ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επενδυτική «γέφυρα» με τις ΗΠΑ στον αγροτικό τομέα δημιουργεί
ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Β. Κόκκαλη

Η Ελλάδα της αποτελεσματικότητας και η ελληνική παραγωγή της εξωστρέφειας αναδείχθηκαν στο ελληνοαμερικανικό αγροτοδιατροφικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, στη Νέα Υόρκη με συνδιοργανωτές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Αγροτικών Συνεταιρισμών και μεμονωμένοι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε απευθείας επαφή με εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων και επενδυτικών ομίλων των ΗΠΑ, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την ανάπτυξη πολύπλευρων επιχειρηματικών σχέσεων.

Ενδεικτικό της ισχυρής εμβέλειας του Φόρουμ είναι και το γεγονός ότι σ’ αυτό παραβρέθηκαν σημαντικοί πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ κ. Elmo Rinaldi καθώς και υπουργοί Γεωργίας Πολιτειών της Αμερικής οι οποίοι χαιρέτησαν τις εργασίες του.

Στην ομιλία του, κ. Κόκκαλης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχυθούν περαιτέρω το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των εμπορικών σχέσεων, ως προς τον αγροδιατροφικό τομέα, μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, σε τομείς, όπως το πολλαπλασιαστικό υλικό αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της οινοποίησης.

Πρόσθεσε δε, πως «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης, ο οποίος χάρη στις γενναίες νομοθετικές παρεμβάσεις μας, εμφανίζει μια εξαιρετική δυναμική, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις υψηλής κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες που θέλουν να επιλέξουν την Ελλάδα ως παραγωγική βάση των προϊόντων φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης».

Τη συγκεκριμένη πραγματικότητα επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας PENDA κ. Cris Swalfer η οποία θα υλοποιήσει επένδυση ύψους 40 εκ. δολαρίων στη χώρα μας, στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Ο κ. Swalfer, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αμεσότητα προώθησης των διαδικασιών αδειοδότησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτές στη χώρα μας, ήταν μόλις δύο μήνες όταν στο Μίσιγκαν εκκρεμούν ένα χρόνο. Προέτρεψε τέλος, τους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. 
Ο κ. Κόκκαλης απευθυνόμενος στους επενδυτές διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι σταθερά δίπλα τους για τις επενδύσεις τους στη χώρα μας και ενεργός αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των συμμετεχόντων, στέφθηκαν με επιτυχία.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Rutgers όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη της Σχολής Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ν. Τζέρσει, κ. Robert Goodman. Ο κ. Κόκκαλης περιηγήθηκε από τον πρύτανη και το επιστημονικό προσωπικό στους χώρους του Πανεπιστημίου, ενώ συζήτησε μαζί τους για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την προοπτική διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής εκπαίδευσης. Το Κέντρο Καινοτομίας της Σχολής, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλο των κόσμο. Από το 2001 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σ’ όλο τον κόσμο, έλαβαν συμβουλευτικές υπηρεσίας και άντλησαν τεχνογνωσία από το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Ο Έλληνας υφυπουργός ζήτησε από τον πρύτανη στενή συνεργασία για την αναβάθμιση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας δωρίζοντάς του μάλιστα, ένα βιβλίο με την ιστορία της Σχολής.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Κόκκαλης είχε σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας στο χώρο των αγροτικών προϊόντων και στη μεταποίηση αυτών καθώς και στη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη.