ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Αν. Υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση
της Βουλευτού Τρικάλων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κας Παναγιώτας Δριτσέλη,
σχετικά με την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας απόδοσης αποζημιώσεων για την αποκατάσταση
του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της χώρας

Για εμάς, η κτηνοτροφία είναι ένας χώρος που πραγματικά θεωρούμε ότι αποτελεί τη μοναδική δραστηριότητα -ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές- που μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους και στους κατοίκους της περιοχής.
Η πρώτη μας μέριμνα από την ώρα που παραλάβαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι το μεγάλο ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων. Ξεκινήσαμε άμεσα, με βάση ουσιαστικά έναν κανονισμό ο οποίος ήδη είχε μπει στη διαδικασία να αποδεχθεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά είναι και αυτές που έχουν μια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το μεγάλο προνόμιο που έχει η χώρα μας όσον αφορά την ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκτάσεις.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή έχουμε μπει σε μια διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, κατ’ αρχήν προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες.
Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαμε μια συνάντηση πρόσφατα με τον επίτροπο τον κ. Χόγκαν και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε και κάποια ανοχή, όσον αφορά το χρόνο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι από τη φετινή χρονιά δεν θα έχουμε πρόβλημα τουλάχιστον στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων.
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σε μόνιμη και οριστική βάση. Γι’ αυτό κάνουμε μια προσπάθεια να καθορίσουμε ποιες είναι οι βοσκήσιμες γαίες στη χώρα μας και βεβαίως μέσα από τα συγκεκριμένα προσωρινά καταρχήν και οριστικά διαχειριστικά σχέδια των συγκεκριμένων εκτάσεων, να δώσουμε μια μόνιμη και οριστική λύση η οποία δεν θα είναι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες τυπικού χαρακτήρα, ότι ο κάθε κτηνοτρόφος πρέπει να έχει αυτές τις εκτάσεις, αλλά πρέπει να έχει αυτές τις εκτάσεις που με τη βοσκοϊκανότητά τους και τη δυνατότητά τους απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα που έχει και ο κτηνοτροφικός χώρος, δηλαδή το χαμηλό κόστος των εισροών του που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ζωοτροφές.
Γι’ αυτό, λοιπόν, οι στόχοι της νομοθεσίας που ετοιμάζουμε και σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή θα έλεγα ότι έχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της κτηνοτροφίας μας όσον αφορά το τυπικό κομμάτι. Δεύτερον, την αξιόπιστη εφαρμογή των κανόνων για τις άμεσες ενισχύσεις ώστε να εισπράττουν οι παραγωγοί όλες αυτές τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Τρίτον, την προστασία των οικοσυστημάτων ώστε να είναι παραγωγική και αναπτυξιακή η αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
Αυτή τη στιγμή δυο βασικά ζητήματα του κτηνοτροφικού χώρου βρίσκονται, θα έλεγα, σε εξέλιξη όσον αφορά τη διαδικασία οριστικού αποτελέσματος από πλευράς του Υπουργείου: Είναι το μεγάλο πρόβλημα με τις απώλειες που είχαμε την περασμένη χρονιά εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, το να δούμε δηλαδή πώς θα γίνει η πρόληψη και ταυτόχρονα –θα έλεγα- πώς όλες οι αποζημιώσεις που χρειάζονται για το χώρο θα πληρωθούν και ακόμη πώς θα προχωρήσουμε στην εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου.
Από αυτή την άποψη, λοιπόν, η τελευταία μας σύσκεψη φαίνεται να καταλήγει στο ότι θα προχωρήσουμε στη χρήση εμβολίου. Δεν μπορώ αυτή την ώρα να σας το ανακοινώσω ως οριστικό, δεδομένου του ότι υπάρχει η αρμόδια Επιτροπή η οποία εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα και φαίνεται να καταλήγουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις και την εξυγίανση, υπογράφεται ΚΥΑ η οποία προβλέπει την κατανομή 22 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 8,5 εκατομμύρια θα αφορούν αποζημιώσεις μέχρι το τέλος του 2014 που αφορούν ζημιές από ζωονόσους, από τον καταρροϊκό πυρετό, ευλογιά, κλπ. Αυτά είναι που πρέπει να δοθούν τουλάχιστον μέσα από εκτιμήσεις των υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ποσό γύρω στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου.
Είναι θα έλεγα «σταγόνα» μπροστά στις ανάγκες που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, αλλά επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι μέσα σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο που βιώνουμε καταλαβαίνετε ότι κάνουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες, για να στηρίξουμε έναν κλάδο που, όπως κι εσείς έτσι κι εμείς, όλοι αποδεχόμαστε ότι αποτελεί προτεραιότητα λόγω της ποιοτικής υπόστασης των προϊόντων του. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία τουλάχιστον στην παγκόσμια αγορά είναι γνωστό πλέον ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και μπορούν να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα μας.

Ακολουθεί σχετικό link με το video της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού: 

Απάντηση Αν. Υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση
του Βουλευτή Δράμας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χρήστου Καραγιαννίδη,
σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες
από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Κάτω Νευροκοπίου και του Δήμου Δοξάτου

Τρέξαμε και πήγαμε σε όλες τις περιοχές, όπου ειδικά τη φετινή χρονιά οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες.
Οπωσδήποτε οι εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Νευροκοπίου που είχαμε ζημιές και σε σιτηρά, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από την πλευρά των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Έγιναν αναγγελίες για περισσότερα από τετρακόσια στρέμματα, δηλαδή είναι περισσότερες από έντεκα με δώδεκα δηλώσεις αυτές που έχουν υποβληθεί. Το ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από αυτή την άποψη εμείς, εφόσον αποσυρθούν τα νερά, θα καταλήξουμε σε πορίσματα και έτσι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφορούν φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.
Ειδικότερα θα έλεγα ότι έχουμε δύο προβλήματα που πρέπει να δούμε συνολικότερα. Το πρώτο είναι τι θα γίνει με τα δικαιώματα ιδιαίτερα πάρα πολλών παραγωγών που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Το δεύτερο είναι τι θα γίνει με ένα εισόδημα που θα χαθεί από πλευράς των συγκεκριμένων.
Θα έλεγα ότι μέσα στα πλαίσια γενικότερα της περιφέρειας, συγκεντρώνοντας στοιχεία, προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – γιατί θέτει ορισμένες προϋποθέσεις - και διεκδίκησης αποζημιώσεων.
Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι από πλευράς δικαιωμάτων θα υπάρξει άμεσα μια τεκμηρίωση για να μη χαθούν. Όταν βέβαια θα φθάσουμε στην περίοδο που αποτιμάται και το εισόδημα που έχει χαθεί, θα δούμε μέσα από τις διαδικασίες έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πώς θα δώσουμε αυτό το deminimis από κοινοτικές ενισχύσεις ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το χώρο.
Από τη δική μας πλευρά, θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Για παράδειγμα, σε θέματα που αφορούν τις παρεμβάσεις στα φράγματα και στα κανάλια, διότι μέχρι τώρα έχουμε μια αντιμετώπιση πρόσκαιρη και την επόμενη χρονιά ξαναβρισκόμαστε στο ίδιο πρόβλημα και μάλιστα διογκωμένο.
Θα πρέπει, λοιπόν, να διαμορφώσουμε ένα συνολικό σχέδιο δράσεων στις συγκεκριμένες περιοχές με τα αρμόδια Υπουργεία και αντίστοιχα με τις Περιφερειακές Ενότητες. Ταυτόχρονα, να δούμε τι θα κάνουμε από τη δική μας πλευρά με τις επιλέξιμες δαπάνες, παραδείγματος χάριν, στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο έχει και μια υστέρηση, αλλά και στο πρόγραμμα που τώρα περπατάμε, και να δούμε τι θα κάνουμε και με το ερχόμενο πρόγραμμα, ώστε εκεί να μπορέσουμε να εντάξουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες, διότι η αποκατάσταση ζημιών ουσιαστικά είναι επενδυτική δραστηριότητα για να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση.
Άρα, προς αυτή την κατεύθυνση να δούμε ποιες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να μπουν γιατί οι δυνατότητες χρηματοδότησης, όπως αντιλαμβάνεστε όλοι, από εθνικούς πόρους σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες δυνατότητες και προς αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε.
Πιστεύουμε στην κατάλληλη αξιοποίηση του πλαισίου που υπάρχει από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φορέων του αγροτικού χώρου. Ιδιαίτερα ο ΕΛΓΑ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την ώρα και να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις αποζημιώσεις, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεται έγκαιρα την ώρα της καταγραφής και της εκτίμησης της ζημιάς.

Ακολουθεί σχετικό link με το video της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού: 

Απάντηση Αν. Υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση
του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη σχετικά με τη λήψη μέτρων
για την έγκαιρη πραγματοποίηση της δακοκτονίας στις ελαιοκαλλιέργειες της χώρας

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα από την αρχή: Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου ανήκει στις περιφέρειες και ειδικότερα, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το νέο οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις παραπάνω εργασίες συμμετέχει και το Υπουργείο, ειδικότερα το Τμήμα Προστασίας Φυτών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.
Οι πιστώσεις του προγράμματος δακοκτονίας γίνονται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων, που, όπως είναι γνωστό, προέρχονται από τις παρακάτω πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Διότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι:
Πρώτον, από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε ποσοστό 20%, από το φόρο προστιθέμενης αξίας σε ποσοστό 12% και από το φόρο ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό 50%.
Εκεί, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, οι συγκεκριμένοι πόροι εκ των πραγμάτων είναι λιγότεροι από αυτούς που υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές. Άρα, λοιπόν, η κατανομή των πιστώσεων για τις ελαιοκομικές περιφέρειες γίνεται μετά από δική μας εισήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το έτος 2015. Στις 25 Φεβρουαρίου στείλαμε σχετική απόφαση. Βεβαίως, στο Υπουργείο Εσωτερικών το ποσοστό που αντιστοιχούσε, για να μπορέσει να καλύψει, ήταν 18.363.000 ευρώ. Για την κάλυψη της προμήθειας υλικών ψεκασμού άλλο ένα ποσό των 6.332.000 ευρώ.
Ποια είναι η φετινή ιδιαιτερότητα; Είναι ότι το ποσό αυτό για την κάλυψη υλικών ψεκασμού δεν θα το διαθέσουν οι περιφερειακές ενότητες για την αγορά, διότι υπήρχε το συγκεκριμένο υλικό από την περασμένη χρονιά. Άρα, εκ των πραγμάτων, πάλι το ποσό που διατίθεται ουσιαστικά για την αντιμετώπιση της δακοκτονίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που υπήρχε την προηγούμενη χρονιά, όταν προστεθούν και τα δύο ποσά. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα ποσό συνολικά 24.696.000 ευρώ προκειμένου να κατανεμηθεί σε τριάντα πέντε ελαιοκομικές περιφερειακές ενότητες.
Στην περίπτωση της Κρήτης, οι πιστώσεις που εγκρίναμε σε σχέση με τις δαπάνες του 2014 είναι αυξημένες κατά 13%. Σας αναφέρω συγκεκριμένα: Ενώ το 2014 είχαμε εγκρίνει το συνολικό ποσό των 8.935.000 ευρώ, αυτό που ξοδεύτηκε ήταν 6.118.000 ευρώ. Άρα, σε σχέση με το ποσό των 7.113.000 ευρώ έχουμε μία αύξηση.
Από εκεί και πέρα, επειδή η όλη διαδικασία έτσι όπως γίνεται χρειάζεται και μια περαιτέρω επεξεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά τεχνικά στοιχεία, υπάρχει η πρόβλεψη, εφόσον οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν καλυφθούν, η οποία μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς πιστώσεων –προσέξτε το όμως- από άλλες περιφερειακές ενότητες και περιφέρειες. Το ποσό είναι αυτό, αλλά στη διαδρομή επειδή παρατηρούνται τέτοιους είδους ζητήματα, τα παρακολουθούμε και θα μπορέσουμε εάν υπάρχει ανάγκη να καλύψουμε τις επιπλέον δαπάνες.
Σχετικά, βεβαίως, με τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού υπάρχει ένα ζήτημα. Εμείς ήδη ζητήσαμε την πρόσληψη εννιακοσίων ατόμων. Δεν επαρκούν και επειδή δεν επαρκούν, είμαστε αναγκασμένοι πολλές φορές, όπως είπατε, την παγιδοθεσία και άλλα να τα δίνουμε σε εργολάβους.
Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορούμε εμείς αυτήν την ώρα να το ανατρέψουμε. Στον όλο όμως σχεδιασμό μας, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν.
Εγώ θέλω να σας ξεκαθαρίσω, αγαπητέ συνάδελφε, ένα πράγμα: Ιδιαίτερα για ένα προϊόν, όπως είναι η ελιά, το λάδι, που έχει υποστεί και τις επιπτώσεις από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική -ζητήματα τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τα δούμε, να τα επανεξετάσουμε, γιατί πρόκειται για έναν κλάδο που τον έχουμε ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα έχει δυνατότητες στην παγκόσμια αγορά τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε- πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν πάνω από το 80%-85% του ελαιολάδου της χώρας να βγαίνει χύμα, τη στιγμή που οι δυνατότητες για προστιθέμενη αξία είναι τεράστιες.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα από την αρχή: Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου ανήκει στις περιφέρειες και ειδικότερα, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το νέο οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις παραπάνω εργασίες συμμετέχει και το Υπουργείο, ειδικότερα το Τμήμα Προστασίας Φυτών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.
Οι πιστώσεις του προγράμματος δακοκτονίας γίνονται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων, που, όπως είναι γνωστό, προέρχονται από τις παρακάτω πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Διότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι:
Πρώτον, από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε ποσοστό 20%, από το φόρο προστιθέμενης αξίας σε ποσοστό 12% και από το φόρο ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό 50%.
Εκεί, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, οι συγκεκριμένοι πόροι εκ των πραγμάτων είναι λιγότεροι από αυτούς που υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές. Άρα, λοιπόν, η κατανομή των πιστώσεων για τις ελαιοκομικές περιφέρειες γίνεται μετά από δική μας εισήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το έτος 2015. Στις 25 Φεβρουαρίου στείλαμε σχετική απόφαση. Βεβαίως, στο Υπουργείο Εσωτερικών το ποσοστό που αντιστοιχούσε, για να μπορέσει να καλύψει, ήταν 18.363.000 ευρώ. Για την κάλυψη της προμήθειας υλικών ψεκασμού άλλο ένα ποσό των 6.332.000 ευρώ.
Ποια είναι η φετινή ιδιαιτερότητα; Είναι ότι το ποσό αυτό για την κάλυψη υλικών ψεκασμού δεν θα το διαθέσουν οι περιφερειακές ενότητες για την αγορά, διότι υπήρχε το συγκεκριμένο υλικό από την περασμένη χρονιά. Άρα, εκ των πραγμάτων, πάλι το ποσό που διατίθεται ουσιαστικά για την αντιμετώπιση της δακοκτονίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που υπήρχε την προηγούμενη χρονιά, όταν προστεθούν και τα δύο ποσά. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα ποσό συνολικά 24.696.000 ευρώ προκειμένου να κατανεμηθεί σε τριάντα πέντε ελαιοκομικές περιφερειακές ενότητες.
Στην περίπτωση της Κρήτης, οι πιστώσεις που εγκρίναμε σε σχέση με τις δαπάνες του 2014 είναι αυξημένες κατά 13%. Σας αναφέρω συγκεκριμένα: Ενώ το 2014 είχαμε εγκρίνει το συνολικό ποσό των 8.935.000 ευρώ, αυτό που ξοδεύτηκε ήταν 6.118.000 ευρώ. Άρα, σε σχέση με το ποσό των 7.113.000 ευρώ έχουμε μία αύξηση.
Από εκεί και πέρα, επειδή η όλη διαδικασία έτσι όπως γίνεται χρειάζεται και μια περαιτέρω επεξεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά τεχνικά στοιχεία, υπάρχει η πρόβλεψη, εφόσον οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν καλυφθούν, η οποία μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς πιστώσεων –προσέξτε το όμως- από άλλες περιφερειακές ενότητες και περιφέρειες. Το ποσό είναι αυτό, αλλά στη διαδρομή επειδή παρατηρούνται τέτοιους είδους ζητήματα, τα παρακολουθούμε και θα μπορέσουμε εάν υπάρχει ανάγκη να καλύψουμε τις επιπλέον δαπάνες.
Σχετικά, βεβαίως, με τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού υπάρχει ένα ζήτημα. Εμείς ήδη ζητήσαμε την πρόσληψη εννιακοσίων ατόμων. Δεν επαρκούν και επειδή δεν επαρκούν, είμαστε αναγκασμένοι πολλές φορές, όπως είπατε, την παγιδοθεσία και άλλα να τα δίνουμε σε εργολάβους.
Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορούμε εμείς αυτήν την ώρα να το ανατρέψουμε. Στο όλο όμως σχεδιασμό μας, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν.
Εγώ θέλω να σας ξεκαθαρίσω, αγαπητέ συνάδελφε, ένα πράγμα: Ιδιαίτερα για ένα προϊόν, όπως είναι η ελιά, το λάδι, που έχει υποστεί και τις επιπτώσεις από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική -ζητήματα τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τα δούμε, να τα επανεξετάσουμε, γιατί πρόκειται για έναν κλάδο που τον έχουμε ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα έχει δυνατότητες στην παγκόσμια αγορά τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε- πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν πάνω από το 80%-85% του ελαιολάδου της χώρας να βγαίνει χύμα, τη στιγμή που οι δυνατότητες για προστιθέμενη αξία είναι τεράστιες.

Ακολουθεί σχετικό link με το video της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού:

Απάντηση Αν. Υπουργού σε ερώτηση
του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου
σχετικά με την επανεξέταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Ξεκαθαρίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι αποζημιώσεις και ενισχύσεις του αγροτικού χώρου από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους δεν θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη.
Εμείς όσον αφορά το φορολογικό ξεκαθαρίζουμε: Δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ αφορολόγητο καθαρό εισόδημα για τον αγρότη, το οποίο ενδέχεται στη διαδικασία να αναφερθούμε σε ακαθάριστο ατομικό εισόδημα του αγρότη. Να δούμε το ατομικό εισόδημα. Μέχρι σήμερα ξέρετε ότι υπήρχε αυτό που λέμε «το οικογενειακό εισόδημα του αγρότη». Μπαίνουν ζητήματα που έχουν σχέση με τα βιβλία εσόδων –εξόδων, με το τέλος επιτηδεύματος. Άρα, από όλα αυτά τα οποία έχει υποστεί από πλευράς φορολόγησης και δυσκολεύεται πραγματικά ο αγρότης να ανταποκριθεί, εμείς θα τον απαλύνουμε από ένα πολύ μεγάλο βάρος.
Όσον αφορά τα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προχθές, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, έγινε μια συζήτηση, σχετικά με την ευελιξία, με τη δυνατότητα παρέμβασης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όταν θα έρθει η ώρα της αναθεώρησης στα τέλη του 2016, το 2017, βεβαίως και θα γίνουν παρεμβάσεις. Από τώρα τις έχουμε σχεδιάσει, με στόχο και τη μεταφορά από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα, ιδιαίτερα με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που δίνουμε μεγάλες μάχες εκεί για να εντάξουμε όσο γίνεται περισσότερα προϊόντα και, ταυτόχρονα, για να στηρίξουμε ένα χώρο, την κτηνοτροφία, για τον οποίο μιλούσαμε προηγούμενα.

Ακολουθεί σχετικό link με το video της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού: