ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Β. Κόκκαλης στον 4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου:
το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα μας και για την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας,
είναι να επικεντρωθούμε στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης βρέθηκε το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου 2018 στο Ρέθυμνο, στον 4ο Παγκρήτιο διαγωνισμό Ελαιολάδου. Το Σάββατο 17 Μαρτίου, απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές».
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:
Κυρίες και Κύριοι,
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση που ένοιωσα όταν διάβασα τον τίτλο της σημερινής ημερίδας: «Παραγωγή Ποιοτικού Ελαιολάδου – σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές». Τούτο διότι το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα μας και για την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας είναι να επικεντρωθούμε στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου. Είναι αλήθεια, ότι παράγουμε σημαντικές ποσότητες. Πόσες όμως από αυτές μπορούν να αποδείξουν την ποιότητα που ευαγγελίζονται; Πόσοι παραγωγοί και επιχειρήσεις προτιμούν τις ποιοτικές μεθόδους έκθλιψης που δίνουν λιγότερο προϊόν αλλά εξαιρετικά ποιοτικό; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτηματικά μπορεί να δοθεί μέσα από συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας, των επιχειρηματιών και των παραγωγών.
Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο, στηρίζουμε ξεκάθαρα το νέο παραγωγικό πρότυπο, με τον αγρότη ένα σύγχρονο επιχειρηματία ο οποίος οργανωμένος σε ισχυρές Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, επιτυγχάνει τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και αξιώνει για το ποιοτικό προϊόν του, την πιστοποίηση, την διερεύνηση των ισχυρισμών υγείας που αυτό μπορεί να έχει (ο όρος στα αγγλικά είναι Health Claim), την τυποποίηση και την έρευνα αγοράς, ώστε να φτάσει στον καταναλωτή ο οποίος είναι διατεθειμένος να πληρώσει premium τιμή για ένα premium προϊόν.
Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, υπάρχουν εξειδικευμένα Μέτρα και Δράσεις τις οποίες καλούνται να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί και συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τον τρόπο εργασίας τους, να οργανωθούν σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και να εγκαταλείψουν πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν το χρυσάφι των ελληνικών ελαιόδενδρων να πωλείται χύμα σε ξένους εμπόρους για να επωφεληθούν εκείνοι από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Επίσης, αναφέρω τα εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης των ελαιοκομικών φορέων, τα οποία εδώ και χρόνια συμβάλουν στην προβολή και την προώθηση της ελαιοκομίας.
Θέλω να συγχαρώ την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την ημερίδα αλλά και για το σημαντικό έργο της σύζευξης των εταιρειών εστίασης και τουρισμού με τους παραγωγούς ελαιολάδου. Η Κρήτη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, που ένα μπουκάλι ελαιόλαδο να καταναλώσει ο κάθε τουρίστας κατά τη διαμονή του στο νησί, υπερκαλύπτει τις προσδοκίες των ελαιοκαλλιεργητών και των εταιρειών του χώρου. Συνεχίστε την ωραία προσπάθεια ώστε τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να κερδίσουν τη θέση που τους αναλογεί στα κορυφαία τουριστικά καταλύματα του νησιού. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων στην παραγωγή ελαιολάδου, από αρμόδιους και εξειδικευμένους ομιλητές, ώστε με την κεφαλαιοποίηση της γνώσης αυτής να ανοίξει ο δρόμος για ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον για το ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο.»
Στην τελετή απονομής του 4ου Παγκρήτιου διαγωνισμού Ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου, ο Β. Κόκκαλης απένειμε το 1ο βραβείο και στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε:
«Η σημερινή ημέρα είναι μια γιορτή για το εθνικό μας προϊόν, μια γιορτή για το επώνυμο και ποιοτικό ελαιόλαδο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω να συνεργάζονται όλοι οι φορείς του νησιού για ένα κοινό στόχο, την ανάδειξη και προβολή του εθνικού μας θησαυρού, του ελαιολάδου, έτσι ώστε να δοθεί το σωστό όραμα σε όλους τους εμπλεκομένους με αυτό, το όραμα της ποιότητας όπως αυτή ορίζεται από την νομοθεσία αλλά και όπως την αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής.
Με τη σημερινή ευκαιρία γίνεται ακόμη περισσότερο κατανοητή η κρίσιμη σημασία της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για την είσοδό του σε απαιτητικές αγορές αλλά και να βοηθήσει τον παραγωγό να κατανοήσει τους τρόπους και τις μεθόδους με τους οποίους μπορεί να αναβαθμίσει ποιοτικά το προϊόν του αλλά και να το προβάλει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Κρήτης για τη διοργάνωση, το Εργαστήριο Οργανοληπτικής στο οποίο διεξήχθη ο διαγωνισμός και την ομάδα των κριτών (με την επικεφαλής κα Χριστοπούλου), όπως επίσης τους νικητές αλλά και όλους τους συμμετέχοντες, γιατί η συμμετοχή τους και μόνο σημαίνει θετική ανησυχία για το προϊόν, μεράκι για το αποτέλεσμα της παραγωγής τους και δίψα για γνώση που θα τους οδηγήσει πέρα από αυτό τον διαγωνισμό, στα ράφια που διατίθενται να πληρώσουν τα πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα.»