Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. Καρασμάνης: «Αυξάνεται το μέγιστο επιτρεπόμενο αλίευμα για τον ερυθρό τόνο»
Αυξάνεται, μετά από πολυετή περιορισμό, το μέγιστο επιτρεπόμενο αλίευμα για την αλιεία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο.
Η απόφαση που ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις, ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος στηριζόμενος στα νέα επιστημονικά δεδομένα, διεκδίκησε και πέτυχε την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αλιεύματος για τον ερυθρό τόνο.
Το επιστέγασμα των διαπραγματεύσεων ήταν να γίνει αποδεκτή και να αποφασιστεί η αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αλιεύματος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου 2014, στη Γένοβα της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, το μέγιστο επιτρεπόμενο αλίευμα αυξάνεται από 13.400 τόνους το 2014 σε 15.821 τόνους το 2015, 18.911 τόνους το 2016 και 22.705 τόνους το 2017.
Ειδικότερα για τη χώρα μας, η ποσόστωση για την αλιεία του ερυθρού τόνου αυξάνεται από 129 τόνους το 2014, σε 152 τόνους για το 2015, 182 τόνους για το 2016 και 218 τόνους για το 2017. Άρα, η ποσόστωση ερυθρού τόνου που αντιστοιχεί στη χώρα μας αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2017 κατά περίπου 90 τόνους ή 70%.
Παράλληλα, επιτεύχθηκε πρόσφατα συμφωνία σε διμερές επίπεδο μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Καρασμάνη και του Κύπριου ομολόγου του κ. Νίκου Κουγιάλη, με την οποία η Κύπρος παραχωρεί στην Ελλάδα για το 2014, 49 τόνους από τη δική της ποσόστωση για τον ερυθρό τόνο, με αντάλλαγμα 20 τόνους γάδου από την Ελληνική ποσόστωση.
Σε δήλωσή του ο κ. Καρασμάνης αναφορικά με τη θετική απόφαση για τον ερυθρό τόνο, δήλωσε:
«Βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, με σωστές και τεκμηριωμένες θέσεις που βρίσκουν απήχηση και γίνονται αποδεκτές στα ευρωπαϊκά όργανα. Μετά από πολυετείς περιορισμούς, οι Έλληνες αλιείς πλέον ανταμείβονται για τις θυσίες τους. Συνεχίζουμε με ζήλο και αφοσίωση και, κυρίως, χωρίς πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, την προσπάθεια μας για να στηρίξουμε περαιτέρω την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.»