ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ.
Τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη και του Αναπληρωτή Υπουργού, Μάξιμου Χαρακόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, στο Υπουργείο, παρουσία του απερχόμενου υπηρεσιακού Υπουργού, Καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια.
Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, δήλωσε :
«Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, έγιναν οι εκλογές και ήρθε η στιγμή να αναλάβουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πολιτικοί προϊστάμενοι.
Έχω τη μεγάλη τιμή και τη χαρά να υποδέχομαι τον Καθηγητή, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, Καθηγητή Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, εξαιρετικό γνώστη των αγροτικών θεμάτων. Πραγματικά είμαι σε πάρα πολύ ευχάριστη στιγμή, διότι πρέπει να σας πω ότι νιώθω σαν να έχω απολυθεί από το στρατό.
Το βάρος αυτού του Υπουργείου ήταν πάρα πολύ μεγάλο τις 35 αυτές μέρες.
Πιστεύω ότι καταφέραμε να κάνουμε αρκετά πράγματα, να προχωρήσουμε όλα τα εκκρεμούντα θέματα, να βάλουμε ορισμένες προτεραιότητες και να επεξεργαστούμε εναλλακτικές λύσεις για την πολιτική ηγεσία που ήρθε.
Νομίζω πως συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά. Με πολλούς από εσάς, μας συνδέουν και μακροχρόνιες σχέσεις, για πολλούς υπήρξα καθηγητής σας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, άρα με γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Συνεργαστήκαμε πολύ καλά, πρώτα απ’ όλα με τους Γενικούς Γραμματείς, τον κ. Κανελλόπουλο, την κα Μπαζώτη και τον κ. Διβάρη. Η συνεργασία μας, θα έλεγα, ήταν υποδειγματική. Ιδιαίτερα με την κα Μπαζώτη χρειάστηκε να ταξιδέψουμε δυο φορές, τη μια φορά στη Δανία και την άλλη φορά στο Λουξεμβούργο για να πάρουμε μέρος στα Συμβούλια Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά.
Η διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο, μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Από το 2014 μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όπου η Κοινή Αγροτική Πολιτική αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια διαχείρισης στον εθνικό σχεδιασμό.
Αυτό είναι, θα έλεγε κανένας, και καλό και κακό. Αν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μπορούμε να σχεδιάσουμε τον αγροτικό τομέα, τον αγροτροφικό τομέα συνολικότερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με βάσει τις ανάγκες αυτής της χώρας. Εάν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τότε νομίζω ότι δεν θα συμβεί το δεύτερο. Πιστεύω πραγματικά, χάρις στην στιβαρή ηγεσία των κ.κ. Τσαυτάρη και Χαρακόπουλου, ότι θα οδηγηθούμε σε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
Ήθελα να σας παρακαλέσω να τους πλαισιώσετε με πολλή αγάπη, να τους υποστηρίξετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Εγώ αισθάνθηκα την υποστήριξή σας, ειλικρινά σας το λέω. Αισθάνθηκα και την αγάπη σας και αυτό, από μία άποψη, με στενοχωρεί, διότι θα σας αποχωριστώ. Αλλά, από την άλλη μεριά χαίρομαι πάρα πολύ, διότι απελευθερώνομαι από ένα τεράστιο βάρος και πιστεύω ότι το βάρος αυτό είναι ικανοί να το σηκώσουν ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε :
«Καλημέρα σας. Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό για τα καλά του λόγια, θέλω να τον λέω Ναπολέοντα γιατί γνωριζόμαστε από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα για πάρα πολλά χρόνια, είχαμε συνυπάρξει στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών.
Ήθελα να τον ευχαριστήσω για την καλοσύνη που είχε και την προσπάθεια που έκανε να αναλάβει το Υπουργείο Γεωργίας σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο, σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο, γιατί τα προβλήματα εξακολουθούσαν να ήταν καυτά και να τρέχουν, ανεξάρτητα αν η Κυβέρνηση ήταν υπηρεσιακή.
Θέλω να τον ευχαριστήσω, επίσης, για την προσπάθεια που έκανε να ετοιμάσει την παράδοση, να μας ενημερώσει και θα μας ενημερώσει πολύ περισσότερο και μετά τη λήξη αυτής της τελετής για τα τρέχοντα ζητήματα, τα ζητήματα που είναι ανοιχτά. Θέλω, λοιπόν, να τον ευχαριστήσω για όλα αυτά.
Ως Γεωτεχνικός έχω περάσει επανειλημμένα την πόρτα του Υπουργείου. Όταν έφτασα στην πόρτα, οι κυρίες του Πρωτοκόλλου, που παίρνουν τα στοιχεία ασφαλείας, μου είπαν, ότι έχουμε καταχωρημένες πολλές φορές το όνομά σας και τα στοιχεία της ταυτότητάς σας. Επομένως, νιώθω κι εγώ ότι ξαναγυρίζω σε ένα σπίτι οικείο με εμένα. Όπως οικεία μου ήταν η Γεωπονική Σχολή, όπως ήταν οικείο και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιολογικών Επιστημών κατά βάση με εφαρμογές στη γεωργία, όλων αυτών των σύγχρονων καινοτομιών από την πρόοδο της επιστήμης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ΕΚΕΤΑ, με τον ίδιο τρόπο που ένιωθα σπίτι μου σε ένα μικρό χωριό της Δράμας, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εκεί άσκησα και εγώ την πρώτη γεωργική παραγωγή, βοηθώντας τους γονείς μου, φτωχούς ανθρώπους για να μπορέσουν να τα καταφέρουν.
Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η γεωργία ήταν ένας από τους μεγάλους πυλώνες αυτού του τόπου. Ήταν πυλώνας ανάπτυξης αυτού του τόπου για τη γενιά των παππούδων μας, μια γενιά κατεστραμμένη, που όμως δέχτηκε 1,5 εκατομμύρια κουρελιασμένους πρόσφυγες, κατάφερε, στηριγμένη κατά κύριο λόγο στη γεωργική παραγωγική διαδικασία, να ορθοποδήσει, να φτιάξει σχολειά, να κάνει δρόμους, εκκλησιές, να κάνει οργανισμούς, θεσμούς, να σπουδάσει τα παιδιά της.
Το ίδιο ισχύει και για τη γενιά των πατεράδων μας. Κι αυτοί βγαλμένοι από την καταστροφή των πολέμων, του εμφυλίου κλπ., θεμελίωσε την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα και πάνω σ’ αυτά τα θεμέλια στηρίχθηκε όλη η ανάπτυξη του τόπου. Δεν θα είχαμε ποτέ εκκοκκιστήρια, βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, νηματουργίας κλπ., αν δεν είχαμε ένα βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητος. Δεν θα είχαμε ποτέ καπνοβιομηχανία, χωρίς τον καπνό μας, δεν θα είχαμε σήμερα ποτέ κρασιά, δεν θα είχαμε βιομηχανία οινοποιίας, χωρίς τα αμπέλια μας. Το ίδιο ισχύει για τα ροδάκινά μας, τις κονσέρβες κλπ.
Οι ευκαιρίες όμως δεν τέλειωσαν, ούτε θα τελειώσουν ποτέ. Δημιουργούνται συνεχώς καινούργιες ευκαιρίες από την καινοτομία, από τις αλλαγές καταναλωτικών προτύπων, από τις αλλαγές στις περιβαλλοντικές πολιτικές κα. Όπως ο κόσμος κάποτε μίλαγε για τη σταφίδα μας, τον καπνό μας, το βαμβάκι μας, τις κονσέρβες μας, τα φρούτα μας, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που κατάκλυζαν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και τον κόσμο.
Πρέπει ο κόσμος να ξαναμιλήσει για τα ελληνικά μας προϊόντα, να ξαναμιλήσει ο κόσμος στις μέρες μας για το ελληνικό γιαούρτι, τώρα που ξανά ανακαλύφθηκαν τα προβιοτικά και ο κόσμος κατάλαβε τη μεγάλη σημασία του γιαουρτιού.
Θυμηθείτε ότι το γιαούρτι το ελληνικό είναι το πρώτο προϊόν στην Αμερική και θα έλεγα σε όλο το δυτικό κόσμο, του οποίου η κατανάλωση τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο.
Θα ακολουθήσουν όλα τα μεταποιημένα μας λαχανικά, τα τουρσιά μας είναι εξαιρετικά προβιοτικά τρόφιμα, θα ξαναμιλάει ο κόσμος γι’ αυτά. Τα μεταποιημένα κρέατα, όλα αυτά τα μουχλιασμένα σαλάμια είναι γεμάτα ευεργετικά μικρόβια, που γεμίζουν τον οργανισμό μας και τον προφυλάσσουν από τις αρρώστιες.
Η γεωργία σήκωσε στο παρελθόν στις πλάτες της, εκτός από το δικό της βάρος, την ανάπτυξη της βιομηχανίας, (σας έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα), υποστήριξε και άλλες πολιτικές του τόπου, πολιτικές άμυνας, πολιτικές ασφάλειας, πολιτικές ανοικοδόμησης και εργασίας.
Επομένως, ο τόπος χρωστάει στη γεωργία και είναι καιρός η κοινωνία να ξαναγυρίσει στη γεωργία τα χρωστούμενα της.
Πρέπει η γεωργική πολιτική και η παραγωγική διαδικασία να υποστηριχθεί ή και από άλλες πολιτικές, όπως πολιτικές του περιβάλλοντος, της έρευνας και τεχνολογίας και παιδείας, κοινωνικές πολιτικές κα.
Είναι οι γεωργοί μας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πολιτικές της υγείας στις μέρες μας. Παίρνω αυτό σαν παράδειγμα για να δώσω μια ευρωπαϊκή διάσταση, σαν κι αυτά που είπε και ο κ. Μαραβέγιας νωρίτερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δώσει άπειρα χρήματα στη γεωργία, φτάνει η γεωργία να γίνει πιο ποιοτική, πιο περιβαλλοντική, φιλική κα.
Είναι λάθος αυτό που πιστεύαμε ότι θα συρρικνωθούν οι ενισχύσεις στη γεωργία γιατί επικρατούσε μια αίσθηση περισσευμάτων, μια αίσθηση εύκολα να βρούμε τρόφιμα ή άλλα προϊόντα από αλλού γιατί είναι και φθηνότερα. Όλα αυτά τελείωσαν. Δείτε τη μεγάλη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προγράμματα HORIZON 2020. Λέει: «Διασφαλίστε τα τρόφιμα για τους Ευρωπαίους».
Να λοιπόν που η έννοια της αυτάρκειας, που ήταν κυρίαρχη και στις δυο προηγούμενες γενιές, μας έρχεται και σ’ εμάς από άλλη πλευρά. Το πρόβλημα μάλιστα θα είναι οξύτερο γιατί μας λένε να διπλασιάσουμε την παραγωγή τροφίμων τα επόμενα 15 με 20 χρόνια και να την τριπλασιάσουμε τα επόμενα 30 με 35 χρόνια.
Παράλληλα, βλέπουμε τη διόγκωση όλων αυτών των παράλληλων παραγωγικών διεργασιών από τη γεωργία. Τη ζωική παραγωγή, τη δασική παραγωγή, την ξυλεία, τ’ αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα λουλούδια για την αναψυχή μας.
Kαι τώρα έβαλαν, όπως λέμε εμείς οι επιστήμονες, ακόμα ένα (F) ως απαίτηση του κόσμου και της κοινωνίας από τη γεωργική παραγωγική διαδικασία, δηλαδή στα 5 (F) που είχαμε, που μέχρι τώρα μας έλεγαν «φτιάξτε Food (τρόφιμα), φτιάξτε Feed (ζωοτροφές), φτιάξτε Flowers, φτιάξε Fibers (βαμβάκια, νήματα για να ντυθούμε κτλ.), φτιάξτε Fues (αρωματικά, φαρμακευτικά, pharmacy)», τώρα μας λένε «φτιάξτε και Fuels (βιοκαύσιμα)», την ώρα που περιορίζουν όλους τους πόρους της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, όλες τις εισροές, συρρικνώνουν τη γη, περιορίζεται το διαθέσιμο νερό και μας ζητούν να το διαχειριζόμαστε καλύτερα, γιατί δεν είναι άπειρος αυτός ο φυσικός πόρος.
Και θα χρειαστεί πρόκληση να το καταφέρουμε και στον τόπο μας, αναλογιζόμενοι ότι ο μεσογειακός νότος θ’ αντιμετωπίσει πολύ περισσότερο έντονα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών.
Θέλω να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τα καταφέρουμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Γνωρίζω τις δυσκολίες που περνάει και η διοικητική μηχανή όπως όλοι μας, κι εγώ σαν κομμάτι της διοικητικής μηχανής περνάω εξίσου συρρικνωμένες οικονομικά δυσκολίες. Γνωρίζω, τις προσπάθειες που έκανε το Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια να τα καταφέρει και να χορτάσει τον κόσμο ψωμί και να στήσει τη ραχοκοκαλιά του έθνους, γιατί έτσι πιστεύω ότι είναι η γεωργία. Η γεωργία και η περιφερειακή ανάπτυξη είναι η ραχοκοκαλιά του έθνους και αν σ’ έναν οργανισμό παραλύσει η ραχοκοκαλιά του, μπορεί να είναι ζωντανός, θα είναι όμως ξαπλωμένος σ’ ένα κρεβάτι και θα παραλύει.
Έχουμε χρέος, στο Υπουργείο αυτό. Ζητώ να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας έτσι ώστε να τα καταφέρουμε και μπροστά σ’ αυτές τις νέες προκλήσεις.
Ζητώ να με βοηθήσετε κι εμένα και τον αγαπητό φίλο, τον κ. Χαρακόπουλο, έτσι ώστε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί προς όφελος του τόπου, της κοινωνίας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυσικά και του κόσμου ολόκληρου.
Θέλω να σας μεταφέρω ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού.
Όταν μου τηλεφώνησε χτες για να μου ανακοινώσει την απόφασή του, ήταν λίγα λεπτά πριν πετάξω για τη Βραζιλία, όπου γίνεται μια μεγάλη διεθνής έκθεση τροφίμων, στο πλαίσιο ενός Συνεδρίου. Θα συζητήσουμε για το θεσμό αυτό των συνεργατικών σχηματισμών με όλους τους κρίκους της παραγωγικής διαδικασίας να βρεθούν μαζί και συντονισμένα να παλέψουν και όπως μου είπε ο κ. Πρωθυπουργός «πρέπει να κάνουμε την Γεωργία πυλώνα ανάπτυξης του τόπου».
Και με αυτό ήθελα να τελειώσω, αφού ευχαριστήσω τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων για τη συμφωνία και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα πρόσωπά μας. Σας ζητώ να μας βοηθήσετε να δουλέψουμε μαζί και να πετύχουμε. Έχουμε χρέος η Κυβέρνηση αυτή Εθνικού Σκοπού να πετύχει.
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα να καλέσω στο βήμα τον κ. Χαρακόπουλο».
Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε :
«Κύριοι Υπουργοί, κύριε Συνάδελφε, αγαπητοί φίλες και φίλοι, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των εποπτευόμενων Φορέων και Υπηρεσιών του, εκπρόσωποι του Συνεταιριστικού Κινήματος, φίλες και φίλοι, νιώθω σα νεοσύλλεκτος παίρνοντας το λόγο μετά από αυτά που είπε ο κ. Μαραβέγιας, που είπε ότι νιώθει ως ο στρατιώτης που απολύεται.
Θέλω να του ζητήσω να έχουμε τη δυνατότητα να προσφεύγουμε στις γνώσεις και στην εμπειρία που απέκτησε στο διάστημα που βρέθηκε σ’ αυτό το κρίσιμο Υπουργείο. Εκ προοιμίου θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου με την επιλογή να τοποθετηθώ ως Αναπληρωτής Υπουργός μαζί με τον κ. Τσαυτάρη, σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα Υπουργεία αιχμής, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την πατρίδα μας.
Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θαρρώ πως είναι η τελευταία ευκαιρία για να ορθοποδήσει η χώρα. Και γι’ αυτό χρειάζεται τη συστράτευση όλων των ενεργών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου, δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών.
Και στην πολιτική όπως και στη ζωή, κρινόμαστε όλοι εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις μας. Πιστεύω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ και όλοι όσοι κατά καιρούς πέρασαν από δω είχαν καλές προθέσεις. Αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα μας κρίνει όλους. Και για να είναι επιτυχές το αποτέλεσμα, χρειάζεται πραγματικά η ενεργή συστράτευση όλων και κυρίως των στελεχών της Διοίκησης.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, πραγματικά νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση. Έρχομαι σε γνώριμα λημέρια, έχω ανέβει πολλές φορές τα σκαλοπάτια αυτού του Υπουργείου για να συζητήσω με την Πολιτική Ηγεσία αγροτικά ζητήματα και να προτείνω λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Ξέρετε ότι προέρχομαι από έναν αγροτικό νομό, προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.
Λέγεται ότι η βιωματική σχέση των προσώπων με πράγματα και καταστάσεις είναι αυτή που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα πορεία τους. Βλέποντας ανάμεσά σας τον πατέρα μου, θα έλεγα ότι στο πρόσωπό του βλέπω τις αγωνίες των αγροτών, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου ν’ αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να σταθούν όρθιοι.
Θυμάμαι παιδί 13-14 ετών, να τον βοηθώ ρίχνοντας με το δισάκι λίπασμα στο άλλοτε «τσιφλίκι του Κλιάφα», γιατί το τρακτέρ δεν έμπαινε μέσα, γιατί ήταν βροχερή χρονιά. Αυτή είναι μια απάντηση σε κάποιους στο αθηναϊκό κράτος, που θεωρούν ότι όλοι οι αγρότες είναι βολεμένοι με τις αγροτικές επιδοτήσεις και ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν είναι έτσι. Μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά δεν είναι ο κανόνας αυτός.
Ερχόμαστε, λοιπόν, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, σε μια εποχή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η χώρα μας παρά τα όσα αφοριστικά λέγονται το τελευταίο διάστημα για τη μεταπολίτευση και την πολιτική, στα 30 τόσα χρόνια από την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έκανε μεγάλα βήματα προόδου που οφείλονται εν πολλοίς και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Άλλαξε η Ελλάδα της υπαίθρου, βελτιώθηκε πολύ το βιοτικό επίπεδο των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων. Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη λοιπόν διαπραγμάτευση, νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο με αυτά που γνωρίζω και που άκουσα και σήμερα και από τον απερχόμενο Υπουργό, τον κ. Μαραβέγια. Η Διοίκηση νομίζω ότι έχει κάνει αρκετή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό οι πόροι για την επόμενη προγραμματική περίοδο του 2014-2020.
Αλλά είμαστε και σε μια ιδιαίτερη στιγμή σε αυτό το Υπουργείο, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και εδώ είναι λοιπόν που χρειάζεται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Αναφέρθηκε και από τον Υπουργό νωρίτερα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας, έναν τόπο ευλογημένο.
Βεβαίως στα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται ο τουρισμός και η ναυτιλία και η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αναδεικνύει αυτά τα δυο πλεονεκτήματα με την ανασύσταση των δυο Υπουργείων που έγινε χθες για τους τομείς αυτούς. Αλλά στον πρωτογενή τομέα πραγματικά υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, σε μια χώρα που ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις, δε διαθέτει καν τροφική αυτάρκεια.
Ο αγροτικός τομέας μπορεί ν’ αναδειχθεί πυλώνας ανάπτυξης, μπορεί ν’ αναδειχθεί πυλώνας εξόδου από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλω όλες και όλοι να εργαστούμε. Θέλω να ξέρετε ότι η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοιχτή για όλες και για όλους και ιδιαίτερα για τα στελέχη της Διοίκησης και τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να πω ότι πιστεύω πως έχουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε. Μαζί με τον Υπουργό συγκροτούμε ένα δίδυμο και θέλω να πιστεύω και με όλα τα στελέχη της Διοίκησης, καθώς διαθέτουμε και τη θεωρητική κατάρτιση αλλά και την εμπειρική γνώση.
Να είστε καλά. Καλή δύναμη στο έργο του καθενός και της καθεμιάς σας».