ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας στο Ινστιτούτο
Γεωπονικών Επιστημών
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, επισκέφθηκαν σήμερα το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και είχαν ενημέρωση και συνεργασία με τον πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα.
Είχαν επίσης την ευκαιρία να παραδώσουν τα Πιστοποιητικά Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων στους 10 πρώτους αγρότες που εκπαιδεύτηκαν από το ΙΓΕ.
Ακολουθούν η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού και η ομιλία του υφυπουργού.
Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στο ΙΓΕ:
Έχουμε πολλές προσδοκίες από το Ινστιτούτο που δίνει εξειδικευμένες παροχές και γνώσεις πάνω στο ιδιαίτερο αντικείμενο του αγροτικού χώρου και παράλληλα έχει μια ευρύτερη προσφορά σ’ αυτό που είναι το ζητούμενο για την Αττική, μια οικολογική εισφορά στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της Αττικής.
Θέλουμε λοιπόν ν’ αναδείξουμε το ΙΓΕ και θα έλεγα να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του κληροδότη που πιστεύω ότι αν ζούσε σήμερα πέραν αυτών που ως κληροδότημα μας άφησε, κυρίως από πλευράς δυνατοτήτων, θα συμφωνούσε και αυτή και στην ανάδειξη την περιβαλλοντική του συγκεκριμένου χώρου. Είπε ο Πρόεδρος ότι οι πόροι είναι λιγοστοί. Πρόεδρέ μου, στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, όπου ανατρέπονται οικονομικά, παραγωγικά, κοινωνικά δεδομένα, οπωσδήποτε δεν θα έμενε αλώβητος ο αγροτικός χώρος που βεβαίως ένα κομμάτι του είναι και το ΙΓΕ.
Παρόλα αυτά, σ’ αυτές τις συνθήκες εμείς προσπαθούμε μέσα από προσεγγίσεις ρεαλιστικές ν’ αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά προβλήματα που κληρονομήσαμε προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις, παράλληλα βεβαίως έχοντας στο νου μας να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις για την υπηρέτηση του βασικού μας οράματος, του βασικού μας εθνικού σχεδίου για τον αγροτικό χώρο, ένα εθνικό σχέδιο που με δυό κουβέντες θα σας πω ότι στοχεύει κυρίως στο ν’ αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα για να παράξουμε προϊόντα ποιοτικά και βεβαίως μέσα από μια προστιθέμενη αξία που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες είναι απαραίτητη σ’ αυτά τα προϊόντα. Προστιθέμενη αξία μέσα από την ποιότητα , μέσα από τα βιολογικά προϊόντα, ονομασίας προέλευσης, γεωγραφιών ενδείξεων κ.λπ., για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την γεωργία να καλύψει όχι μόνο τις διατροφικές ανάγκες που έχουμε ως χώρα αλλά ταυτόχρονα να γίνει και ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά.
Σε αυτήν την προσπάθεια οπωσδήποτε ο τομέας έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντικός και γι’ αυτό όχι μόνο στο πλαίσιο του ΙΓΕ αλλά και στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα δώσουμε μια ιδιαίτερη βάση στους παραπάνω τομείς για να υπηρετήσουμε τη βασική μας στόχευση.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι, το άλλο κομμάτι που θέλω να το επαναλάβω είναι ότι αυτός ο χώρος, πέραν της περιβαλλοντικής του προσφοράς πρέπει να έχει και μια κοινωνική λειτουργία, την οποία μπορούμε να τη διασφαλίσουμε μέσα σε συνεννόηση και συνλειτουργία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ομιλία Υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη στο ΙΓΕ :
Στον λίγο χρόνο που είμαι Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διαπίστωσα ότι το Υπουργείο Γεωργίας που ιδρύθηκε το 1910 έχει μια τεράστια κληρονομιά σε εγκαταστάσεις, σε γη και σε κτίρια. Εκτός αυτού έχει και μια άυλη κληρονομιά που έχει να κάνει με πολιτιστικά στοιχεία αλλά και ιστορία. Ένα μέρος της ιστορίας του Υπουργείου Γεωργίας είναι το Κτήμα Συγγρού με τα 1.000 στρέμματα τα οποία κληροδότησε στο Υπουργείο και εν προκειμένω στο Γεωπονικό Ινστιτούτο Επιστημών η Ιφιγένεια Συγγρού, αφήνοντας μια παρακαταθήκη. Η παρακαταθήκη ήταν να δημιουργεί, να εκπαιδεύει καλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Αυτό σήμερα γίνεται πράξη με τις δράσεις του Ινστιτούτου φέρνοντας σε επαφή, πολίτες, αστούς, με τη γη. Είχα την τύχη να συναντήσω τον Πρόεδρο και να μάθω για τις δράσεις του Ινστιτούτου και συγκεκριμένα ότι έχουν γίνει σεμινάρια οινολογίας, αμπελουργίας, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βιολογικής καλλιέργειας, ανθοκομίας, δενδροκομίας, ελαιοκομίας, λαχανοκομίας, καλλιέργειας μανιταριών, μελισσοκομίας φυτοπροστασίας, ανθοδετικής και οικοτεχνίας, καθώς και ότι έχουν γίνει και σεμινάρια μεταποίησης προϊόντων για αγροτοβιομηχανίες, για ποτοποιία, για τυποποίηση και μάρκετινγκ γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Όλη αυτή η προσπάθεια δίνει γνώση αλλά και διέξοδο στους πολίτες- αστούς, δηλαδή στους κατοίκους της πόλης να βρουν εργασία και διέξοδο μέσα σε αγροτικά επαγγέλματα.
Αγαπητοί φίλοι, στην Ελλάδα της κρίσης εμείς οι Έλληνες θα δώσουμε τη λύση, δεν περιμένουμε από κανέναν ξένο να μας δώσει τη λύση. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και τις ομορφιές της. Να αποκτήσουμε ξανά διατροφική αυτάρκεια, να τυποποιήσουμε, όπως είπε και ο Υπουργός, τα αγροτικά μας προϊόντα, να προβάλλουμε την υψηλή διατροφική αξία την οποία έχουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την βιοποικιλότητα, να αναδείξουμε την παραδοσιακή και τοπική μας κουζίνα, που είναι «ναυαρχίδα» για τον τουρισμό, όπως και η ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως έχω συζητήσει με τον Υπουργό κ. Αποστόλου, είναι η αναδιάρθρωση της νοοτροπίας των παραγωγών που αντί να κυνηγούν τις επιδοτήσεις, θα πρέπει να κυνηγούν την ποιότητα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου λοιπόν θα επενδύσει στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει και είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, χωρίς να μας επιβληθούν άλλα πρόστιμα. Η χρησιμοποίηση αυτών των εργαλείων παλαιότερα, οδήγησε τη χώρα να έχει 2,5 δις ευρώ πρόστιμα και ανακτήσεις και περιμένουμε και άλλα. Στόχος του κ. Αποστόλου και εμού είναι η χρησιμοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων να μην έχει πλέον επιβάρυνση στη χώρα. Και θα επενδύσουμε μέσω αυτών των εργαλείων στην καινοτομία, στις ομάδες παραγωγών, στα σχέδια βελτίωσης, με ελληνική προστιθέμενη αξία.
Οι εποπτευόμενοι οργανισμοί από το Υπουργείο – ένας από αυτούς είναι και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών – θα πρέπει να στρατευθούν προς αυτήν την προσπάθεια.