ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση για τη δακοκτονία και το ελαιόλαδο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλου σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς εφαρμόζεται σε 35 ελαιοπαραγωγικές Περιφερειακές Ενότητες και προστατεύει ελαιώνες έκτασης 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, η αρμοδιότητα οργάνωσης και εφαρμογής της δακοκτονίας σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο περιήλθε στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των νομών.
Η εφαρμογή του προγράμματος απαιτεί την εξασφάλιση τριών παραμέτρων:
1.    του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού,
2.    των αναγκαίων υλικών δακοκτονίας (ελκυστικές ουσίες, εντομοκτόνα, παγίδες, ψεκαστήρες κλπ) και
3.    των σχετικών πιστώσεων.

Είναι αλήθεια ότι για την κάλυψη μέρους των δαπανών (περίπου 30%) του προγράμματος δακοκτονίας, οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν εισφορά δακοκτονίας στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου στους ελαιοτριβείς, οι οποίοι την αποδίδουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Η εισφορά για τη φετινή περίοδο ανέρχεται σε 3 λεπτά ανά λίτρο, αλλά νομίζω ότι πιάνει τόπο, καθώς το όφελος για την ελαιοκομία φτάνει τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Θέλω να τονίσω ότι για την υλοποίησή του προγράμματος δακοκτονίας δεν αρκεί μόνο το ΥπΑΑΤ. Χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, όπως είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι Περιφέρειες. Κάθε εμπλεκόμενος θα πρέπει έγκαιρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εγκρίνει έγκαιρα το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να έχουν γίνει προσλήψεις όταν αρχίζουν οι ψεκασμοί. Οι Περιφέρειες να διεξάγουν έγκαιρα τους απαραίτητους διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών δακοκτονίας.
Φέτος αυτός ο συντονισμός δεν μπορώ να πω ότι ήταν ο καλύτερος. Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι σε ένταση, αλλά μάλλον βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών, που περιορίζουν σημαντικά την δραστηριότητα του δάκου.

Σχετικά με τις τιμές του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών διαμορφώνονται, ως γνωστόν, ελεύθερα στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες ανταγωνισμού και την ποιότητα. Οι παραγωγοί, όμως, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις αγορές και να πετύχουν υψηλότερες τιμές στο προϊόν. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ιδιαίτερη αξία η τυποποίηση του ελαιόλαδου, καθώς δίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Το ΥπΑΑΤ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελαιόλαδο ως ένα εθνικό προϊόν υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας, άριστης ποιότητας και μεγάλης οικονομικής σημασίας για τη χώρα, όσο και για τις 500 χιλιάδες οικογένειες που το παράγουν. Γι’ αυτό το στηρίζει με μια σειρά από μέτρα και δράσεις.

Για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι βασική προτεραιότητα για την έξοδο της χώρας μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Η διακήρυξη της προγραμματικής σύγκλησης των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αποτελεί οδοδείκτη για την αγροτική μας πολιτική.
Περιμένουμε όμως, και απ’ όλες τις πτέρυγες της βουλής προτάσεις ή παρατηρήσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και για την αναζωογόνηση της Περιφέρειας, που είναι πιστεύω κοινό ζητούμενο».