Αθήνα, 18 Αυγούστου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βασικά σημεία από σημερινή συνέντευξη του Αναπληρωτή
Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM
1) Η συμφωνία με τους εταίρους έχει μέτρα δύσκολα και επώδυνα. Από την ώρα όμως που φέρνουμε αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Ακόμα όμως και στην υλοποίησή της πάντα υπάρχει μια διαπραγματευτική δυνατότητα, ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι επειδή εκβιαστήκαμε, επειδή ψηφίσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, πρέπει αυτό να το επικαλούμαστε συνεχώς για να πορευτούμε από δω και πέρα. Αν πορευτούμε έτσι θα αποτύχουμε και η αποτυχία θα είναι χειρότερη αύριο μεθαύριο από αυτό από το οποίο γλιτώσαμε, δηλαδή από την έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή πορεία.
2) Μιλάτε με έναν άνθρωπο που έχει διαρκή επαφή, είμαι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες, συζητάμε και έχουμε ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι αυτό που πρέπει να υπηρετήσουμε είναι την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου του οποίου πάνω από το 50% του εισοδήματός του είναι από κοινοτικούς πόρους. Περίπου 2,5 δις το χρόνο και επιπλέον όλη η χρηματοδότηση η επενδυτική του χώρου εξαρτάται αποκλειστικά από κοινοτικούς πόρους η οποία φτάνει και αυτή στο 1 δις το χρόνο.
3) Στο φορολογικό των αγροτών, τομέα στον οποίο η συμφωνία περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, υπάρχουν περιθώρια για εθνική πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η επιβάρυνση των αγροτών, αλλά και να έχει έσοδα το δημόσιο. Στο φορολογικό πρέπει να μπει μια τάξη, όχι επειδή μας το ζητάνε αλλά επειδή έτσι πρέπει να γίνει.
Προχωράμε σε μια παρέμβαση που είναι ουσιαστική για το χώρο: Να μπούμε στη διαδικασία τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων στον αγροτικό χώρο από όλους τους αγρότες, από το πρώτο ευρώ. Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις για να μπει σε τάξη ο χώρος όχι μόνο στα ζητήματα φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, αλλά και γενικά ελέγχου του χώρου, αυτό που λέμε από το χωράφι και το στάβλο μέχρι τον καταναλωτή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξουν δημοσιονομικά οφέλη για την πολιτεία ίσως και πολύ πιο υψηλά από αυτά που οι ίδιοι οι δανειστές μας θέτουν ως προαπαιτούμενο στη συζήτηση που θα κάνουμε τον Οκτώβρη. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης για να ελαφρυνθούν φορολογικά, κυρίως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι χαμηλού εισοδήματος και οι νέοι.
Ταυτόχρονα, με την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων θα αναγνωρίζονται τα έξοδα παραγωγής και συνεπώς θα μειωθούν τα φορολογητέα εισοδήματα των αγροτών και άρα η τελική επιβάρυνσή τους.
4) Με το σύνολο των αντισταθμιστικών και δυναμικών παρεμβάσεών μας στον αγροτικό χώρο, προσδοκούμε οι επιβαρύνσεις που φαίνονται σήμερα ανυπέρβλητες να είναι τελικά πολύ μικρότερες. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα χώρο τον οποίο όλοι τον θέλουν γιατί πλέον αποτελεί μονόδρομο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεδομένου ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα μόνο ο αγροτικός τομέας μπορεί να τα υπηρετήσει.
5) Το βασικό ζητούμενο είναι πως θα μπορέσουμε στην καινούρια κατάσταση, στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, να κάνουμε ένα άλμα και να φύγουμε μπροστά. Στη συμφωνία με τους εταίρους υπάρχει η υποχρέωση για μια στρατηγική για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου. Δεν είναι μόνον αίτημα των θεσμών, είναι και δική μας άποψη την οποία ήδη βάζουμε σε εφαρμογή.
Για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές
Από τη στιγμή που η αντιπολίτευση έχει πει ότι από την επομένη της συμφωνίας δεν θα στηρίζει με τη ψήφο της την κυβέρνηση και επιπλέον υπάρχει η συγκεκριμένη στάση των συντρόφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «όχι», «παρών», «αποχή», τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Δεν είναι στενά θέμα δεδηλωμένης, είναι θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης για την παραπέρα πορεία. Το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζεται με δυό τρόπους: ένας τρόπος είναι να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης ο άλλος τρόπος είναι να πάμε σε εκλογές.
Η ψήφος εμπιστοσύνης ουσιαστικά απευθύνεται προς τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ένα καθαρό «ναι» δίνει νομιμοποίηση και σημαίνει ότι η κυβέρνηση με το «ναι» θα συνεχίσει, έχοντας μια συμφωνία που έχει ψηφιστεί, στην υποχρέωσή της να την υλοποιήσει. Αν οι εμφανιζόμενοι ως διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινούν σε αυτό, σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της άμεσης προσφυγής στις εκλογές.