ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


      «Η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει  το έργο της αντιστροφής του κλίματος, τη προσπάθεια για την επίτευξη της ανάπτυξης, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Σήμερα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, που φαίνεται να αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης δικαιούμαστε να είμαστε πιο αισιόδοξοι». Αυτό ήταν το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του 28ου Ανταμώματος των Βλάχων, που φέτος γίνεται στην Καλαμπάκα.
Ο κ. Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις αρετές του βλαχόφωνου ελληνισμού, την επιχειρηματική τους δεινότητα και την φιλοπατρία τους, στοιχεία, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το έχουμε και σήμερα ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην ανάγκη εξωστρέφειας του ελληνισμού ως προαπαιτούμενο επιτυχίας. Συγκεκριμένα είπε: «Αναφέρομαι, στην εξωστρέφεια του βλαχόφωνου ελληνισμού. Την άνεσή του να κινείται όπου γης και να πετυχαίνει. Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Μόσχα, Οδησσός, Αλεξάνδρεια, παντού Βλάχοι που μεγαλούργησαν, που ξεχώρισαν. Δεν φοβήθηκαν, δεν κλείστηκαν στο καβούκι τους, δεν υπέκυψαν στα αδιέξοδα του βαλκανικού επαρχιωτισμού. Και σήμερα αυτό έχουμε ανάγκη. Να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση για να επανακατακτήσουμε την αξιοπιστία μας εκτός Ελλάδας. Να χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία την αναμφίβολη δημιουργικότητά μας, το ελληνικό δαιμόνιο, την επιχειρηματικότητα, την έφεσή μας στις επιστήμες και τις τέχνες.»


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου:

«Αγαπητοί φίλοι,

Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή ενός ξεχωριστού τμήματος του ελληνισμού, των Βλάχων.
Και μάλιστα αυτό το αντάμωμα γίνεται στα ευλογημένα χώματα της θεσσαλικής γης, όπου και εγώ είδα το φως της ημέρας, μεγάλωσα και εργάστηκα, και σήμερα εκπροσωπώ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Και για όλα αυτά δεν σας κρύβω τη βαθιά μου συγκίνησή.

Σήμερα, η πατρίδα μας βιώνει μια μεγάλη κρίση. Τη μεγαλύτερη στις τελευταίες δεκαετίες. Κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, πρωτίστως κρίση προσανατολισμού. Αγωνιζόμαστε, σε ένα αντίξοο και ταραχώδες διεθνές περιβάλλον, να εγγυηθούμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική, να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να δώσουμε και πάλι στους πολίτες την αισιοδοξία για ένα ελπιδοφόρο αύριο.  

Ξεκίνησα από την περιγραφή της δυσχερούς αυτής πραγματικότητας για να τονίσω κάποιες αρετές οι οποίες αναδείχθηκαν στην ιστορία και στις παραδόσεις των Βλάχων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως εκδηλώθηκαν στην ελληνική ιστορία. Αρετές, που και σήμερα αναζητούμε ως πρότυπα για να υπερβούμε την κρίση.

Αναφέρομαι πρώτα στην παροιμιώδη εργατικότητα των Βλάχων και στην προσήλωσή τους στην επιτυχία του στόχου. Χαρακτηριστικά που τους επέτρεψαν να προκόψουν, να πλουτίσουν, να αναδειχθούν σε οικονομικούς παράγοντες.
Και σήμερα αυτό έχουμε ανάγκη. Την πειθαρχημένη και παραγωγική εργασία, την δημιουργία πλούτου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όχι με δανεικά, με αέρα και ανεμομαζώματα, που όπως λέει ο λαός γίνονται διαολοσκορπίσματα. Έχουμε ανάγκη την εργασία στην πρωτογενή παραγωγή, στο χωράφι, στο μαντρί, αλλά και στη θάλασσα. Με νέα μέσα βέβαια που παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία. Αλλά και την επένδυση στη μεταποίηση, στο ποιοτικό προϊόν με ονομασία προέλευσης.  

Αναφέρομαι έπειτα στην απαράμιλλη φιλοπατρία των Βλάχων. Ο πλούτος τους, τα αγαθά τους, το βιός τους γίνονταν δωρεές προς το Γένος. Γίνονταν σχολειά, πανεπιστήμια, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, δρόμοι. Βλαχόφωνοι Έλληνες όπως ο Αβέρωφ, ο Αρσάκης, ο Ζάππας, ο Σίνας, ο Στουρνάρας, η οικογένεια Τοσίτσα και τόσοι άλλοι συναγωνίζονταν μεταξύ τους στην φιλοπατρία, στη προσφορά προς το έθνος ως ευεργέτες.
Και σήμερα, έχουμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη, ένα νέο κύμα φιλοπατρίας. Μια νέα πίστη στις ικανότητες του έθνους μας, μια νέα διάθεση προσφοράς προς την κοινωνία. Χρέος μας να ξεπεράσουμε την ιδιώτευση και τον ατομικισμό, που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό, να λειτουργήσουμε και πάλι με όρους αλληλεγγύης.

Αναφέρομαι επίσης στους ισχυρούς δεσμούς των Βλάχων με τις παραδόσεις τους, τις αξίες τους, την ταυτότητά τους. Χωρίς να γίνονται φοβικοί σε νέες ιδέες, χωρίς να χάνουν το τραίνο της εξέλιξης δεν απεμπόλησαν την ιδιοπροσωπία τους. Η ταυτότητά τους τούς έδινε δύναμη και ταυτόχρονα ενίσχυε τους δεσμούς με όλα τα μέλη της κοινότητας.
Και σήμερα, αυτό έχουμε ανάγκη. Να ξαναβρούμε τα συνεκτικά στοιχεία της ταυτότητάς μας, ως Έλληνες, να ξαναβρούμε τις αξίες μας, τις αρχές μας, την πυξίδα μας σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Αναφέρομαι τέλος, στην εξωστρέφεια του βλαχόφωνου ελληνισμού. Την άνεσή του να κινείται όπου γης και να πετυχαίνει. Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Μόσχα, Οδησσός, Αλεξάνδρεια, παντού Βλάχοι που μεγαλούργησαν, που ξεχώρισαν. Δεν φοβήθηκαν, δεν κλείστηκαν στο καβούκι τους, δεν υπέκυψαν στα αδιέξοδα του βαλκανικού επαρχιωτισμού.
Και σήμερα αυτό έχουμε ανάγκη. Να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση για να ξανακτίσουμε την αξιοπιστία μας εκτός Ελλάδας. Να χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία την αναμφίβολη δημιουργικότητά μας, το ελληνικό δαιμόνιο, την επιχειρηματικότητα, την έφεσή μας στις επιστήμες και τις τέχνες.

Αγαπητοί φίλοι

Είμαι βέβαιος ότι, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να χαράξουμε μια νέα αφετηρία για την πατρίδα μας.
Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές. Και σε δυσκολότερες ιστορικές περιόδους. Μπορούμε και σήμερα.
Αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να παλέψουμε με σχέδιο και πρόγραμμα.
Η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει  το έργο της αντιστροφής του κλίματος, της προσπάθειας για την επίτευξη της ανάπτυξης, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Σήμερα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, που φαίνεται να αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης δικαιούμαστε να είμαστε πιο αισιόδοξοι.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί, με τη βοήθεια του Θεού, θα τα καταφέρουμε.  

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας!»