική πράξη

Προχωρούμε λοιπόν στην πρόσληψη 100 Ερευνητών και στην απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων
Α. Η πρόσληψη 100 ερευνητών στον ΕΛΓΟ- Δήμητρα αποσκοπεί στην παροχή της αναγκαίας γνώσης και την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς αγροτικής έρευνας (γεωργία, δασοπονία, αλιεία, επιστήμη υγείας των ζώων, τεχνολογία τροφίμων).
Β. Η απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων (post-doctoral fellows) αφορά στην εκπόνηση 150 καινοτόμων προτάσεων οι οποίες θα περιλαμβάνουν το αντικείμενο, επιστημονική και τεχνολογική μεθοδολογία, στάδια εργασίας και θα διαμορφώνονται από τους ιδίους τους υποβάλλοντες την πρόταση, κατόχους διδακτορικού τίτλου.

Για να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη των 100 ερευνητών προχωρήσαμε στην καταγραφή των ερευνητικών αναγκών της χώρας μας που ικανοποιούν το Στρατηγικό μας Σχεδιασμό».

Οι θέσεις των 100 ερευνητών αποτυπώθηκαν ανά γνωστικό-θεματικό αντικείμενο. 

α/α

Θεματικό Αντικείμενο

Αριθμός Θέσεων

 

Αλιευτική  Έρευνα

6

 

Διατροφή Ζώων

3

 

Γενετική Βελτίωση Ζώων

2

 

Κτηνιατρική Έρευνα

8

 

Μελισσοκομία

1

     
 

Γενετική Βελτίωση Φυτών με συμβατικές προσεγγίσεις

7

 

Γενετική Βελτίωση Φυτών με σύγχρονες προσεγγίσεις

6

 

Δενδροκομία

6

 

Αμπελουργία

2

 

Τεχνικές Καλλιέργειες Φυτών

2

 

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά

1

 

Συστηματική βοτανική

1

 

Βιοχημεία Φυτών

1

 

Φυτοπαθολογία

5

 

Γεωργική Εντομολογία

4

     
 

Εδαφοϋδατικοί  πόροι

13

 

Γεωργική Μηχανολογία

1

     
 

Δασική  Έρευνα

15

     
 

Τεχνολογία-Ποιότητα και Υγιεινή Τροφίμων

10

 

Οινολογία

1

     
 

Αγροτική Οικονομία

5

 

Σε ότι αφορά στην προκήρυξη 150 θέσεων μεταδιδακτορικών επιστημόνων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Υπουργός τόνισε ότι «η προκήρυξη εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου για την μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία, η οποία θα είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και θα στηρίζεται στην καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει. 

Η υλοποίηση 150 σχεδίων εφαρμοσμένης έρευνας με δυνατότητα εφαρμογής στη γεωργία είναι ουσιώδους σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Δηλαδή για μία γεωργία που θα εξασφαλίζει εισόδημα στον αγρότη, θα σέβεται τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας (δεξαμενή απασχόλησης) και ανάπτυξη της υπαίθρου.
Επιπρόσθετα η προκήρυξη θα συμβάλλει:

  • Στην ενίσχυση της απασχόλησης προσωπικού υψηλών προσόντων
  • Στη μείωση της διαφυγής εγκεφάλων στο εξωτερικό (brain drain)
  • Στην ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ειδικότερα των ερευνητικών ινστιτούτων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας με νέους ανθρώπους, επιστήμονες με προσόντα και νέες καινοτόμες ιδέες
  • Αξιοποίηση καινοτομίας –τεχνολογίας προς όφελος του αγροτικού τομέα
  • Αξιοποίηση-διάχυση των αποτελεσμάτων/επιτευγμάτων της έρευνας των νέων επιστημόνων στον αγροτικό κόσμο και στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή».

Σημειώνεται ότι:
1. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι οι διδάκτορες που έχουν καινοτόμες ιδέες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στον αγροτικό τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, δασοπονία) και επιθυμούν να υλοποιήσουν αυτή τους την ιδέα προς όφελος του ΥπΑΑΤ, του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα.

2. Λόγω της πολύ-επιστημονικής προσέγγισης της έρευνας, δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των επιστημονικών τομέων κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και κυρίως:
-Γεωτεχνικών σχολών (Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Κτηνίατροι, Ιχθυολόγοι, Δασολόγοι),
-Σχολών θετικής κατεύθυνσης (Χημικοί, Βιολόγοι, Φαρμακοποιοί κ.λπ.)
-Μηχανικών (Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Τοπογράφων Μηχανικών κ.λπ.)

3. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα διαμορφώνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και καλύπτουν όλους τους θεματικούς τομείς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 9 εκ. €, εκ των οποίων τα 5,8 εκ. € αφορούν στις αμοιβές των 150 διδακτόρων/ωφελούμενων.